Mladý muž, který pochází z Bašky na Frýdecko-Místecku, vysvětluje, že když se před šesti lety rozhodoval, kterou z lékařských fakult si vybrat, roli sehrálo i to, že ta ostravská právě začínala.

„Hlásilo se méně lidí, a tak byla větší šance se na zdejší ,medinu´ dostat. Tenkrát se tam hlásilo asi 800 uchazečů, letos už myslím něco přes dva tisíce,“ vysvětluje Michal Parma.

Pochvaluje si, že studium bylo zajímavé a od čtvrtého ročníku mohl absolvovat praxi v místních nemocnicích a zapojovat se do různých vědecko-výzkumných projektů.

„Setkal jsem se i s tím, že někteří kolegové z lékařských fakult, které mají delší tradici než ta ostravská, se na nás dívali možná trochu přes prsty. Ale rozhodně k tomu nemají důvod. Výuka byla kvalitní a zdejší lékařská fakulta připravuje špičkové lékaře,“ je přesvědčen Michal Parma.

Ilustrační foto.
Lékaři odcházejí za lepšími platy i za lepší atmosférou

MLADÍ MEDICI Z OSTRAVY MÍŘÍ DO ZDEJŠÍCH NEMOCNIC

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) podle mluvčího Tomáše Oborného přijala letos celkem 45 absolventů lékařských fakult. Čtrnáct z nich přišlo z Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Jedenáct nově přijatých mladých lékařů pak vystudovalo Univerzitu Palackého v Olomouci, sedm Masarykovu univerzitu v Brně a tři absolvovali 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Devět nových lékařů přišlo ze slovenských univerzit, konkrétně z Bratislavy, Martina a Košic.

„FNO zaměstnává více než 3270 lidí, mezi nimiž je zhruba 530 lékařů. Jsme jedním z největších zaměstnavatelů v regionu s obrovským potenciálem jak na poli profesním, tak na poli vědy a výzkumu. I přesto se i naše nemocnice potýká stejně jako zbytek republiky i Evropy s nedostatkem kvalifikovaných a profesně zdatných zaměstnanců. Obecně prostě platí, že zdravotníci jsou vysoce poptávanou profesí. I proto nás příliv nových, mladých lékařů těší,“ poznamenala Petra Tomanová, náměstkyně ředitele pro personalistiku, s tím, že situace se každoročně mírně mění právě v průběhu letních měsíců, kdy se na trhu práce objevují čerství absolventi lékařských fakult. Mladí lékaři dostali ve FNO příležitost na dvaceti pracovištích.

„Po pěti absolventech přijaly klinika hematoonkologie, gynekologicko-porodnická klinika a klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, čtyři nastoupili na oddělení kardiovaskulární a zájem o ně projevily i oční klinika, klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a další,“ doplnil mluvčí FNO Tomáš Oborný.

Do Městské nemocnice Ostrava nastoupilo podle mluvčí Lucie Branné letos 13 nových absolventů lékařských fakult, je mezi nimi i pět absolventů Ostravské univerzity.

„Do Vítkovické nemocnice v Ostravě nastupuje celkem 12 lékařů-absolventů, z toho polovina je z Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Pět lékařů přišlo z Univerzity Palackého v Olomouci a jeden z Košic,“ upřesnila mluvčí Vítkovické nemocnice Radka Miloševská.

Tereza Voříšková a Jan Svěrák při představení filmu Po strništi bos 8. srpna 2017 v Ostravě.
Režisér Jan Svěrák: „Při natáčení si nevymýšlím na tátu žádné blbosti…“