Letošní sezona podle rybářů pro kapry moc příznivá nebyla. To potvrzuje i Jiří Mižďoch, vedoucí střediska v Dolním Benešově, které provozuje jako i další rybníky v okolí Rybářství Hodonín.

„Sucho se projevilo i větším úhynem ryb, který byl v některých rybnících způsoben nedostatkem vody. Lze tak předpokládat, že proti loňsku (kapr tržní se prodával loni před Vánocemi zhruba 85 za korun za kilogram) se cena zvýší. Nemělo by to být razantní zdražení. Očekáváme, že na sádkách by se mohlo pohybovat kolem 3 až 4 korun za kilogram kapra,“ upřesnil Jiří Mižďoch.

Ostravská socha Věry Špinarové se stala terčem vtipů na internetu.
Ostravská socha Věry Špinarové se stala terčem vtipů na internetu

Podle něj se situace kolem cen bude upřesňovat podle toho, jakých výsledků bude při výlovech dosahováno u velkých producentů ryb.

„V našem středisku se nám i přes dlouhé období bez deště dařilo udržet hladiny rybníků na takové úrovni, aby ryby nestrádaly. To platí i pro rybníky Poštovní a Štěpán, do kterých musíme vodu čerpat. Věříme, že výlovy dopadnou slušně,“ poznamenal Jiří Mižďoch.

Podle něj se v nabídce už zmíněného střediska rybářů v Dolním Benešově kromě kapra objevují třeba i amur, štika, candát, tolstolobik, sumec, pstruh nebo lín či karas.

„Co se týká poptávky po vánoční rybě, stále je jednoznačně nejžádanější kapr. Zaznamenali jsme ale nárůst zájmu i o amura,“ uvedl dále vedoucí střediska rybářství. Podle něj je ale jedna změna patrná.

Ilustrační foto.
Vodík míří do Ostravy. Kraj chce plničku autobusů na Hranečníku

„V posledních letech se výrazně zvýšil podíl zákazníků, kteří si domů neodnášejí živou rybu, ale preferují už opracovaného kapra. Před šesti lety podíl zákazníků, kteří už odebírali opracovaného kapra, nečinil ani deset procent nakupujících, loni už to byla téměř třetina,“ upřesnil Jiří Mižďoch.

Antonín Maďa z Chovu ryb Jistebník, s. r. o., uvedl, že s výlovy už rybáři začali.

„Tržní ryby přijdou na řadu na přelomu října a listopadu. Vzhledem k letošnímu počasí letos dobré výsledky při výlovech neočekáváme. Dá se ovšem předpokládat, že ceny kaprů se budou zvyšovat. Podle mého názoru zdraží naše společnost zhruba o deset procent,“ dodal Antonín Maďa.

Největším producentem sladkovodních ryb v ČR i v Evropě (podíl na produkci ryb v ČR je zhruba 15 procent) je Rybářství Třeboň. „Na celkové hodnocení je brzo, výlovy budou probíhat až do konce listopadu, Cenu u kapra jsme už navyšovali v řádu korun. Na hrázích prodáváme kilogram kapra za 85 korun, v prodejně pak za 96 korun. S dalším zvyšováním ceny letos už nepočítáme“ upřesnil Tomáš Brabec, asistent výrobního ředitele rybářství. Důvodem zdražování jsou podle něj zvyšující se náklady.

Vodní nádrž Šance, říjen 2018. Ilustrační foto.
Rekonstrukce beskydské přehrady Šance končí. Bude bezpečnější