Podle něj ale data ukazují, že situace se začíná zhoršovat. Skóre protiepidemického systému (PES) v regionu stouplo z páteční hodnoty 62 na 66, když republikový průměr je stále 57.

Stodolní ulice 4. prosince 2020 v Ostravě. Policie kontroluje uzavření vnitřních prostor po 22:00 hodině, díky vládním opatřením k zamezení šíření koronavirového onemocnění COVID-19.
Předvánoční pařba na Stodolní v Ostravě. Legenda opět ožila. Někde jeli přes čas

"Je třeba si přiznat, že se situace začíná zhoršovat. Je vidět, že tento uplynulý týden je horší než dva předchozí. Index rizika stoupl na hodnotu 66. Koeficient reprodukce se v ČR vrátil na 0,97," uvedl Vondrák.

Od počátku pandemie bylo v kraji pozitivně testováno 60.125 lidí. Počet hospitalizovaných s covidem-19 mírně klesl na 580. V kraji je koronavirem nakaženo nyní 7684 lidí. Z nemoci se vyléčilo 51.477 lidí. Počet zemřelých vzrostl o sedm na 964.

V pátek zaznamenalo v kraji největší přírůstek opět Ostravsko, a to 191 nakažených. Na Karvinsku přibylo 128 pozitivně testovaných, na Frýdecko-Místecku 117, na Opavsku 87 a na Novojičínsku 65. Nejmenší nárůst v kraji byl v pátek opět na Bruntálsku, a to 37 případů.

Ostrava v předvánočním čase, prosinec 2020.
OBRAZEM: Kouzlo adventní Ostravy. Podívejte se, jak večer září "Masarykáč"

Statistika chytré karantény eviduje nakažené podle trvalého bydliště. Nemocní z regionu, kteří žijí jinde, jsou v chytré karanténě vykazováni ve statistikách kraje.

NÁVŠTĚVY BLÍZKÝCH

Od soboty je možné s negativním výsledkem testu na koronavirus navštívit blízké v sociálních zařízeních. Na základě rozhodnutí vlády mají testování zajistit jednotlivé domovy, ty ovšem hlásí problémy se zajištěním odběrů. Moravskoslezský kraj jako pojistku obratem nabídl pomocnou ruku a od soboty 5. prosince uvolnil pro zájemce kapacity odběrových míst v krajských nemocnicích, kromě Karviné - VÍCE ZDE.

Těžba uhlí - ilustrační foto
Uhelná komise doporučila konec uhlí v roce 2038. Ekologové: Je to pozdě

Například v Domově Iris v Ostravě-Mariánských Horách však ale již dříve přišli s alternativou, která se podle vedení bude do budoucna ještě velmi hodit. Podobně jako v Ostravě situaci vyřešili situaci i v Domově pro seniory Frýdek-Místek či ve frenštátském Domově Hortenzie. Jak?

Vidět a slyšet příbuzného, mít jej na dosah, ale nikterak jej neohrozit. Takzvané telefonní kukátko v Domově Iris cvičně odzkoušeli v pátek a v průběhu tohoto týdne už vypisovali na návštěvy pořadník - VÍCE ZDE.