Vážení čtenáří, přinášíme vám další díl nového seriálu Deníku.
Naší snahou je poskytovat především seriózní zpravodajství z vašeho nejbližšího okolí, ale zároveň chceme do Deníku dávat také užitečné informace a zábavu. Dřisty fifejdskeho Ofila, které vystihují rázovitost našeho regionu pohledem svérázné postavy, by měly být právě jednou z těch věcí, které v Deníku pobaví. Seriál vychází pravidelně vždy v sobotním tištěném vydání Deníku.

Zazvonil mi v ponděli mobil. Leknul sem se, že mi vola ta moja prvni laska, ale volal mi šefredaktor Denika a pry: „Ofile, vyprdni se už na to vzpomínání a raději napiš, co se mluví po hospodách a vůbec mezi lidmi o výsledcích voleb!"

Jemu se to řekně, zjisti, co se mluvi po hospodach, když ja do hospody zajdu enem vtedy, když mě roba pusti, a o volbach s ňu rači němluvim, bo ona ma uplně iny politicki nazor než ja, a tak se dycki zhadame. Ale když sem ji o tym telefonatě řeknul, poradila mi dobře: „Zajdi Na Upadnicu (to je jeho oblibena haviřska hospoda) za byvalym spolužakem a rodakem z Fifejd Lojzkem a poraď se s nim. Psal do teho Hornika, ma tam plno kamošu, tuš ti isto poradi!" Musim přiznať, že sem se za Lojzkem chystal pro rady už dřive, ale včil sem měl o duvod vic!A tak sem se v utery do te hospody Na Upadnici vydal. Co o to, hospudka je to pěkna, s krbem uprostředka, ale zahulene tam bylo jak u Zemana na hradě…

„Ále, kehože to vidim," vital mě už ve dveřach Lojzek. „Slyšel sem, Ofilu, že se mi sereš do řemesla a pišeš ty svoji dřisty do Denika. No, cosik sem aji čital a myslim, že se za to styděť němusiš, enem ti tam chybiju aji názory kehosik ineho, niž enem ty tvoje!" „No a kvuliva temu tu sem! Poraď s kym o čim dřistať?" přiznal sem upřimně. „S kamošami, susedami, robku! A o všeckim, co ludi zajima. Napřiklad dneska tu vedeme dišput o tych krajskich volbach. Esli chceš, tuš se přidej," pravil na to.

„Jak pravim, je to super!" křiknul Rudek, jak mi ho představil Lojzek s dodatkem, že je to „politicki turista, bo začal v Občanskym foře, přešel k lidovcam od nich k věcam veřejnym, potym za Kalouskem do topky, ale tyn ho pry tak nasral, že z topki utik ku Babišovi do ANO! Tymu je tak nadšeny!" „Di s tym do řiti! Je to stejna banda, tajak ty Věci veřejne. Tež si se nadchnul novinařem Johnem a jak dopadnul?! Včil fandiš Babišovi a jak vystřízlivíš a zistiš, že to robi enem kvuliva svojim ziskum, přelezeš asi ku komunistam, co?!" okřiknul ho Poldek, kery, jak pravil Lojzek, je čistokrevny lidovec.

„Komunistam dej pokuj, gnype!" zařval od vedlejšího stola zaryty marxista Kolder, podle Lojzy přibuzny teho papalaša, co podpisal zvaci dopis Rusum v 68. Něstačil už nic dořecť, bo mu na lebeni přistal pivni tacek z ruki Antka, kery voli socany. „Beztak za tyn naš debakel v našim tradičně levicovym kraju možetě pravě vy, komunisti! Vy stě furt, aji celostatně, do nas a naši vlady rypali a davali zapravdu všeckim tym Babišovym pomluvam a inym cypovinam. A vaši voliči na to slyšeli a zbantovali aji tych našich. Včil něbeč a zpytuj svědomi!" vyčinil mu ešče slovně.

„Ja bysem, Antečku, všecko něsvaloval na komunistuv, aji když maš v čimsik pravdu. Ale za tyn debakel se možetě vy sami, socani. Je fakt, že tu vladu, za kere se luďam daři a žije po tych Nečasovych a Kalouskovych usporach lepši, vedetě, ale všecki ty socialni zásluhy se dik vaši až blbe skromnosti a nětaktičnosti připsal pravě Babiš. Kdo byl proti zvyšeňu duchoduv? Babiš! Kdo jim nakonec přidal ni dvě stovki ale hned tři? Babiš! A vy stě na to čuměli z odevřenu hubu a beze slov. Místo abystě řekli popravdě jak to s tymi financemi bylo… Tak včil něbečtě a něhledejtě blechy na inych," uzavřel pro ten den politicki dišput Lozek, a obratil se ku mně: „Tak co temu řikaš? Pobavil si se? Esli ja, přiď zas! Zme tu skoro každy den!"

„Přidu, určitě přidu, bo po tobě ešče cosik chcu," slibil sem.

„Ale včil se musiš poslechnuť tradični frk kamoša Erdi. Tyn ma na to u nas vysadni pravo!" lakal mě Lojzek. „To šel raz po Zemi pan Buh a přes rameno měl pytel s penisami. Naraz mu vorek praskně, a obsah se vysype. ,No nic, sbírat to nebudu!! Tady bude Praha!' Fajne, ni?!" řekl do všeobecného veseli tyn Erďa a hned se mě získal…

Tuš bertě, nebo nechtě ležeť. Ofil

…a kdo chce, ať piše na ofil.ostrava@denik.cz.