Natáčení Johanky z Arku na březích Slezské Harty v roce 1998 bylo velkou událostí pro náš region a zejména pro řadu zdejších lidí, kteří si zahráli v komparsu v bojových scénách.

Nyní mají zájemci opět šanci stanout v řadách válečníků a objevit se na filmovém plátně. Filmaři si budou o víkendu vybírat vhodné typy na Sovinci.

AKČNÍ FILM JAN ŽIŽKA

Pro chystaný historický akční film Jan Žižka hledá režisér Petr Jákl různé typy mužů a žen do všech rolí. Uplatní se zejména sportovně zdatní muži a ženy bez ohledu na věk a dokonce i děti. Pro zájemce bude výhodou, pokud mají zkušenosti třeba s bojovými sporty, jízdou na koni, se šermem a podobně.

Nábory proběhnou o víkendu na hradě Sovinec v rámci konané historické akce Přízrak z temné věže. Na Sovinci si filmaři budou vybírat v sobotu od 13 do 20 hodin a v neděli od 13 do 17 hodin.

NEJDRAŽŠÍ ČESKÝ FILM

Petr Jákl má za sebou režii filmů Kajínek (2010) a hororu Ghoul (2015). Nyní začal tento producent, scenárista, režisér a v neposlední řadě i někdejší český reprezentant v judu připravovat nejdražší snímek v historii české kinematografie velkofilm Jan Žižka.

Film se bude se natáčet počátkem roku 2017 v České republice s mezinárodním hvězdným obsazením a vyjde na stovky milionů korun.

„Myslím, že šanci zahrát si v takovém filmu má dostat kdokoliv, kdo je schopný a má do toho chuť. I mě kdysi obsadili do velkofilmů, byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. Proto kromě hereckých castingů děláme nábory lidí, kteří ovládají bojové sporty, šerm nebo jízdu na koni anebo jsou prostě jen typově správní a budou se do filmu hodit," uvedl Petr Jákl.

Dosavadní nejdražší český film Bathory režiséra Juraje Jakubiska přišel na 300 milionů korun. O sedmdesát milionů byl levnější film Jana Svěráka Tmavomodrý svět.

Není bez zajímavosti, že si Petr Jákl zahrál právě ve snímku Bathory. A také to, že jedním ze zlomových momentů v Jáklově životě a herecké kariéře byla role v již zmíněném filmu Johanka z Arku (1999) slavného režiséra Luca Bessona. Od herecké kariéry pak byl jen krok k té režijní a producentské.

JEDEN ZE SEDMI NEPORAŽENÝCH VOJEVŮDCŮ

Na připravovaném Jáklově filmu Jan Žižka se podílí světově známá americká filmová agentura William Morris Endeavor, která zastupuje největší hollywoodské trháky stříbrného plátna, například snímky Vlk z Wallstreet, Hanební pancharti, Kill Bill, Batman a mnoho dalších.

Tato agentura zastupuje také světoznámé režiséry, jako jsou Quentin Tarantino, Ridley Scott, Steven Spielberg, a nyní i Petra Jákla.

„Film o Janu Žižkovi, který je jedním ze sedmi nikdy neporažených vojevůdců všech dob, je zajímavý pro celý svět, a má tak možnost oslovit masy i propagovat krásy naší země a historie. To by mělo přilákat takzvané filmové turisty, ale i ty běžné, kteří ve filmu uvidí hrady a přírodu, za kterou stojí vycestovat," řekl Petr Jákl.

Je docela dobře možné, že na hradě Sovinci filmaři budou nejenom vybírat účinkující, ale třeba tu najdou i vhodná místa k natáčení samotného filmu. „Lokace teprve vybíráme a je možné, že by se natáčelo i v blízkosti Sovince nebo přímo na hradu, ale vše záleží na mnoha faktorech a více budeme vědět až po obhlídkách," připustil Petr Jákl.

Ohňová show a večerní bitva o hrad Sovinec

Hrad Sovinec. Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK / Karel Janeček

Velkou podívanou slibuje předposlední prázdninová historická akce na hradě Sovinci. Vedle tradičních vystoupení se diváci mohou těšit v sobotu navíc také na večerní program plný nelítostných soubojů a ohňových efektů zakončený noční ohňovou show.

O víkendu v sobotu 20. a v neděli 21. srpna se na Sovinci uskuteční akce s názvem Přízrak z temné věže. Pro návštěvníky vystoupí skupina historického šermu Adorea, oblíbená divadelní a šermířská společnost Divadlo bez střechy s humornými divadelními povídkami, skupina historického šermu Conducti, skupina scénického šermu Allegros a jedna z nejlepších českých skupin historického šermu Arthus Thor.

Oko diváka potěší ladné pohyby tanečnic ze skupiny Hysterky s.r.o. a pro děti oblíbené loutkové divadlo Kašpárkův svět.

Sobotní večerní program doprovodí svou muzikou kapela Hubertus. Sobotní program je rozšířený, potrvá až do 23 hodin, doprovodí jej svou muzikou kapela Hubertus. Po 18. hodině diváci uvidí mimo jiné bitvu při obléhání hradu, taneční show a především ohňovou show s řadou efektů.

Během neděle bude hrad otevřen jako obvykle od 9 do zhruba 18 hodin. Po oba dny se návštěvníci každou půlhodinu mohou projít hradem s průvodcem.