Obžalováno je celkem jedenáct mužů a žen, z toho čtyři Vietnamci, kteří se podle státního zástupce různým způsobem podíleli na výrobě 130 kilogramů pervitinu a více než osmdesáti kilogramů marihuany, vše za více než sedmdesát milionů korun.

Jde o část velkého bezmála čtyřicetičlenného gangu, který v roce 2017 působil na území České republiky, Polska a Slovenka.

ORGANIZOVANÁ SKUPINA

„Vytvořili dobře organizovanou skupinu,“ konstatovala při čtení rozsáhlé obžaloby státní zástupkyně. Jednotliví členové měli přesně rozdělené úkoly. V Polsku se nakupovala léčiva, na Slovensku se medikamenty zpracovávaly a v Česku, konkrétně v Karviné, docházelo k vaření pervitinu. K výrobě byli najati Vietnamci, které organizátoři přiváželi ze severních Čech.

Jako první v pátek vypovídal jeden z vazebně stíhaných mužů. Drogám se však vůbec nevěnoval. Dlouze hovořil o své bývalé manželce, která je také ve vazbě. „Moje manželka neměla s mými aktivitami nic společného. Provinila se pouze tím, že je moje manželka,“ uvedl mimo jiné. Jak dodal, je nespravedlivé, aby matka dvou dospívajících dětí byla také ve vazbě.

Hlavní líčení potrvá řadu týdnů. Proces komplikuje skutečnost, že je nutné, aby vše, co zazní v jednací síni, překládal stíhaným Vietnamcům tlumočník. Některým z obžalovaných hrozí deset až osmnáct let vězení.

OJEDINĚLÝ PŘÍPAD

Jak již dříve uvedl ředitel Národní protidrogové centrály Policie ČR Jakub Frydrych, tento případ je svým rozsahem zcela ojedinělý. Vše začalo v Polsku, kde tamní policie zaregistrovala zvýšený prodej léků potřebných k výrobě pervitinu. Při vyšetřování vyšlo najevo, že medikamenty jako oficiální obchodní zásilka směřovala na Slovensko, kde se léky mlely a dále připravovaly. Poté jako legální zboží ukryté v balících od potravin či elektroniky putovaly do Karviné.

„Šlo o velkokapacitní laboratoř, jejíž velikost se již rovnala průmyslové produkci a zcela se vymykala jiným takovým ilegálním laboratořím odhalovaným v regionu,“ řekl Frydrych s tím, že Vietnamci jsou experti na vaření velkého množství pervitinu.

Gang se podařilo zadržet v rámci akce s krycím názvem Gorola-sung. Nasazeno bylo několik krajských zásahových jednotek, kromě policistů do akce vyrazili také celníci a vojenská policie.
Kriminalisté v České republice provedli přes dvacet domovních prohlídek, a to v severních Čech a v Moravskoslezském kraji. Kromě laboratoře a vybavení zajistili také marihuanu, střelnou zbraň a devět milionů korun v hotovosti.

Ilustrační foto
Muž přišel o život při pádu z výšky