VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EET v Ostravě: spuštění se blíží, nervozita lidí stoupá

Elektronická evidence tržeb (EET) začne pro hotely a restaurace platit už 1. prosince. Jsou na ni provozovatelé připraveni? A nechystají se právě kvůli obavám z ní někteří s podnikáním skončit?

10.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Lukáš Kaboň

Většina hostinských a hoteliérů by se zavedením EET neměla mít výraznější problém. Je o tom přesvědčen Zdeněk Blinka, šéf Unihostu (Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR).

„Na druhé straně je pochopitelné, že někteří provozovatelé ze zavedení elektronické evidence tržeb obavy mají. Třeba část z těch starších podnikatelů ji může vnímat jako problém, nebo i jako takzvané házení klacků pod nohy. Takže nelze vyloučit, že se někdo rozhodne po zavedení EET skončit, případně své provozovny pronajme někomu jinému," odpověděl šéf Unihostu. Upozornil také, že provozovatelé, jejichž tržby se pohybují do 175 tisíc korun ročně, do EET nespadají.

OBAVY Z LIKVIDACE

Dlouholetý provozovatel restaurace v centru Ostravy, který si nepřál být jmenován, je ale přesvědčen, že zavedení EET bude v důsledku znamenat likvidaci nemalé části menších hospod. „Navíc si myslím, že to do státní kasy zdaleka nepřinese takové částky, se kterými se počítá," dodal hostinský, který chce ale v podnikání dále pokračovat, a proto už se začíná ohlížet po nabídce prodejců elektronických pokladen.

Na názor jsme se ptali i provozovatelů bister na ostravském hlavním nádraží. „Už se na tu elektronickou evidenci připravujeme. Snad to v pohodě zvládneme," odpověděla provozní bistra Ivora. Žena, kterou jsme oslovili u dalšího bistra v nádražní budově, stručně odpověděla, že se jí zavedení elektronické evidence tržeb vůbec nezamlouvá. „Že bychom ale kvůli tomu skončili, o tom jsme ani minutu neuvažovali," dodala.

POPTÁVKA SE ZVYŠUJE

Zvýšený zájem podnikatelů o pokladní systémy k elektronické evidenci zaznamenávají v posledních dnech i v ostravské pobočce společnosti Awis Pokladní systémy.

Obchodní zástupkyně Jana Zemanová uvedla, že nemalá část provozovatelů z oboru restaurací, pohostinství a hoteliérů dlouho vyčkávala.

„V poslední době se už ale začínají zajímat o to, jak nejrychleji a často i nejlaciněji nový systém pořídit. Zatím spíše zjišťují informace o EET, přibývá už ale i objednávek," odpověděla Jana Zemanová.

Podle ní se dá sestava obsahující tablet, tiskárnu a software Pexeso u Awis Holding pořídit v ceně kolem deseti tisíc korun.

„Někteří provozovatelé ale třeba zatím nemají ani připojení na internet, takže jim vysvětlujeme, že bez něj se neobejdou," doplnila Jana Zemanová s tím, že firma, kterou zastupuje, je schopna zařídit servis přístroje zájemcům a zajistí i manuál, včetně zaškolení.

K TÉMATU

První vlna elektronické evidence tržeb se nebude týkat všech gastronomických zařízení. V klidu mohou zatím zůstat podniky, které se specializují výhradně na jídlo s sebou. Jak informovala Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz, elektronická evidence tržeb se u restaurací od letošního prosince nebude týkat jídla, které si zákazník odnese nebo si ho nechá přivézt.
„Metodická příručka uvádí, že o stravovací službu se bude jednat jen v případě, že bude jídlo servírované v provozovně a k jeho snědení bude mít zákazník přiměřené zázemí, například stoly, židle a podobně. V tomto musí poplatník přijatou tržbu evidovat už od 1. 12. 2016. Bude-li ovšem v té samé provozovně vydáno jídlo například do papírové tašky, už se nejedná o stravovací službu, ale o dodání zboží. V takovémto případě má poplatník povinnost přijatou tržbu evidovat až od 1. března 2018. Týkat se to bude například zmrzliny v kornoutu, popkornu v krabici nebo párku v rohlíku," upřesnila Blanka Štarmanová.

 

Autor: Břetislav Lapisz

10.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 21 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) obráběč -ka kovů pro obráběcí stroj - karusel SK 25, SK 16, soustruhy SU 63, SU 80, horizontka W 100 A. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: KO: Petra Janoštíková, životopis zašlete na e-mail: Petra.janostikova@agroup.cz., Vyučen v oboru obráběč kovů, znalost technické dokumentace a čtení výkresů, zdpovědný, spolehlivý, pečlivý a samostatný, praxi a znalost obrábění kovů., Třískové obrábění armatur a jejich dílů, včetně pokročilejších obráběcích operací (vrtání, soustružení, frézování, závitování). , Práce v dvousměnném a třísměnném provoze.. Pracoviště: Armatury group a.s., Nádražní, č.p. 129, 747 22 Dolní Benešov. Informace: Petra Janoštíková, +420 553 680 317,725 791 592.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 80 Kč

Prodavači smíšeného zboží PRODAVAČ -KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Bc. Schönová Gabriela 553 697 309 , životopis se souhlasem užívání osobních údajů pro pracovněprávní účely zasílejte na e-mail: schonova@odtempo.cz., Praxe v oboru výhodou, do funkce zaučíme., Pracoviště Opava, nástup dle dohody.. Pracoviště: Tempo, obchodní družstvo - prodejna opava, olomoucká ul., Olomoucká, č.p. 2346, 746 01 Opava 1. Informace: Gabriela Schönová, +420 553 697 309.

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 100 Kč

Strojírenští kovodělníci STROJÍRENSKÝ DĚLNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Ing. Lebeda Rudolf, tel.: 777 213 254. Životopis zašlete na e-mail: info@opavskastrojirna.cz., Pracoviště Opava, nástup ihned. , Jedná se i o manipulaci s břemeny nad 15 kg. , Řezání na pile, pomocné práce, manipulace s materiálem.. Pracoviště: Opavská strojírna s.r.o. - provozovna, Vávrovická, č.p. 301, 747 07 Opava 7. Informace: Rudolf Lebeda, +420 777 213 254.

Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 25 000 Kč

Technici elektronici přístrojů, strojů a zařízení SERVISNÍ TECHNIK, TECHNIČKA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Manderla Lukáš, tel.: 606 554 533, e-mail: info@hv-vytahy.cz, Prosím o zasílání životopisů (včetně kontaktních údajů uchazeče) výhradně e-mailem na adresu info@hv-vytahy.cz, poté bude probíhat osobní výběrové řízení s vybranými uchazeči. , SŠ technického směru, praxe v oboru výtahové technologie, kreativita a proaktivní přístup k přiděleným úkolům, samostatné rozhodování, schopnost učit se novým věcem, odpovědnost, důslednost, flexibilita, čistý trestní rejstřík., Pracoviště Opava, nástup ihned.. Pracoviště: Hv výtahy s.r.o., Ratibořská, č.p. 1199, 747 05 Opava 5. Informace: Lukáš Manderla, +420 606 554 533.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Policisté provedli dopravně bezpečnostní akci

VW Brouk Herbie Jaromíra Pavlíčka z Krnova.
6

Brouk Herbie je veterán, který vyhrává závody

Dobrodružství na poli. Opavané v noci bloudili kukuřicí

Opava je jedním z měst České republiky, která se může pyšnit kukuřičným bludištěm. Noční bloudění je pak opravdu zážitkem, který stojí za to.

Nesnesitelný zápach mrtvoly děsil sousedy z okolních bytů

Tělo mrtvé ženy muselo být v minulém týdnu vyneseno z jednoho z bytů v Mostní ulici v Opavě. Policie nyní smrt objasňuje. Někteří spekulují i o vraždě.

Ve Vlaštovičkách bude přechod svítit oranžově

Bezpečněji by se při přecházení frekventované silnice I/11 měli v dohledné době cítit obyvatelé opavské městské části Vlaštovičky.

Byla to bramboračka, ale díky za bod, hlásil po zápase s Libercem Janetzký

Jednadvacetiletý fotbalový záložník Slezského FC Opava Jakub Janetzký se překvapivě objevil v základní sestavě v pražském Edenu. Ve 3. kole FORTUNA:LIGY proti Slavii výkonem zaujal. Nominace na sobotní domácí utkání proti Liberci ho tak neminula.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT