Dokáže to, co stutox ani žádný jiný jed na hlodavce neumí. Štíhlý hranostaj pronásleduje hraboše až do jeho podzemních chodeb a komůrek. Tam hraboše nebo hryzce ekologicky zlikviduje bez následků pro životní prostředí.

Kozmické mokřady se stádem divokých koní jsou turisticky vyhledávaným místem.
Už jste je viděli? Mezi Ostravou a Opavou běhá stádo divokých koní

Navíc užiteční hranostajové pomáhají zahradníkům a zemědělcům se slimáky, nad kterými ostatní šelmičky ohrnují čumáček.

Hranostaj je v porovnání s příbuznou lasicí kolčavou daleko vzácnější. Přesto je dobrá zpráva, když v těchto dnech kolem silnic přibývá přejetých hranostajů. Je to signál, že se jejich populace výrazně zvětšila díky dostatku potravy v podobě hrabošů. Hranostajové neznají zimní spánek, takže systematicky likvidují přemnožené hraboše třeba i pod sněhem.

Roztomile panáčkují

Zatímco dosud hranostajové žili skrytě nočním životem, díky hraboší invazi lze jejich lov a hry občas zpozorovat i za bílého dne. Prozradí se, když se potřebují porozhlédnout po okolí a roztomile panáčkují.

V prosinci nebo v lednu můžete jet v autě třeba stovkou, ale přejetého hranostaje nepřehlédnete. Na rozdíl od letního zbarvení má totiž v zimě čistě sněhobílý kožíšek, který kontrastuje s asfaltem v pozadí.

Lasice hranostaj je sněhobílá jen v zimě. V letním kožichu vypadá jako úplně jiná lasička.Zdroj: Jiří Koťátko

Král v hermelínovém plášti

Každý zná krále v hermelínovém plášti na obalu sýru Hermelín. Je pravda, že bez hermelínového kožichu, vyrobeného ze zimní kožky hranostajů, by se korunovace českých králů neobešla. Korunovační plášť s hermelínem vyrobený v 17. století je dodnes součástí českých korunovačních textilií. Posledním českým králem, který byl oděn v tomto hermelínu, byl Ferdinand V. při korunovaci v roce 1836.

Krnov.
Portál občana pro elektronickou komunikaci s radnicí

Všimněte si na bělostném královském hermelínu černých skvrnek ve tvaru kapky. Každá z nich je špička ocásku jednoho hranostaje. Hermelínový plášť bývá sešitý z desítek až stovek hranostajích kožešinek. Hermelín bylo to nejdražší možné oblečení pro nejbohatší. Proto hermelín jako každodenní oblečení do práce nosili jen králové.

Dáma s hranostajem

Ještě dražší než královský hermelínový plášť je obraz Dáma s hranostajem, který namaloval Leonardo da Vinci okolo roku 1490. Díky reprodukcím jednoho z nejdražších obrazů světa má každý pocit, že už hranostaje viděl, takže ví, jak vypadá. Ve skutečnosti podle zoologů na da Vinciho obraze dáma nedrží hranostaje, ale fretku albína.

Da Vinciho Dáma s hranostajem patří k nejdražším obrazům světa. Podle zoologů dáma nedrží hranostaje, ale fretku albína.Zdroj: Pavel Hrabica

Hranostaj je podstatně menší, než zvířátko na slavném obraze. Navíc hranostaje na rozdíl od fretky nelze ochočit. Těžko si lze představit, že by plachý hyperaktivní hranostaj takto spokojeně pózoval v náručí dámy. Přiznejme si, že drobné plaché šelmičky lasice hranostaje vlastně neznáme, přestože jsou odjakživa součástí naší přírody. V těchto dnech si je můžeme zblízka prohlédnout jen díky hrabošům a řidičům.