Kdo bude vést příští čtyři roky Moravskoslezský kraj? Které strany vytvoří koalici a kdo obsadí místa v opozici celkově pětašedesáti členného zastupitelstva našeho kraje?
Odpovědi na tyto otázky přinesou volby, které začaly v pátek ve 14 hodin. První den voleb v našem kraji jsme sledovali v on-line reportáži. 

Fotografie z nejrůznějších míst celého Moravskoslezského kraje najdete v přiložené fotogalerii.

Online reportáž

Volby 2016 v Ostravě, první volební den - pátek 7. října. Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Celkem 1319 volebních okrsků v regionu se zavřelo ve 22 hodin. V sobotu budou moci lidé volit od 8 do 14 hodin. Pak začne velké sčítání hlasů.

Voliči si mohou v Moravskoslezském kraji vybírat z pětadvaceti subjektů – 14 politických stran, 8 koalic a 3 politických hnutí. Celkem jde do voleb v kraji 1280 kandidátů.

Lidí, kteří u nás mohou přijít k volbám, je zhruba jeden milion. Nutno ale dodat, že v předchozích čtyřech krajských volbách přišla dát svůj hlas zhruba třetina oprávněných voličů.

Kromě krajských voleb se ve stejném termínu konají ve čtyřech obvodech v regionu i doplňující volby do třetiny Senátu. První volební obvod je Bruntál, druhý Nový Jičín, třetí Ostrava-město a čtvrtý je Frýdek-Místek.

Senátní volby jsou dvoukolové, což znamená, že pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, bude se příští týden konat druhé kolo. Voliči tak budou v pátek 14. a v sobotu 15. října moci vybírat svého senátora znovu, tentokrát už jen ze dvou nejúspěšnějších kandidátů z kola prvního.

Moravskoslezský kraj letos hospodaří s přebytkovým rozpočtem – příjmy má ve výši osmi miliard korun a plánované výdaje bezmála sedm miliard. Včetně státních dotací má ale k dispozici částku bezmála dvacet miliard. Nejvíce peněz směřuje do dopravy, školství, zdravotnictví a životného prostředí.

Jak volit?

Za zástěnou ve volební místnosti volič vybere jeden hlasovací lístek strany, hnutí nebo koalice, kterou chce podpořit. Obálku s tímto lístkem poté vhodí do hlasovací urny.

Pokud chce volič podpořit konkrétního kandidáta, může jeho jméno zakroužkovat. Na vybraném hlasovacím lístku lze zakroužkovat maximálně čtyři kandidáty, kteří pak díky preferenčním hlasům mají šanci přeskočit kandidáty, jež jsou v pořadí před nimi.

Lidé, kteří se chtějí voleb zúčastnit, ale nemohou se z vážných (nejčastěji zdravotních) důvodů dostavit do volebních místností, mohou požádat obecní úřad a v době hlasování okrskovou volební komisi o to, aby k nim komise vyslala své dva členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Zdroj: Deník
*Pro zvětšení na obrázek klikněte.

Jak bude vypadat povolební uspořádání sil politických sil v regionu? Sledujte volební zpravodajství Deníku i o víkendu na našem webu.
Rozšířené volební zpravodajství pak přineseme v pondělním tištěném vydání!

ANKETA DENÍKU

Proč je podle vás důležité jít ke krajským volbám, co by mělo příští vedení v kraji zlepšit?

Eva Dřízgová-Jirušová, sólistka opery NDM Ostrava:

Hlavně, abychom volili takové lidi, za něž bychom se později nemuseli stydět. Osobně mě velmi zklamala televizní předvolební debata z Ostravy. Bohužel, zdá se mi, že v poslední době ubývá v celostátní a komunální politice počet osobností. Ale jít k volbám je podle mě nutné nevybírat strany, ale schopné jednotlivce.

Lenka Drozdová, starostka Slezských Pavlovic:

K volbám je třeba jít proto, abychom zvolili lidi, kteří jsou z praxe, kteří znají problémy běžného života, používají selský rozum. V krajském zastupitelstvu by měli být lidé z různých oborů. Svými znalostmi by doplňovali pohled úředníků, což jsou často lidé, kteří jsou od potřeb praxe poněkud odtrženi. To by se mělo zlepšit. Mám s tím jako starostka obce bohužel zkušenost.

Jaromír Polášek, historik, Frýdek-Místek:

Dá se říct, že k volbám chodím kvůli pocitu občanské povinnosti pravidelně. Pokud mám možnost zvolit někoho schopného, byla by škoda toho nevyužít. A co by mohlo příští vedení v kraji zlepšit? Určitě by se měly investovat finanční prostředky do zkvalitnění dopravní obslužnosti. Zapomínat by se ale nemělo ani na vytváření nových pracovních míst, aby schopní lidé z našeho kraje neodcházeli.

Karolína Mališová, Česká Miss Earth 2015, Otice:

Volby vnímám jako občanskou povinnost. Pokud se někomu něco nelíbí, stěžuje si, ale zároveň nejde k volbám, aby tím něco změnil, je to alibismus. V kraji nevidím žádné podstatnější nedostatky. Něco bych udělala s dopravou v Opavě. Ta je v poslední době opravdu problematická.

Milan Kupka, kapelník Malé černé hudby:

K volbám by měli chodit všichni. Máme možnost si vybrat, tak bychom toho měli využít. Nejít volit a čtyři roky pak nadávat a plakat je k ničemu. Příští vedení kraje by mělo řešit to, co zdejší lidi trápí, takže nezaměstnanost, ale také třeba bezdomovectví nebo romskou otázku. To jsou věci, o kterých lidé hovoří, a politici by měli mít snahu je řešit.

Irena Nedomová, kronikářka města Příbor:

Každého by mělo zajímat, kdo povede kraj, v kterém žije. Možná bych se ještě více zaměřila na podporu kvalitního učňovského školství, protože mám pocit, že nám scházejí mladí šikovní řemeslníci.

Ondřej Smolen, 24 let, Opava:

Důležité je to určitě kvůli tomu, jelikož pokud člověk nic neudělá, tak se nic nezmění. Sám se musí nějakým způsobem o něco zapříčinit. Současně, co by se mělo zlepšit. Byl bych rád, kdyby se zlepšilo životní prostředí a současně větší podpora aktivních lidí, kteří dělají spoustu dobrého pro své okolí.

Vojtěch Černý, 18 let, Vávrovice:

K volbám určitě půjdu, jsou to mé první volby, zajímám se o to. Myslím si, že je důležité chodit k volbám. Já osobně půjdu proto, že se chci tímto způsobem podílet na tom, co se děje v mém kraji. A co zlepšit? Příležitostí ke zlepšení je ve všech oblastech dost.

Lukáš Kaniok, 27 let, Staré Město:

Chápu to jako svou občanskou povinnost. Za demokrata se ale nepovažuji, protože jsem spíše monarchista. Myslím si, že ani příští vedení toho v kraji moc k lepšímu nezmění. V dobře placených funkcích jsou jen na chvíli. A nebudeme si nic nalhávat, politici myslí hlavně na sebe.

Lucie Rakowská, 30 let, Karviná:

Myslím, že by se politici, kteří kandidují, měli v první řadě snažit změnit přístup potenciálních voličů. K volbám chodí málo lidí, protože si podle mě neuvědomují důsledky těchto volebních rozhodnutí, nevyznají se v politických programech a nevidí, co která iniciativa v konečném důsledku ovlivní.

Martina Loskotová, 44 let, Bílovec:

Podle mě je důležité chodit ke každým volbám, o to více, pokud se týkají kraje, ve kterém žiji. Od příštího vedení bych zejména uvítala větší podporu zaměstnanosti v našem kraji.

Lenka Viktorínová, 63 let, Ostrava-Poruba:

K volbám samozřejmě půjdu, protože aby mohl člověk něco ovlivnit, musí taky dát svůj hlas. Bydlím v Ostravě a podle toho jsem se taky rozhodovala, koho volit. Od nově zvoleného vedení našeho kraje bych chtěla, aby zajistilo hlavně mladým lidem práci, jistoty a takové podmínky, aby odtud neutíkali jinam.