Templfest připomíná, jak výraznou stopu zanechala židovská komunita v historii Moravskoslezska, a také chce upozornit, jaké hodnoty společně sdílí židé i křesťané. Přestože holokaust na našem území zpřetrhal kontinuitu židovského osídlení, česká diplomacie dlouhodobě podporuje Židy v jejich nové domovině, státu Izrael, který vznikl před 70 lety.

Festival Templfest také oživuje židovskou hudbu a kulturu, která po staletí patřila k našemu regionu.

Fakultní nemocnice v Ostravě.
Fakultní nemocnice Ostrava: porodnická špička v zemi

„Lidé se často ptají, proč my, kteří nejsme Židé, zpíváme židovské písně. Odpovídám, že je zpíváme namísto těch, kdo už zpívat nemohou protože už nejsou. Místo těch, kdo by tu dnes se svými dětmi a vnuky tyto písně zpívali, kdyby je holokaust nepřipravil o jejich evropský domov, anebo o jejich samotnou existenci,“ vysvětlil hudebník a pedagog Tomáš Novotný, proč Češi dnes zpívají hebrejské písně.

Zatímco v Ostravě probíhá program Templfestu už od 23. března, dnes se k němu přidá také Krnov a Opava. Zatímco v aule opavské Slezské univerzity dnes začíná v 16 hodin přednáška Pavla Hoška o vlastenectví a křesťanských hodnotách české kultury, v Krnově se v 19 hodin otevře synagoga zájemcům o judaismus a jeho svátky.

Jez Kunov na vizualizaci, jak bude vypadat po stavebních úpravách.
Protipovodňové úpravy jezu Kunov se zpozdily

Otevřený Kabalat šabat všem návštěvníkům krnovské synagogy ukáže, jaké tradice a obřady jsou spojené s vítáním šábesu. Šabat neboli šábes je svátek, který začíná pátečním západem slunce. Má nám připomínat rozdíl mezi všedními a svátečními dny. Váže se k němu řada zvyků, modliteb, přikázaného odpočinku a zakázané práce.

Templfest 2019 se uzavře zítra v Ostravě. Od 17.30 hodin začíná komponovaným večer v ostravském klubu Heligonka, který představí například saxofonistu Michala Žáčka s klavíristou Vlastimilem Šmídou, česko-kanadskou zpěvačku Lenku Lichtenberg nebo religionistu a spisovatele Pavla Hoška.

Ilustrační foto
TIP Deníku: O štít města
V krnovské Flemmichově vile probíhá výstava Vladimíra Vítečka „Keramik a kov“. Jeho automobily, motocykly, velocipedy a samohyby mají zvláštní posádky.
Groteskní kola a auta mají divné posádky