Ve středu 17. března přijali oznámení ženy, kterou v Ostravě-Porubě oslovil muž a žádal ji, aby na místo ihned přivolala strážníky. Tak je tedy zavolala a muži zákona po příjezdu začali řešit, co se to děje. To už ale hlídku strážníků kontaktoval samotný muž. Aniž by jim cokoliv vysvětlil, jeho první věta byla: „Hoďte mě na záchytku!“

Jako důvod svého rozhodnutí uvedl, že je opilý a chce se na záchytce vyspat.

Později zjištěný 41letý muž měl sice pomyslnou „špičku“, nebyl však nikterak agresivní a ani se nedopouštěl protiprávního jednání. Se strážníky komunikoval, nebyl viditelně zraněn a byl rovněž schopen samostatné chůze.

Provozovatel Golf Parku Lhotka Petr Konečný.
Kvůli úplatkům ve fotbale zkusil golf. Nyní má ve Lhotce svůj vlastní areál

Strážníci muži vysvětlili, že nenaplňuje zákonné důvody pro umístění v protialkoholické záchytné stanici. I přes mírné alkoholové opojení muž kontroloval své chování a bezprostředně tak neohrožoval sebe, jinou osobu, majetek nebo veřejný pořádek.

Toto zdůvodnění strážníků však muž akceptovat nechtěl a trval si stále na svém.

Od svého záměru upustil zřejmě až poté, kdy mu strážníci sdělili, že pobyt na záchytce není zadarmo, ale něco stojí. Částka 2 000 korun za noc, navíc „bez snídaně“, to není jako v interhotelu.

Vizualizace budoucí podoby zastávky Důl Jindřich.
Další tramvajové zastávky v Ostravě získají novou tvář

Po tomto sdělení a krátkém přemýšlení muž svůj prvotní záměr přehodnotil, asi si spočítal, že by se mu taková noc prodražila, strážníkům se omluvil a z místa sám odešel neznámo kam.

Zpravidla se strážníci ve službě setkávají s osobami, které na záchytku samy o sobě či dobrovolně nechtějí. Případ, kdy chce sama osoba umístit do protialkoholické záchytné stanice, je velmi ojedinělý.