Ta i během své třetí rodičovské dovolené vede ranní lekci v Shanti Yoga Studiu v centru Ostravy.

„Jógu cvičí dneska staří, mladí a stále více i děti. Zájmu odpovídá i rostoucí trend otevírání nových center, kde se dá jógovat a meditovat. Pozitivní a velice důležité je i to, že na Ostravsku je stále více opravdu kvalitních lektorek a lektorů, a logicky tak přibývá lidí, kteří se více zajímají o své zdraví, mysl,“ přidává svou zkušenost Daniela Bártová.

Nový samec hrocha.
Podívejte se! Ostravská zoo má nového hrocha z Belgie

Z tohoto trendu má osobně velkou radost, protože pamatuje i mnohem horší časy. „Osobně považuji za velký průlom to, že některé pojišťovny přispívají svým klientům na lekce jógy. Na trhu se objevila celá řada knih s jógovou tematikou od českých i zahraničních autorů. Jógové pomůcky si dnes už můžete koupit kdekoli. To vše jsou pro jógu v Česku klíčové změny.“

K józe se ostravská rodačka dostala vlastně náhodou ještě během studia na střední škole. „Koupila jsem si v antikvariátu knihu (Cvičíme jógu) od Andrého Van Lysebetha a začala se sama učit. Tehdy mě hodně zajímaly dechové techniky. Nejdříve jsem pozorovala svůj dech, a začala se učit jednotlivé dechové techniky – pránájámu, a později cviky – ásany. Nespěchala jsem, ale postupem času jsem se józe věnovala intenzivněji a intenzivněji. Až jsem dospěla k tomu, že už potřebuju učitele, abych se posunula zase o kousek dále,“ popisuje své začátky Daniela Bártová.

Vizualizace yogapointů.
Yogapointy v Moravskoslezském kraji nebudou sloužit jen milovníkům jógy

Má ráda nejen skupinové, ale také individuální lekce. „Než se nám narodil syn, tak jsem vedla také lekce pro děti, které probíhaly ve školkách, dětských centrech nebo v mém masérském salonu. Cvičení s dětmi mě bavilo, bylo to sice zase něco úplně jiného, ale mělo to své kouzlo.“

Vyzkoušet si lekci jógy by měl podle ní každý. „Jógová lekce je plná, celistvá, od koncentrace přes cvičení až po relaxaci. Nesoutěžíte, nikam se nederete, bojujete maximálně s vlastním egem a pak zpomalujete. A po lekci se budete každopádně cítit odpočatí, uvolnění a s čistou myslí,“ láká zájemce, kteří kouzlo jógy ještě neobjevili.

Strach prý nemusí mít opravdu nikdo. „Na věku nezáleží, opravdu ji může cvičit kdokoli, samozřejmě s ohledem na svá zdravotní omezení. Jógových stylů je hodně, v podstatě co lektor, to jógový styl. Je potřeba si na některé z lekcí zajít a vyzkoušet si, jestli vám sedí pomalý nebo rychlejší styl. Jestli chcete více nebo méně zpívat mantry, více nebo méně cvičit pránájámu. Někteří lidé chtějí, aby je lektor opravoval, někteří si chtějí cvičit jen tak. Takže je potřeba si také najít svého lektora, který vám sedne,“ radí Bártová.

Vizualizace yogapointů.
Yogapoint na Olešné? V autokempu ho město nechce. Kraj hledá jinde

Sama preferuje skupiny po deseti lidech. „Je to ale individuální, někdo má rád menší prostory, menší skupiny a individuální přístup. Někdo je zvyklý cvičit v tělocvičně, kde je padesát lidí. Je to fakt různé.“

Věří, že i na Ostravsku budou jógové lekce stále více navštěvovat i muži. „Je pravda, že v Česku všeobecně cvičí převážně ženy.“ Proč tomu tak je? „Muži jsou více soupeřiví, chtějí vyhrávat, chtějí mít ten výsledek hned. Jóga je vyloženě nesoutěživá, je o trpělivosti a o cestě k výsledku. Pokud by chtěli muži začít s jógou, tak bych jim pro začátek doporučila aštanga jógu,“ míní Bártová.

Specializuje se na jógové terapie. „Vycházím z hatha jógy a snažím se o propojení klasického cvičení jógy s reflexním zapojením hlubokého stabilizačního systému páteře. Vedu k naladění se na sebe sama, na zpomalení, na (ne)konečný nádech a výdech a k uvědomění, že jóga je přítomna všude kolem nás,“ vyznala se matka tří dětí. „V budoucnu opět přidám lekce, ale nyní musím počkat, až nejmladší syn povyroste. Během mateřské se toho nedá moc stihnout,“ usmívá se pozitivně naladěná Daniela Bártová.

Karolina Oktobeerfest, 12. října 2019 v Ostravě. Na snímku Boney M.
OBRAZEM: Boney M roztančili Ostravu!

Stále se nejvíce zajímá o dechové techniky. „V době, kdy jsem hledala téma diplomové práce, jsem se přidala k projektu, který se zabýval vlivem dechové mechaniky na funkční systém páteře pod vedením pana docenta Pavla Strnada ze zdravotnické katedry Fakulty tělesné výchovy Univerzity Karlovy. Poté jsem začala chodit na jógu k Jiřímu Čumpelíkovi, který byl oponentem mé diplomové práce. Právě tam jsem zjistila, že vedení v józe je taky dobré. Od té doby mám střídavě období, kdy jsem učitelem sama sobě, a kdy se potřebuji posunout někam dále, tak vyhledám lektora.“

Webové stránky studií a míst,kde se v Ostravě dá cvičit jóga:

Yoga & Dance festival: Ostrava bude v dubnu příštího roku hostit velký jógový festival

Milovníci jógy obsadí v pátek 17. dubna 2020 prostory Pranava Jóga centra v Mariánských Horách a v sobotu 18. a v neděli 19. dubna 2020 pak budovu BrickHouse v Dolních Vítkovicích.

Jedná se už o 9. ročník festivalu, jehož vizí je představit jógu v mnoha jejích podobách v tradičně industriální Ostravě.

Festival pořadatelé vnímají nejen jako ideální příležitost zacvičit si se známými či zahraničními lektory, ale také jako možnost představit podání jógy široké ostravské veřejnosti.

Další adresy jógových center v Ostravě:

www.lanadejoga.cz
www.santosha.cz
www.sundara.cz
www.attackfitness.cz
www.joga.cz/ostrava
www.shanti-yoga.cz
www.pranavajoga.cz
www.yogayou.cz
www.yogasatori.com
www.sokol-ostrava.cz