Odborná porota ve složení Petr Kubenka, který zastupoval město, Karel Drápal z Asociace kuchařů a cukrářů a Tomáš Kubáň, šéfkuchař restaurace Brasserie Avion z Rožnova pod Radhoštěm, vybrala jako každoročně tři recepty do užšího výběru. Podle těchto receptů pak žáci hotelové školy pod vedením kuchařského mistra Jana Machuly a jeho žáků Vladimíra Gřunděla, Veroniky Grygarové a Jana Kubáně připravili jídlo.

„Už jenom vybrat ty tři nejlepší recepty bylo velmi náročné. Natož pak posuzovat samotné pokrmy. Musím upozornit, že všechny byly vynikající. Soutěžící dokázali obhájit staré receptury a přitom jídlo ozvláštnit něčím originálním,“ zhodnotil letošní soutěž předseda poroty Karel Drápal.

Porota vyhodnotila jako nejchutnější svatomartinskou husu s hruškou, sušenými švestkami, zelím z červené řepy a valašským zelím. Porota ocenila spojení tradice s originalitou, což přineslo prvenství studentkám bohumínské střední školy Lucii Palové a Henrietě Gebkové.

„Recept na valašské zelí jsem našla v staré babiččině kuchařce. Hlávkové zelí jsme podusily na sádle a cibulce, ochutily a nakonec zaprášily moukou, cukrem a zjemnily zakysanou smetanou. Jako příloha byla bramborová netyja, která se připravuje z uvařených brambor a mouky. Těsto se pak vykrajuje lžící a peče na rozpuštěném sádle a slanině,“ popsala zajímavý recept Lucie Palová. „Druhé místo patřilo receptuře Edity Golové na svatomartinskou husu na červeném víně s červeným zelím a pohankovým knedlíkem, na třetím místě se umístil recept Miroslavy Rožnovské ze Střední odborné školy ze Znojma za husí prsa s makovou krustou, dýňovým pyré a bramborovými lokši,“ doplnila vedoucí redakce Frenštátského zpravodaje Romana Stejskalová s tím, že autorky vítězné receptury budou oceněny na Martinském trhu v sobotu 10. listopadu.

Ilustrační foto.
Svatý Martin přijede na více míst