„Konečně jsme mohli otevřít hradní příkop a přivítat první návštěvníky,“ informovala po desáté hodině dopoledne Deník Sylva Bucherová ze správy státního hradu.

Sobota 1. května 2021 na Helfštýně
Helfštýn otevřel, přilákal zástupy lidí. Vyhrávala i kapela

Netradiční prohlídku vedoucí příkopem obepínajícím hradní budovy poprvé nabídli vloni v reakci na pandemickou situaci, která dlouho nedovolovala, aby se turisté podívali do vyhledávaného hradu. Ti přitom o víkendech věrně postávali před památkou a obcházeli kolem hradeb.

„Prohlídka nabízí netradiční pohledy na hradní budovy, které lidé znají, když obcházejí hradby venkem, ale celkovému pohledu brání vnější obvodová hradba. Teď si mohou paláce krásně prohlédnout,“ lákala.

Návštěvníky upozornila, aby do hradního příkopu volili vhodnou obuv. I když v něm aktuálně neleží sníh ani není podmáčený, přece jen procházka vede travnatým terénem.

Botanická zahrada v Olomouci, 30. dubna 2021
Botanická v Olomouci je teď hitem, uchvátí i arboretum. Nepropásněte tu nádheru

„Na trase jsou rozmístěné informační cedule s texty, které se vztahují k jednotlivým hradním křídlům. Návštěvníci se z nich dozvědí více i o stavebním vývoji křídla. Jsou to zajímavé informace, které návštěvníci neslýchají při běžné prohlídce, protože nemáme zase tolik času,“ dodala Sylva Bucherová.

Prohlídka trvá zhruba 30 minut. Vstupné je 60 korun.

Hrad Bouzov po zimě standardně otevírá brány 1. března, což letos nebylo možné, protože v Česku sílila epidemie Covid-19. Tento okruh vede výletníky do přízemí hradního paláce a vybraných prostor, kde podlahy nepokrývají dřevěné parkety, ale dlažba. Například do oblíbené hradní kuchyně či zbrojnice.

Červenohorské sedlo, 1. května 2021
Májové radovánky na sněhu. Takto to teď vypadá na Červenohorském sedle