Hudební festival Prajzské rockové jaro má za sebou sedmý ročník. Při festivalu vesměs metalové hudby se představilo v Kulturním domě v Dolním Benešově pět kapel – nováčci Born, pořádající Helpness společně s Malignant Tumour z Ostravy, Forrest Jump z Uherského Brodu a rovněž hutný domácí soubor Sklepmaster, který týž večer natáčel na pět kamer své historicky první DVD.

„DVD bude zaměřeno na příběh, který posluchači naleznou na našem předchozím EP The Unforgiven Sin. Jde v něm o válku světů, postapokalyptickou vizi, v tom duchu se celé naše vystoupení neslo,“ prozradil Ondra Šebestík, který propůjčuje Sklepmastru  hlas a kytarové umění už pět let. Známý je i z internetového amatérského metalového magazínu Reactor.

Sklepmaster se bude snažit dát hudební nosič dohromady do května, aby jím mohl příznivce počastovat u příležitosti pětiletého výročí svého založení. „Uvidíme, chtěli bychom to stihnout,“ slíbil Šebestík,

Dávají prostor místním

Organizování Prajzského rockového jara se opět zhostili na jedničku domácí Helpness. „Od roku 2005 se snažíme podpořit vždy hlavně místní kapely, pestrost ale v programu obstarávají obvykle i skupiny z Moravy a Čech. Každoročně náš festival zahajují začínající kapely ,“ řekl pořadatel Pavel Herich, zakladatel, zpěvák a kytarista Helpness.

Jestli šlo pořadatelům o to, aby publikum nechalo v pátek 30. března starosti všedního dne za dveřmi dolnobenešovského kulturního domu, a zároveň se skvěle pobavilo, záměr jim na sto procent vyšel. Přišli lidé všech věkových kategorií, nechyběla silně zastoupená  fanouškovská klika z bruntálského okresu. Aby ne, vždyť si Helpness udělali vynikající reklamu na festivalu Letnice v Bruntále, kdy předskakovali Arakainu a The Pant.

„Nečekal jsem takový luxusní kulturák, výborný zvuk, skvělé kapely. Prostě výborná akce, show, závěrečný mejdan. Skvěle jsem bavil a užil si to. Budu muset jezdit častěji,“ chválil  akci v Dolním Benešově Jaroslav Bezruč, jenž pro Prajzský rockové jaro coby grafik obstaral kulisy za pódiem s výjevy s apokalypsy. Přijela Janka Bezručová, moderátorka rozhovoru na posledním DVD bruntálské skupiny The Pant z loňských Letnic.

Pozvání pořádajících přijal kytarista a kapelník Kristian Plachtzik ze skupiny Firezone z Opavska. Firezone za sebou mají festivaly jako Noc plná hvězd v Třinci, zahráli si také třeba na festivalu Brutal asfalt v bruntálském hudebním klubu Africa Pub. „Hrajeme něco mezi black a death metalem. Pokud budeme moct, zahrajeme si v Bruntále rádi zase,“ vyjádřil se opavský kapelník.