Tradičně bohatý program během 16 hodin poskytl přes 40 dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi.

Lidé měli příležitost zhlédnout nejen přibližně 100 kusů letecké techniky, ale také více než 500 kusů pozemní techniky včetně té, která celou show zajišťovala.

Dny NATO 2018 na letišti v Mošnově.Zdroj: Deník / Pavel Sonnek

Už první den této unikátní víkendové show si podle pořadatelů nenechalo ujít 95 000 návštěvníků, kteří stejně jako v předchozích ročnících mohli vidět statické i dynamické ukázky ozbrojených složek.

Největším lákadlem byl historický průlet šestnácti druhů letecké techniky za tónů Smetanovy Vltavy. Po nich se na obloze objevil vojenský letoun Bronco a z nebes se na návštěvníky areálu sneslo 200 tisíc vlčích máků, kterými organizátoři vzdali hold válečným obětem od vzniku republiky až po dnešek. Na závěr vytvořil vrtulník na nebi trikoloru. 

Na programu se letos podílelo 20 účastnických států, což je o tři více než loni. Poprvé je mezi nimi také Chorvatsko. Spojené státy se ujaly role speciální partnerské země.

Dny NATO 2018 na letišti v Mošnově.Zdroj: Deník / Pavel Sonnek

Dny NATO 2018 na letišti v Mošnově.Zdroj: Deník / Pavel Sonnek

Lákadlem letošního ročníku byla také prohlídka leteckých gigantů v podobě druhého největšího dopravního letadla amerického letectva C 17 III Globmaster a strategického bombardéru B-52H.

Nechyběly ani bojové ukázky českých, amerických a německých pozemních sil nebo třeba zásah celníků proti nebezpečným pachatelům.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube