Štika obecná je pro sportovní rybáře velmi cenný úlovek, protože je poměrně velká a dá zabrat i zkušenému rybáři. Český rybář prožívá obrovskou radost, i když vytáhne tříkilogramovou štiku.

Dokážete si představit, co prožívá Pavel Švaniga z Břidličné, který o víkendu na Slezské Hartě ulovil štiku měřící 120 centimetrů a vážící 14 kilogramů? Rybář Pavel Švaniga má 73 let. O takovém úlovku snil celý život.

Ilustrační foto.
Nový přechod v Květné ulici bude bezpečnější

Dravá štika mu zabrala na rybičku. „Přišel jsem na oblíbený flek a už tam seděl kamarád. Pomalu balil pruty a nabídl mi, zda nechci rybičku na lanku. Plavala prý ve vodě celou noc. Řekl jsem, že si ji rád vezmu. Nahodil jsem a čekal. O půl čtvrté odpoledne přišel záběr. Na prutu jsem ihned poznal, že půjde o něco většího,“ popsal svůj životní lov rybář, který se zapsal do historie Slezské Harty.

Při vytahování štiky na břeh mu asistoval kamarád. „Utrpěl jsem v minulosti úraz nohou, takže dlouhé stání mi nedělá dobře. Při zdolávání tak velké ryby mě už bolela záda, rameno i ruce. Po deseti minutách jsem prosil kamaráda, ať mě vystřídá. V tu chvíli se ale štika ukázala u hladiny a kolega dostal strach, že by mi ji urval. Zdolávání trofejní ryby nakonec trvalo přes dvacet minut,“ pokračoval rybář z Břidličné.

Tričko a mikina muže, jehož tělo bylo nalezeno v červnu v Arnultovicích.
Smrt v potoce na hranicích: totožnost mrtvého je stále neznámá

Pavel Švaniga z Břidličné vylovil o víkendu z nádrže Slezská Harta rekordní štiku, která vážila 14 kilogramů a měřila 120 centimetrů. Je mu 73 let.  Na kapitální štiku čekal celý život.Zdroj: Jiří KrušinaPavel Švaniga z Břidličné vylovil o víkendu z nádrže Slezská Harta rekordní štiku, která vážila 14 kilogramů a měřila 120 centimetrů. Je mu 73 let. Na kapitální štiku čekal celý život.Autor: Jiří Krušina

Nakonec mu štiku kamarád podebral. Ve vodě odhadovali, že má něco kolem metru. „Když jsme ji položili na trávu, pochopili jsme, že jde o kapitální kus. Štika měřila přesně 120 centimetrů a je to moje životní ryba a splněný sen. Nikdy jsem nic většího neulovil,“ dodal Pavel Švaniga, který řadu let působí také jako rybářská stráž.

Ilustrační foto.
Těžké ublížení na zdraví: oběť v Krnově podlehla zranění

Štika v ideálních podmínkách sice může dorůstat délky 1,5 metru, ale v českých podmínkách jsou za extra velké kusy považovány již desetikilové štiky. Slezská Harta zaznamenala populační explozi štik krátce po svém napuštění při povodních v roce 1997. Protože štiky jsou kanibalové, populace se časem zase ustálila.

Štika je nejaktivnější během dne, když prohání okouny, ježdíky, plotice a ryby srovnatelné velikosti. Na dospělého kapra si už netroufne. Její jídelníček tvoří převážně nemocné a oslabené ryby, takže v chovných rybnících může sehrát pozitivní roli zdravotní policie. Štika je teritoriální ryba, která si svůj oblíbený kout hlídá před ostatními štikami i dalšími dravci.

JIŘÍ KRUŠINA