Mrazivé počasí navíc umocňoval poměrně silný vítr, který v nárazech dosahoval na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd rychlosti až 18 metrů za vteřinu. Foukalo i v nížinách, moravskoslezští hasiči v noci na neděli odklízeli v kraji několik desítek stromů, pokračovali i přes den.

Nejvíce případů bylo hlášeno především z Rýmařova a okolí na Bruntálsku. K sedmi událostem, spojeným se silným větrem, vyjeli především v neděli ráno a dopoledne hasiči v okrese Karviná, k pěti v okrese Nový Jičín, ke dvěma v okrese Ostrava-město a vždy k jedné na Opavsku a Frýdecko-Místecku.

„V těchto okresech museli hasiči několikrát provizorně připevňovat či zcela odstraňovat plechové střešní krytiny, někdy i pomocí lezecké techniky,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Odstraňování spadlých stromů - Rýmařovsko
Region potrápil silný vítr. Hasiči odklízeli stromy a plechy

Mrazivo bylo zejména v noci ze soboty na neděli také v níže položených lokalitách. Například ve Frýdku-Místku bylo okolo mínus osmi stupňů Celsia a pofukoval nepříjemný vítr, ve Frenštátě pod Radhoštěm klesaly teploty k mínus deseti stupňům a na Javorovém vrchu v Třinci k mínus patnácti stupňům.

Čerstvého sněhu příliš nenapadlo, od pátečního do nedělního rána připadlo na Lysé hoře pět centimetrů. Celková sněhová pokrývka tam tak měřila 55 centimetrů, což je na březen silně podprůměrná hodnota.

Meteorologové předpokládají, že období do poloviny dubna bude jako celek teplotně podprůměrné.

„Po přechodném oteplení se k nám vrátilo zimní počasí, které se bude jen velmi pomalu měnit do jarního. Očekáváme, že průměrná teplota v nejbližších dvou týdnech zůstane pod hranicí normálních hodnot. Až v první polovině dubna by se teploty měly dostat do hodnot běžných pro danou roční dobu,“ uvedli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu.

Ani zhruba čtyřstupňový mráz neodradil vodáky od otevření řeky Odry a jejího sjezdu ze Spálova.
Vodáci o víkendu vyrazili v mrazu na řeku Odru