Ukázal to unikátní projekt Dragon zaměřený na analýzu odpadních vod. Experti v kanalizační síti odebírali vzorky, které pak podrobovali analýze.

Co je projekt Dragon
Projekt čerpá ze zahraničních zkušeností. Podrobné studie byly provedeny například v Belgii, Itálii, Velké Británii a v současné době probíhají i v dalších zemích. V rámci Evropy na této problematice pracuje téměř dvacet výzkumných skupin ve třinácti státech. V odpadních vodách sledují metamfetamin, amfetamin, kokain, heroin, morfium, LSD a extázi.

Průzkum, který se týká deseti měst České republiky, má pokračovat až do roku 2015. V letošním roce se uskutečnila čtyři měření. Známy jsou výsledky prvního z nich, další se budou vyhodnocovat. V příštím roce jsou plánovány další čtyři.

Šest měst

Největší zastoupení v projektu má Moravskoslezský kraj se šesti městy, které doplňují Praha, Plzeň, Ústí nad Labem a Brno.

Co se týká Moravskoslezského kraje, zde se potvrdilo očekávání, že ve všech městech převažuje pervitin. Nejvíce ho v přepočtu na tisíc obyvatel bylo v Ostravě. S velkým odstupem následují Havířov a Karviná, další je Frýdek-Místek. Relativně nejlépe jsou na tom Orlová a Český Těšín, které mají přibližně stejné výsledky. Ostatní drogy byly zastoupeny v podstatně menší míře.

Více přineseme ve čtvrtečním tištěném vydání Deníku


#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#

Přečtěte si také: Analýza odpadních vod: V Ostravě pervitin, v Brně extáze, v Praze kokain