Zvenčí vypadá historická budova jatek při letmém pohledu vlastně stále stejně – tedy až na to, že nejmladší, avšak technicky nejnestabilnější budova D musela být před časem zbourána. Zbylé budovy včetně charakteristické věže nyní vytvářejí oponu pro práci uvnitř. Z budovy se totiž poslední dva měsíce vesměs vyvážely sutiny z bouracích prací.

Vypuštěné letní koupaliště v Poruba (Vřesina), 1. června 2020 v Ostravě.
Plavky s sebou. Letní koupaliště v Porubě otevírá

„Z této etapy máme asi 95 procent hotovo. Nyní musíme suť poodvážet z areálu. Za dva týdny by se měla zahájit stavba moderní betonové přístavby, ale než někdo uvidí, že objekt roste, bude srpen,“ předesílá vedoucí projektu přestavby Jatek Lukáš Poncza.

Přestavbu provádí firma Zlínstav za bezmála 206 milionů korun s DPH. A přestože má za sebou zkušenosti například z prací na zámku v Hradci nad Moravicí, kde před rokem a půl předělávala hradební vyhlídku, konírnu a kompletně do původní podoby rekonstruovala nádvoří, jsou Jatka i pro ni netradiční zakázka.

OSM PROCESŮ SE ZDÍ

„Na zámku jsme museli zanechat vše v původním stavu. Tady jsou to obestavěné hluché prostory, velké výstavní sály, ale náročnost je tady v technologických procesech. Na jedné stěně je zde nějakých osm technologických procesů – musí se tady zastříkat spáry, udělat sanační omítka, klasická omítka, pak se musí udělat instalace, lepidlo s perlinkou, designové stěrky nebo vápenné omítky, těch procesů je tady spousta,“ vysvětluje Poncza a podotýká: „Hlavně zde ale řešíme sto let starou budovu, jistě nás tady ještě čekají nějaká překvapení,“ očekává.

Hejtman MSK Ivo Vondrák na výstavě Grand Prix v DOV
Historické motorky jsou vystaveny v Dolních Vítkovicích

Zatím jde ale přestavba podle plánu. Zmizely původní provizorní střechy v podobě lepenky a podbití, bouraly se podlahy a podkladní vrstvy, částečně i některé stěny a stropy. Ten zůstal pouze v místnosti staré porážkovny.

NENÍ OTVOR JAKO OTVOR

Na konci června se už v historických budovách začne kopat vnitřní kanalizace a od bourání se přejde k výstavbě. Zajímavostí je, že projekt polského architektonického studia KWK Promes Roberta Konieczného počítá i s odlišným umístěním otvorů pro okna, dveře či celkem osm otočných velkoformátových stěn. Některé otvory se proto budou vyztužovat a zazdívat, jiné zase vybourávat.

Aleš Buksa
Poslední rozhovor fenomenálního podnikatele: Aleš Buksa i v 72 letech žil naplno

Zatímco šéf galerie Plato Marek Pokorný se podle vedoucího přestavby Lukáše Ponczi na stavbě pravidelně ukazuje a mnohé věci též připomínkuje, architekt Konieczny se vinou koronavirové pandemie a uzavření hranic na stavbě ještě neukázal. „Čekám jej teď ve středu na kontrolním dni. Jejich studio však u nás má své české zástupce, kteří na projektu spolupracovali a na dálku společně komunikují.“

Na památkově chráněná Jatka, z nichž nyní zůstala především obvodová skořápka, dohlížejí také archeologové. Zakázali například zbavit se hromady starých dlažebních kostek, projekt také počítá se záchranou maximálního možného počtu původních cihel.

„DRBAČKA“ S FASÁDOU

Zajímavostí je, že fasáda jatek nyní hraje spoustou odstínů barev, Dělníci očistili fasádu do řady odstínů, z nichž bude následně vybrán ten finální. „Není nám jedno, jak bude fasáda vypadat. Nebude svítit cihelní oranžovou novotou, cílem je zachovat nádech stáří. Nově použité cihly se pak proto budou muset zpatinovat,“ vysvětluje Lukáš Poncza.

Děkovný koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky lidem v první linii, 12. června 2020 u Fakultní nemocnice v Ostravě.
Ostravou zněla hudba pro lidi v první linii

Na stavbě podle něj nyní dělá přibližně dvacet pracovníků, ale v září, kdy přijdou na řadu náročnější technologie a rozvody instalací, se jich tam má v jeden okamžik pohybovat mezi sedmdesáti až stovkou. K tomu však, jak sám říká, vede ještě „dlouhá cesta přes mraky nové oceli“.