S dodavatelem stavebních prací, společností MORYS s. r. o., byla na základě výsledku výběrového řízení uzavřena smlouva. Město trvalo při výběru na dodavateli, který má zkušenosti s realizacemi rekonstrukcí nemovitých kulturních památek i úpravami historických parků a zahrad. Součástí obnovy vily jsou i restaurátorské práce. Náklady na rekonstrukci památky dosáhnou bezmála 88,9 mil. korun bez DPH. Rekonstrukce objektu má být hotova v listopadu 2023.

Grossmannova vila v Ostravě.
VIDEO: Podívejte se, jak vypadá uvnitř slavná Grossmannova vila v Ostravě

„Grossmannova vila je architektonickou perlou Ostravy, jako jiné budovy i tato prošla řadou nevhodných, byť svého času funkčních proměn a postupně chátrala. Rekonstrukce má za cíl vrátit vile její původní architektonickou hodnotu na jedné straně, na té druhé je vrátit do vily každodenní život. Po otevření bude v objektu pěti pokojů s možností ubytování, společenské prostory i prohlídkový okruh,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Prvorepubliková stavba náleží k nejvzácnějším vilám v Ostravě. Navrhl ji František Grossmann jako rodinné i firemní sídlo své stavební firmy. František Grossmann se narodil v roce 1876 v Pustějově nedaleko Studénky. Působil jako stavitel ve Frýdku-Místku, následně přesídlil do Ostravy. Se svým společníkem, architektem Františkem Fialou, založili stavební firmu, získali koncesi na projektování a realizaci staveb a vystavěli celou řadu významných staveb na Ostravsku. Spolupráce Grossmanna a Fialy skončila v roce 1918, firma poté přináležela Grossmannovi.

Grossmannova vila
Ostrava draží kulturní památku. Slavná vila je na prodej

Interiér vily byl konzervativní. Průčelí stavby opatřil stavitel nepravidelnými rizality, přízemí rostlinným a figurálním dekorem. Majitel s rodinou se z vily radoval pouhých deset let. V důsledku hospodářské krize a finančních problémů volil stavitel v roce 1933 dobrovolný odchod ze života. V šedesátých letech budova sloužila i jako školské zařízení (mateřská škola a později školní družina). Přes zásahy dalších majitelů ve vile zůstalo zachováno mnohé původní, za zmínku stojí okna i některé dveře s původními vitrážemi či jejich částmi, někde byl dochován i původní nábytek.