Až do konce října v Monsu zastupuje Českou republiku generál Petr Mikulenka. Po třech letech ho od 1. listopadu v SHARE vystřídá generál Petr Hromek, který dnes působí jako nejvyšší velitel vzdušných sil Armády ČR.

Starosta Krnova Tomáš Hradil.
Starosta Krnova: Koronu v sobě může nosit každý devatenáctý obyvatel města!

Sedmapadesátiletý generálmajor Petr Hromek studoval Vysoká vojenskou leteckou školu v Košicích a pak pokračoval na leteckých a vojenských školách v USA. Kromě zkušeností na základnách taktického letectva v Čáslavi a Olomouci působil také na letecké základně NATO Ramstein v Německu. Má za sebou operační nasazení v Kábulu v Afgánistánu, které mu vyneslo Medaili ministra obrany ČR Za službu v zahraničí.

Začátky v Aeroklubu Krnov

Petr Hromek prožil dětství v Krnově v paneláku na Gorkého ulici. Shodou okolností je příbuzným současného starosty Krnova Tomáše Hradila. „Začínal létat elementární výcvik v Aeroklubu Krnov na kluzáku L 13 Blaník pod dozorem instruktora Sovadiny,“ vzpomínali na jeho začátky členové krnovského aeroklubu. Fanoušci letectví jsou hrdí na to, jakou cestu Hromek urazil od plachtění na krnovském letišti přes stíhačky až na velitelství vzdušných sil ČR.

Novou funkci si už Hromek obhlédl na přelomu září a října, když se vydal do Monsu na stáž.  Ve SHAPE ho čeká tříletá mise. Podle starosty Krnova Hromek může být vzorem pro místní mladou generaci.

V Nových Heřminovech pokračuje demolice vykoupených domů. Jedná se o další etapu příprav na stavbu přehrady.
Nové Heřmínovy: V budoucí zátopě se bourají domy. Převažuje vzdor i pochyby lidí

„I kluk z krnovského učňáku to může dotáhnout daleko. Musí mít jeho pracovitost a píli. Na svého bratrance jsem obrovsky hrdý. Armádu ČR považuji za jednu z nejlépe vedených organizací v naší zemi. Těším se na každé naše setkání, kdy mi může předávat své zkušenosti. Řízení každé velké organizace je totiž náročné řemeslo,“ komentoval krnovský starosta Tomáš Hradil oznámený nástup generálmajora Hromka na vrchní velitelství NATO.