Tady jsou jejich odpovědi:
 

Miroslav Novák, hejtman kraje, ČSSD:

Velká Británie měla od samého počátku specifické postavení vůči Evropské unii, ale já jsem ji považoval za nedílnou součást a je tedy pro Evropu velká škoda, že odchází. Zároveň je to obrovské ponaučení. Teprve uvidíme, co to bude znamenat pro obchodní styky či svobodný pohyb zaměstnanců, ale určitě to bude mít vliv. Sníží se tím i rozpočet Evropské unie, což může mít omezující dopady pro Českou republiku i přímo pro náš kraj.

Evžen Tošenovský, europoslanec, ODS:

Pro Evropskou unii představuje výsledek referenda obrovské varování a možná poslední příležitost k nezbytným reformám. Zneužít odchod Velké Británie k dalšímu utužování bruselské centralizace by mělo pro celou unii katastrofální následky. Česká republika by teď měla aktivně vyjednávat o budoucí podobě EU a trvat na výjimkách z některých unijních politik, například z migrační nebo měnové politiky.

Jan Světlík, šéf strojírenských Vítkovic:

Brexit je špatně. Jakékoliv zmenšení ekonomických celků je vždy nevýhodné pro byznys. Evropa podle mě britské referendum podcenila., protože takový výsledek nikdo nepředpokládal. Teď bude důležité, jak bude odluka Velké Británie vypadat, ale očekávám výrazné oslabení Evropské unie. Na druhou stranu každá turbulence přináší nové výzvy.

Jan Březina, Krajská hosp. komora:

Že Brexit bude mít vliv i na naše podnikatele, je zřejmé. Velká Británie je pro ČR jedním ze tří nejdůležitějších exportních trhů. Silné obchodní vztahy jsou například ve strojírenství i automobilovém průmyslu. Po Brexitu jistě naroste i našim firmám administrativní zátěž. Rozhodnutí britských voličů vnímám jako zdvižený prst pro EU, že by měla dát více na názory členských zemí a neprosazovat svá rozhodnutí za každou cenu silou.

Josef Babka, náměstek hejtmana, KSČM:

Respektuji vůli občanů Velké Británie, která ukazuje na skutečnost, že se v Evropské unii projevuje díky jejím orgánům demokratický deficit. Věřím, že dopad Brexitu na náš kraj nebude nijak významný, byť se znepokojením vnímám dnešní turbulenci na finančních a ekonomických trzích.

Tomáš Macura, primátor Ostravy, ANO:

Výsledek referenda v Británii mě nepříjemně překvapil, čekal jsem jiný. Nezbývá, než hledat i v tom špatném něco dobrého a tím by podle mě měl být silný impuls pro zásadní reorganizaci stávající Evropské unie směrem od zbytečné byrokracie ke skutečně funkčnímu evropskému prostoru.

Marek Špok, ředitel VOP CZ:

Je to historická událost pro EU i pro Británii. S riziky i příležitostmipro oba. Vývoj ukáže, jestli to byl správný krok a jestli EU začne jinak chápat evropskou integraci. Nemyslím si, že by Brexit měl mít vážnější důsledky na naše obchodování. Snad jen když změna kurzu bude mít dopad na naše tržby.

Jaromír Zaoral, emeritní kameraman ČTO:

Osobně výsledek britského referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie velmi vítám. Je to zpráva, že především Angličané si chtějí sami rozhodovat o svých záležitostech, do kterých už jim nebude „kafrat" EU. Oscar Wilde to říká přesně: Manžel pomáhá ženě řešit problémy, které by neměla, kdyby si ho nevzala. Je to možná i jakýsi signál pro nás, abychom se probudili a nenechali si diktovat Bruselem i některé banality. Na druhé straně ale nevím, zda toto rozhodnutí mi nezkomplikuje cestování za synem, který momentálně žije ve Skotsku.

Miroslav Cváček, zakladatel spol. ISMM:

V krátkodobém horizontu žádné významné změny neočekávám. V dlouhodobém ale podle mého názoru určitě brexit bude mít dopady. Jak významné, to ukáže ale až čas. Je to určitě varovný signál pro EU.

Josef Nejezchleba, předseda TJ Slezan FM:

Je to rozhodnutí Britů. Účast byla vysoká a rozhodli se takto. Je to jejich právo. Mé dvě dcery žijí v Anglii natrvalo, ale myslím si, že to neovlivní nic. Já to tak vnímám, všechno samozřejmě ukáže až čas.

Jiřina Pavlíková, politoložka:

Teď jsou emoce vypjaté, ale měli bychom počkat a vydechnout. Nebude to podle mě tak zlé, jak malují škarohlídi. Pro náš kraj bude důležité dojednat dobré podmínky pro obchod i turistický ruch. Ale nečekám od Brexitu žádnou katastrofu.

Daniel Stavárek, děkan OPF SU, Karviná:

V prvé řadě jsem si řekl, že je to velká škoda, že se Britové takto rozhodli. Nemyslím si ale, že to nějak zásadně ovlivní ekonomiku České republiky nebo EU. Tím negativním důsledkem odchodu Británie z EU podle mne bude tendence oslabení evropské integrace.

David John Lloyd, anglický malíř a grafik:

Mám-li být upřímný, nepřál jsem si aby Velká Británie vystoupila z EU. Pocházím z Lichfieldu, malého průmyslového města. Pravda je, že v Ostravě už žiji přes dvacet let a těžko zatím mohu posoudit, zda si Británie polepší nebo ji to poškodí.

Roman Anderle, podnikatel, Krnov:

Vnímám to jako demokratické rozhodnutí Britů, které povede spíše ke štěpení Británie samotné. Ostatní členské státy následky Brexitu určitě pocítí, ale věřím, že se EU poučí a krizi překoná. Já myšlenku společné Evropy sdílím stejně jako většina mladých Britů.

Jan Rafaj, ArcelorMittal Ostrava:

Brexit je pro byznys spíše negativní zprávou. Omezí se volný pohyb zboží, může dojít ke znejistění některých investorů. Je škoda, že si Evropa v poslední době sama střílí do kotníků, a zhoršuje svou globální konkurenceschopnost.

Jiří Siostrzonek, sociolog, Opava:

Myslím, že Velká Británie je svéprávný národ, který ví, co je pro zemi nejlepší. Rozhodnutí je nutno respektovat. Na nás to může mít psychologický a možná i ekonomický dopad.

A co si o brexitu myslí čtenáři Deníku? Výsledky ankety najdete tady: Vítáte BREXIT, tedy odchod Velké Británie z EU?