Ustavující zasedání hostil nově zrekonstruovaný historický sál jablunkovské radnice, který v úterý navečer zaplnilo i na padesát občanů tohoto města – ať příznivců koalice či naopak opozice.

Už před zasedáním byl scénář vlastně daný. Vítězem voleb se stala KDU-ČSL – v 21členném zastupitelstvu má osm míst (doposud 4). Lidovci se následně na koaliční spolupráci domluvili s ANO, ODS a části soukromníků.

Jablunkov povede z pozice starosty Jiří Hamrozi (vlevo) a místostarosta Luboš Čmiel.Zdroj: Deník / Tomáš Machálek„Chci pokračovat v tom, na čem jsme pracovali v posledním volebním období,“ řekl po volbách Jiří Hamrozi. Podtrženo a sečteno – koalice dá dohromady 12 hlasů.

Ale pojďme zpět na úterní zasedání. Po nezbytných formalitách a slibu zastupitelů se přistoupilo k volbě starosty. Zde nebylo co řešit, kandidát byl jediný a získal podporu všech zastupitelů – stejně jako v posledních čtyřech letech bude starostou Jiří Hamrozi (KDU-ČSL). Na řadě byla volba místostarosty.

V tomto bodě ČSSD, která získala pět mandátů a ve volbách skončila druhá, apelovala na respektování výsledků voleb. Na post místostarosty pak navrhla Kateřinu Chybidziurovou (ČSSD). Ovšem dvanáct koaličních hlasů bylo při hlasování znát a post místostarosty získal koaliční kandidát Luboš Čmiel (ANO).

Na řadě pak bylo hlasování o radních. Zastupitelé se shodli, že v radě bude mimo starosty a místostarosty dalších pět zastupitelů. A hlasovat se bude o celé pěti najednou.

Koalice navrhla svých pět kandidátů, ČSSD ústy svého zastupitele Václava Pospíšila se ve třech jménech shodla, ale místo Petra Sekuly (ANO) a Evy Gawlasové (Nezávislí a Strana Soukromníků ČR) navrhovala Jana Gomolu (SNK – Jablunkov 2018) a Lecha Niedobu (ČSSD). Při hlasování opět rozhodly koaliční hlasy a radními Jablunkova byli zvoleni – Petr Sekula, Eva Gawlasová, David Sventek (ODS), Petr Tvrzník (KDU-ČSL) a Marek Jachnicki (KDU-ČSL).

Ustavující zasedání zastupitelů v Jablunkově.Zdroj: Deník / Tomáš Machálek

Následovala volba předsedy finančního výboru (Tomáš Hanzlík – KDU-ČSL), volba předsedy kontrolního výboru (Kateřina Chybidziurová – ČSSD) a volba předsedy výboru pro národnostní menšiny (Renata Kulková – Soužití-Wspólnota) – což proběhlo ve všeobecné shodě. Na závěr představitelé města jednali i o pověření k užívání závěsného odznaku a k přijímání prohlášení o uzavření manželství.

„Navrhuji, aby mimo starosty a místostarosty mohly závěsný odznak používat a zároveň oddávat všechny zastupitelky, kterých je šest,“ řekl Hamrozi, což následně zastupitelé schválili.

Nová kaplička v Raškovicích je zasvěcena svaté Barboře.
Bývalý horník postavil kapličku zasvěcenou svaté Barboře