Vedoucí poradny Zdeňka Libišová Svobodová říká, že rodiny, kterým se v ostravské Poradně při finanční tísni snaží poradit a pomoci, jsou vzhledem ke své finanční situaci nuceny žít skromně.

„Troufám si říct, že většina našich klientů, kteří už mají exekuce, třeba minimálně pár let na dovolené nebyla, takže tady většinou nebývá moc prostor pro úsporu,“ uvedla Zdeňka Libišová Svobodová.

Zároveň dodala, že třeba na domácím mazlíčkovi ale nemíní šetřit skoro nikdo a ani v největší finanční nouzi lidé nejsou ochotni se jej vzdát. „Oblast, kde vidíme často možnost úspory, avšak klienti na takovou úsporu často nejsou ochotni přistoupit, jsou hlavně cigarety a útraty za mobilní telefon, případně i vánoční dárky. Zde se bohužel ukazuje, že pro spoustu lidí jsou Vánoce zejména obdobím drahých dárků,“ uvedla dále vedoucí ostravské poradny.

Bez čeho se domácnost neobejde?

Kolik potřebuje rodina se dvěma dětmi, která bydlí v nájemním bytě, aby takzvaně dokázala vyžít? Podle Zdeňky Libišové Svobodové to je hodně individuální. Záleží, kde rodina bydlí, jak jsou děti staré, kde a co studují, zda a kde pracují rodiče, jak daleko například dojíždějí.

„Těch proměnných je příliš mnoho. Každá rodina může mít různé nutné výdaje. Než paušalizovat, je lepší s každou rodinnou sestavit jejich rodinný rozpočet a najít případné rezervy. Obvyklé vybavení domácnosti, zahrnující pračku, ledničku, sporák a podobné spotřebiče už naprostá většina lidí bere jako věci nezbytné. Velká část obyvatel už mezi tyto věci zahrnuje i televizi, mobilní telefony, případně notebook či tablet. Sušičku a myčku zatím většina našich klientů za nezbytné vybavení domácnosti nepovažuje,“ vysvětlila vedoucí poradny.

Kde ušetřit?

Často se říká, že hodně se dá ušetřit na jídle. „Konkrétní seznamy nakupovaných potravin s klienty neprocházíme. Pokud by to bylo přínosné (například pro pomoc s tvorbou rodinného rozpočtu), tak bychom samozřejmě mohli, ale klienti o to nemají zájem. Nicméně je jisté, že řada lidí by skutečně mohla nákupem jídla více ušetřit. Zejména za slazené nápoje, polotovary apod. Obecně platí, že pokud má někdo pocit, že mu úplně nevychází peníze, není nic jednoduššího, než si třeba dva měsíce psát veškeré své výdaje – tedy i výdaje za jednotlivé potraviny. Lidé jsou pak většinou překvapeni, kde všude mohou ušetřit a jak velkou sumu nakonec měsíčně dají za drobné, nepotřebné položky nákupů,“ přidává další zkušenost vedoucí ostravské Poradny při finanční tísni.

Zubožená fenka čínského chocholatého psa.
Někdo se zbavil vysloužilé fenky s plesnivějící kůží