Horské lázně Karlova Studánka ožijí osmým ročníkem gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Návštěvníci se mohou těšit například na ranní piknik s moderátorkou Ivou Kubelkovou nebo na gastroshow Marka Raditsche a Jana Punčocháře. O hudební doprovod se postarají Marek Ztracený, Xindl X a skupiny Dolbend a BosoBos. Odpoledne čeká návštěvníky slavnostní okamžik, protože se budou vyhlašovat krajské výsledky soutěže Regionální potravina 2018, kterou zaštiťuje Ministerstvo zemědělství ČR. Připraveny jsou i různé soutěže a program pro celou rodinu.

„Chceme návštěvníkům představit nejen regionální speciality Moravskoslezského kraje a místní výrobce sýrů, čokolád uzenin a dalších dobrot, ale nabídnout jim také srovnání s krajovými kuchyněmi z Moravy i polského příhraničí,“ uvedl náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Známé osobnosti gastronomie v Karlově Studánce tu také představí nové trendy vaření a zdravé výživy.

„Letošní festival také připomene prvorepublikovou gastronomii v rámci oslav 100. výročí založení ČR, která do prostředí lázní Karlovy Studánky ideálně tematicky zapadá. Vše se odehraje na čtyřech scénách,“ upřesnil Krkoška s tím, že špičkoví kuchaři připraví například hovězí tatarák s libečkovou majonézou, sýrem, řeřichou a křupavou pohankou, pečeného candáta s ragú s raky, jarní cibulkou a omáčkou Riviéra nebo gratinované hříbky se žloutkem a cibulkou.

BORŮVKOVÉ HODY A OCHUTNEJ OSOBLAŽSKO

„Všechna tato jídla budou moci návštěvníci ochutnat. V průběhu celého dne se budou v areálu lázní pohybovat číšníci, kteří budou lidem nabízet také ochutnávku regionální potraviny. Těchto ochutnávek bude v průběhu celého dne připraveno celkem deset,“ vysvětlil Jan Krkoška jak má tato akce podpořit výrobu regionálních potravin.

Milovníci dobrého jídla už také jistě mají v diáři zakroužkovaný příští víkend, protože tradiční Borůvkové hody v Malé Morávce se odehrají v sobotu 18. a neděli 19. srpna. Ve všech restauracích si lidé mohou pochutnat na pokrmech s borůvkami. Budou se servírovat především borůvkové knedlíky a lívance. Nebudou scházet ani borůvková piva a pálenka z borůvek, nebo soutěž v pojídání borůvkových knedlíků. Mezi restauracemi bude jezdit bezplatný autobus.

Osoblaha chystá svůj tradiční Gastrofestival Ochutnej Osoblažsko. Ten 1. září ukáže, jak se na Osoblažsku potkávají vlivy české, slezské, řecké, polské a romské kuchyně. Samozřejmě se většina gurmánů a labužníků vydá do Osoblahy stylově úzkokolejkou s parním vlakem.