Ještě nedávno to vypadalo, že Rychta buď spadne sama, nebo ji čeká demolice. Než se původní majitel dostal do exekuce, zanedbával údržbu. Rychta zchátrala tak, že byla neprodejná. Tehdy se o ní dozvědělo Hnutí Duha Jeseníky, které v minulosti už zachránilo kostel se zřícenou střechou v Pelhřimovech na Osoblažsku.

RYCHTU KOUPILA DUHA JESENÍKY

V roce 2017 Duha Rychtu koupila a opět vyzvala dobrovolníky, ať přiloží ruku k dílu. Díky grantům Ministerstva kultury a kraje se podařilo rychtu staticky zajistit a pořídit nové krovy.

Ilustrační foto.
Policisté pronásledovali čtyři zloděje, kteří vykradli benzínku v Jindřichově

„Zatím objekt chrání před deštěm jen lepenka na střeše. Chceme požádat ministerstvo o dotaci na břidlici, aby to na rychtě vypadalo jako za dávných časů. Pak budeme v rekonstrukci postupovat jednu místnost po druhé. Myslím, že tak do pěti let už dostane Rychta nějaký nový účel,“ uvedl koordinátor Hnutí Duha Jeseníky Ivo Dokoupil.

Bruntálští vodní záchranáři si pod vedením zdravotních instruktorů před sezonou zopakovali zásady poskytování první pomoci.
Sezona na Slezské Hartě pod dohledem vodních záchranářů

Svobodná dědičná rychta rodu Hoffmannů a Czechů z roku 1745 sehrála v historii Karlovic významnou roli. Tyto informace ale upadly v zapomnění kvůli odsunu německého obyvatelstva. Nebí divu, že rychtářský úřad byl omylem považována za faru a takto byl v roce 1958 prohlášen kulturní památkou společně se sousedním Kostelem sv. Jana Nepomuckého.

HROZILO ZŘÍCENÍ I PŘESTAVBA

Počátkem devadesátých let se objevil záměr přestavby rychty na hotel, který by ale zničil její památkové hodnoty. Ještě horší byl projekt přestavby z roku 2005, který počítal se zateplením, vybouráním hlavního schodiště, střešními okny a necitlivou půdní vestavbou, takže ho památkáři pochopitelně zamítli.

Rychta v Karlovicích už byla ruina na spadnutí, když ji koupilo Hnutí Duha Jeseníky. Se záchranou kulturní památky o víkendech pomáhají  dobrovolníci.Zdroj: Deník / František Kuba

„Když se rychta v dražbě opakovaně neprodala, snížili vyvolávací cenu na minimum. Byla k mání prakticky za cenu pozemku. Už jsme nemohli pasivně přihlížet, jak to dopadne s tak významnou památkou. Když jsme ji koupili, narušená statika hrozila propadnutím kleneb. Narušený roh jsme svázali ocelovými táhly, tesař pan Volný se postaral o střechu, aby do zdiva nezatékalo,“ vysvětlil Ivo Dokoupil, jak se podařilo odvrátit hrozbu zřícení.

CÍL: OBNOVIT I HOSPOPDÁŘSTVÍ

Podobně jako kostel v Pelhřimovech už má také Rychta v Karlovicích okruh dobrovolníků, kteří jezdí na víkendové brigády. Někomu vyhovuje samota odlehlých Pelhřimov, jinému Karlovice s tisícovkou obyvatel v živé turistické destinaci. Hnutí Duha Jeseníky chce Rychtu využít pro pobyty dětí a rodin, obnovit její hospodářství i sady. A marmelády z místního ovoce skladovat v klenutých sklepech.

Krnovská nemocnice představila nový mamograf. Jedná se o investici za téměř pět milionů korun.
Krnovská nemocnice ženám představila nový mamograf

„Karlovice nejsou odlehlá samota jak Pehřimovy, ale obec plná místních i turistů. Budeme hledat optimální využití Rychty ve spolupráci s veřejností,“ uzavřel Ivo Dokoupil.