V posledních letech se návštěva pohybuje kolem 200 tisíc lidí. To s sebou přináší i dopravní komplikace, na které by se měli připravit zejména motoristé. Do problémů se však mohou dostat nejen lidé mířící na Dny NATO.

Dovolená

Na možné potíže by se měli připravit i turisté, kteří z mošnovského letiště v sobotu a v neděli odlétají na dovolenou. „Vyzýváme je, aby si vytvořili dostatečnou rezervu tak, aby v klidu dojeli na letiště. Vyrážejí na dovolenou a je zbytečné, aby se stresovali, zda odlet stihnou," doporučil ředitel moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

Pro fanoušky vojenského letectva: 

Aktuální rozpis příletů a odletů letadel na Dny NATO najdete zde: www.natodays.cz/priletyodlety

Jeho doporučení se týká zejména sobotních odletů v 10.50 hodin do Burgasu a ve 12.30 hodin na Mallorcu, a také nedělního letu ve 12.15 hodin do Egypta. Na policisty se každým rokem obracejí turisté, kteří uvíznou v kolonách a obávají se, že letadlo nestihnou. „Snažíme se jim pomoci. Je ale komplikované je v kolonách najít a zajistit přednostní průjezd," řekl Zlý.

Automobilem

Na Dny NATO se lze dopravit několika způsoby. Většina návštěvníků dává přednost automobilům. Musejí ale počítat s menšími či většími kolonami na všech příjezdových cestách. Dopravu se chystá řídit a usměrňovat stovka policistů. Zřejmě nejjednodušší a nejrychlejší bude příjezd po dálnici D1, a to jak z Ostravy, tak od Hranic. Na exitu 336 je třeba odbočit na Studénku. Policisté poté vozidla přes průmyslovou zónu navedou na centrální parkoviště. Přijet se dá také od Ostravy po silnici I/58 a ve směru od Příbora. Zde je ale nutné se připravit na menší komplikace kvůli dlouhodobě plánované opravě mostu.

„Doporučujeme si vzít do vozidla dostatek tekutin pro případ uvíznutí v koloně. Současně žádáme o respektování kolon vozidel účastníků s doprovodem vozidel Policie ČR nebo Vojenské policie a umožnění jejich hladkého průjezdu. Je to nezbytné pro bezchybnou organizaci programu akce," dodal Zlý.

Centrální parkoviště lze po oba dny využít již od 6.30 hodin, areál se otevírá od 8.30 hodin.

Pro motoristy na centrálním parkovišti organizátoři připravili novinku v podobě bezplatného stáhnutí aplikace do mobilního telefonu, která jim při návratu pomůže najít místo, kde zaparkovali. „Je to pilotní projekt. Pokud se osvědčí, budeme v něm pokračovat," řekl za organizátory Zbyněk Pavlačík.

UCELENÉ INFORMACE
K DALŠÍMU ROČNÍKU DNY NATO NAJDETE TAKÉ V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU.

Informace

Aktuální informace o dopravní situaci bude přinášet rozhlas. Jak to vypadá na silnicích, lze zjistit i na speciální policejní lince 596 110 927, která má být v provozu po oba dny od 7 do 18hodin. Linka je určena zejména motoristům, kteří nemíří na Dny NATO, ale jen touto oblastí projíždějí. „Policisté mají detailní přehled o situaci a mohou jim doporučit trasu," vysvětlil Zlý.

Vlakem

V železniční stanici Studénka budou v době konání víkendové show mimořádně zastavovat vybrané vlaky Českých drah. Vlaky běžně stojící ve Studénce ČD po oba dny posílí. Mezi železniční stanicí Studénka a obcí Albrechtičky bude obousměrně zřízena navazující zpoplatněná autobusová doprava. Je možné také využít značené pěší trasy z Albrechtiček dlouhé přibližně 1,8 km. Další variantou je cesta ze Studénky po žluté turistické stezce přes rezervaci Kotvice.

Autobusem

Během víkendové show bude zajištěna obousměrná zpoplatněná doprava autobusy, a to na trasách:

- zastávka železniční stanice Studénka – zastávka Albrechtičky, mateřská škola
- zastávka Ostrava ÚAN (stanoviště č. 5) – zastávka Dubina –zastávka Petřvald, Petřvaldík
- zastávka Hotelový důl Hlubina – zastávka Dubina (dle volné kapacity) – zastávka Petřvald, Petřvaldík
- kmenová linka 333 Ostrav – Mošnov

Na kole a pěšky

Další možností, jak se dostat na Dny NATO, je jízda na kole. Mimo klasických cest různých tříd lze využít mezinárodní cyklostezku číslo 5 – takzvanou Jantarovou stezku, která vede v bezprostřední blízkosti letiště.

Na této trase se o víkendu objeví cyklohlídky městské policie vybavené lékárničkami. Lidem na kolech poradí a v případě zranění zajistí ošetření.

V areálu letiště mohou cyklisté využít dvě kolárny s kapacitou 7500 kol. Provoz zajistí ostravští strážníci, kteří mají vypracovaný systém příjmu a výdeje bicyklů. Služba je bezplatná.

Na letiště se lze dostat i pěšky. Zde organizátoři doporučují respektovat přístupové cesty do areálu, které jsou určeny pěším a cyklistům.

Vnitřní linka

Kromě dopravní linky policisté zřídili i další telefonní linku (607 008 395), na kterou mohou návštěvníci oznámit jakékoliv mimořádné situace, které se staly v areálu. „Může jít o rušení veřejného pořádku, nález, ztráta nebo různé majetkové činy," vysvětlil Zlý.