„Od půl jedenácté do půl druhé,“ prohlásili houbaři, kteří vyrazili od konečné autobusů u Bebka na Morávce směrem do míst řečených Nad Kršlí a Byčinec. A z lesa si odnesli hlavně praváky (hřib smrkový) a suchohřiby (hřib hnědý) od malinkých po obrovské.

Měření povolené padesátikilometové rychlosti v beskydské obci Bílá, 10.9. 2022.
Radarová past na řidiče v Bílé, za týden jich v ní „uvízla“ asi tisícovka

„Vyrůstala jsem tady na chalupě,“ vysvětlovala houbařka s tím, že z dětských let zná správná místa a „grapy“ (jak zde říkají svahům i stržím). Zde zůstaly hřiby i po víkendovém náporu jiných houbařů, někde už přerostlé a pomalu se rozkládající.

Ještě na přelomu srpna a září však houbařům v Beskydech počasí moc nepřálo. Nemluvě o bídné situaci o prázdninách, kdy něco snad vyrostlo pouze o úplňcích. „Jsme vysoko v kopcích…“ popisovali jedni z místních slabou úrodu v předchozích týdnech. „A navíc bylo sucho,“ přidávali se další.

FOTO: Úlovky čtenářů Deníku/Houbařská sezona 2022 střední a severní Morava:

Teď se ovšem situace změnila k lepšímu a najít se dalo cokoliv od malinkých žlutých kuřátek (lišek), přes kapitální bedly až po ryzce, klouzky či sinoly (lokální pojmenování hřibů kovářů). Prý už není nutné nějak extra dlouho šmejdit.

Oblíbený splav U Žida ve Starém Městě u Frýdku-Místku, 9. 9. 2022.
OBRAZEM: Loučení s létem U Žida, od října populární splav obsadí otužilci

Začátku skutečné houbařské sezony odpovídala také obsazenost parkoviště u Bebka, jde je povoleno stání, v pondělí dopoledne tu bylo auto vedle auta. Kdo ho odstavil jinde, tomu zanechali lesáci „vzkaz“ s hrozbou pokuty.