„U obyčejného jízdného (bez slev) se do vzdálenosti zhruba 70 kilometrů projeví zvýšení maximálně o dvě koruny. U řady jízdenek se ale cena vůbec nezměnila. U některých variant cestování se projeví zlevnění. Například skupiny o šesti a více osobách cestují levněji, obdobně se snížení ceny projeví i u některých mezistátních jízdenek,“ uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového odboru ČD.

Mluvčí soukromého železničního přepravce RegioJet a autobusového přepravce Student Agency Aleš Ondrůj odpověděl, že u vlakové ani u autobusové dopravy se nechystají změny či zvyšování cen.

„RegioJet nastavuje cenovou politiku v závislosti od vývoje situace na trhu proto jsme už loni například přišli s nabídkou třídy low-cost ve vlacích, která je o 20 procent levnější oproti tarifu Standard, nebo jsme na některých autobusových linkách přinesli snížení cen jízdenek,“ upřesnil Aleš Ondrůj.

Další soukromý přepravce LEO Express nemá pevné ceny jízdenek. „Cena se odvíjí od několika faktorů například od obsazenosti spoje nebo od doby, s jakým předstihem zákazník jízdenku kupuje. Obecně tedy platí čím dříve jízdenku koupíte, tím je levnější. Ani letos nedojde ke zvýšení jízdného, naopak se může stát, že zákazník koupí jízdenky levněji než v uplynulém roce,“ odpověděla mluvčí LEO Express Kateřina Veitová.

ELEKTŘINA

Dodavatelé elektřiny upozorňují, že za poslední rok a půl ceny této komodity na burze významně stoupají. Zároveň uvádějí, že se i přesto snaží nezvyšovat ceny pro konečné spotřebitele.

„U produktu na dobu neurčitou musíme vždy ceníky oznámit měsíc dopředu. Pokud by v roce 2018 došlo k úpravě ceníků, jednalo by se jen o mírné zvýšení. Zatím se snažíme i přes růst cen na burzách nezvyšovat ceny pro spotřebitele, a to tak dlouho, jak to bude možné,“ odpověděl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Jak doplnil, u odběratelů elektřiny dává smysl fixace ceny.

Ostrava při pohledu z výšky. Ilustrační foto.
Výběr očekávaných událostí v Moravskoslezském kraji v roce 2018

„Zákazník si tak pojistí to, že bude odebírat elektřinu za nízkou cenu i v budoucnu a nepřekvapí ho náhlé pohyby cen, ke kterým může dojít. Ceny elektřiny, které dodavatelé nyní nabízejí, jsou historicky nízké a i podle analytiků lze očekávat v příštích měsících zdražování,“ upozornil mluvčí energetiků.

PLYN

Ceny zemního plynu od innogy pro aktuální topnou sezonu zůstávají podle regionální mluvčí této společnosti Lindy Filuszové stabilní.

„Ceny plynu průběžně snižujeme od roku 2013, celkem od té doby klesla cena plynu od innogy už o 25 procent. Naši zákazníci si navíc mohou zajistit klesající ceny plynu i v příštích třech letech díky produktu Optimal.“

V případě elektřiny regionální mluvčí innogy poznamenala, že lidé v poslední době vnímají zprávy o rostoucích velkoobchodních cenách elektřiny a sami si chtějí ještě zafixovat stávající výhodné ceny. „S produktem Optimal mají jistotu, že jim cena bude ještě postupně klesat i v následujících dvou letech, navíc získají bonus 1500 korun,“ dodala regionální mluvčí innogy.

Ilustrační foto.
Policisté obvinili rodiče z Ostravy. Do školy nechodil ani prvňáček

VODNÉ A STOČNÉ

Vodné a stočné se proti loňsku mírně zvýší. Za kubík vodného a stočného si v tomto roce domácnosti v Ostravě oproti roku 2017 připlatí celkem 68 haléřů. Krychlový metr vody tak bude stát 77,30 koruny, loni platily domácnosti 76,62 koruny. Pro průměrného spotřebitele to podle mluvčí OVAK Radky Vankové měsíčně bude znamenat nárůst o dvě koruny. Zákazníci Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava (SmVaK) zaplatí letos za krychlový metr vodného a stočného celkem 81,07 koruny. To je o 2,34 koruny více než letos.

DÁLKOVÉ TEPLO

Skupinu Veolia Energie ČR ve svém vyjádření uvedla, že v cenovém vývoji pro letošní rok nedojde oproti roku 2017 k výrazným změnám.

„Blíže ceny komentovat nebudeme. Zákazníci byli informováni,“ uvedla mediální zástupkyně společnosti pro náš kraj Jana Dronská.

V Moravskoslezském kraji Veolia Energie ČR zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 190 tisíc domácností, školy, nemocnice, úřady, obchodní střediska, průmyslové podniky a další zákazníky v Ostravě, Karviné, Havířově, ve Frýdku-Místku, v Krnově, Novém Jičíně a řadě okolních měst a obcí. 

Ilustrační foto
Za otravou vratimovské rodiny stálo konopí

NÁJEMNÉ

Společnost Residomo (pozn. red.: dříve RPG Byty) je největším poskytovatelem nájemního bydlení v republice. Vlastní a spravuje zhruba 43 tisíc bytů na Ostravsku a na území Moravskoslezského kraje.

„K navýšení nájmu dojde pouze u bytů, kde dříve platilo regulované nájemné a kde nájemné nedosáhlo ceny, která je v lokalitě obvyklá. Na rozdíl od jiných soukromých subjektů jsme nezvýšili nájemné skokově, ale navyšujeme jej po dohodě s nájemníky meziročně jen o jednotky procent a míru hodnoty inflace, přičemž v každém bytě stanovujeme výši nájemného individuálně,“ odpověděla mluvčí společnosti Kateřina Piechowicz s tím, že od 1. ledna 2018 se změna dotkne už jen necelé pětiny domácností a průměrné měsíční navýšení nájemného nepřesáhne 259 korun.

„Následně dojde k navýšení o inflaci od 1. března. V současnosti ale výše míry inflace ještě známa není,“ dodala mluvčí.

Druhý největší pronajímatel bytů v ČR, CPI Byty, vlastní přes 12,4 tisíce bytů. V našem kraji jich má 4,4 tisíce, z toho 4 tisíce v Třinci a 400 v Českém Těšíně.

„K plošnému zvyšování nájemného dnes už nedochází, podle novely občanského zákoníku je třeba novou výši s nájemníkem dohodnout. Zvyšovat nájemné budeme však u několika desítek bytů, kde došlo k zásadní rekonstrukci a zvýšení kvality bydlení, pouze však o inflaci,“ dodala mediální zástupkyně CPI Byty Michaela Winklerová.