VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlovský gastrofestival vyvrcholil soutěží o nejlepší frgál

Velké Karlovice – Hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova získal první místo na jedenáctém ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál.

7.10.2012
SDÍLEJ:

Soutěží o nejlepší valašský frgál vyvrcholil v neděli 7. října 2012 na hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích třídenní Gastrofestival Foto: DENÍK/Burda Michal

Uskutečnila se v neděli 7. října v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Porotci letos ochutnali rekordních osmdesát tři koláčů, tedy o devět víc než loni.

Do hotelu Lanterna zamířily amatérské i profesionální pekařky. S nimi také desítky návštěvníků, kteří si nenechali ujít příležitost k ochutnávce a posezení za doprovodu lidové muziky.

„Ochutnal jsem již asi šest druhů frgálů. Mezi nimi švestkový, hruškový nebo makový. Všechny byly výborné. Zatím jsem nenašel žádný špatný," pochvaloval si v průběhu odpoledne jeden z hostů Vladimír Ryšavý ze Vsetína.

„Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, nechyběly ale ani makové, povidlové, borůvkové, ořechové nebo meruňkové," vyjmenovala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Ke zvláštnostem patřil podle ní frgál nektarinkový, dýňový nebo z bílého máku. Vůbec poprvé se objevil frgál mrkvový.

Porota hodnotila vzhled, tvar, chuť, vůni a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má v průměru třicet centimetrů, váží šest set gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto má být hodně tenké, v poměru s náplní jedna ku jedné, jen okraje mírně vyšší.

V čele poroty zasedl, stejně jako každý rok, Ladislav Frgal z Kroměříže. „Rozhodování bylo opět velmi těžké. Nejenže je soutěžních frgálů rok od roku víc, ale každý rok jsou lepší a lepší vzhledově i chuťově," konstatoval Ladislav Frgal. Ocenil, že se soutěže účastní stále víc soukromých pekařek a že její popularita roste i díky spojení s programem Karlovského gastrofestivalu.

Za vítězku, která v anonymním hodnocení poroty získala nejen první, ale i čtvrté místo, převzal cenu její manžel Vladimír Úlehla.

„Manželka se soutěže účastnila poprvé, takový úspěch vůbec nečekala, hlídá doma vnučku. Kvůli pečení dnes vstávala ve tři hodiny ráno, ovšem stálo to za to. Povoláním je účetní, peče jen pro sebe a rodinu. Nejraději právě hruškový, se kterým zvítězila," prozradil na svou ženu Vladimír Úlehla.

Letošní ročník zpestřila nová kategorie, věnovaná neobvyklým a kuriózním frgálům. Tedy takovým, které svými parametry nenaplňují podmínky soutěže, jsou ale mimořádné a zajímavé svou neobvyklou velikostí, tvarem nebo zdobností. Mezi kuriózními koláči zvítězil zdobný frgál Integrované střední školy z Valašského Meziříčí.

Mezi cenami pro vítěze byly například kuchyňský robot, mikrovlnná trouba a další domácí spotřebiče nebo dárkové poukázky na relaxaci od Resortu Valachy a Spa hotelu Lanterna.

Tradiční pekařskou soutěží zároveň vyvrcholil třídenní Karlovský gastrofestival. Gurmánská akce v průběhu víkendu přilákala do Velkých Karlovic na osm tisíc návštěvníků.

Gastrofestival nabídl návštěvníkům například mezinárodní farmářský trh valašských a maďarských producentů, galavečeře s renomovanými kuchaři včetně držitele prestižní michelinské hvězdy Miguela Rochy Vieiry.

Nechyběly kuchařské show, jarmark, lidové veselice a zejména široká nabídka nejen valašských specialit v místních hospodách a restauracích rozesetých po celém tři a půl kilometru dlouhém údolí Léskové.

„Mezi celkem deseti gastro zastávkami se návštěvníci mohli svézt vláčkem, historickým autobusem a koňskými povozy. Největší zájem byl o jehněčí, zabíjačkové či zvěřinové speciality," uvedla Martina Žáčková z Resortu Valachy.

Na farmářském trhu šly podle jejích slov na odbyt zejména valašské frgály, sýry a také maďarská vína a uzeniny z mangalice, vepřového masa stejnojmenného plemene, které je pro své vlastnosti nazýváno někdy také bio-prase.

Hosty Karlovského gastrofestivalu byli letos producenti a kuchaři z Maďarska, kteří nešetřili slovy chvály

„Jsem překvapený ohromným rozsahem festivalu a množstvím návštěvníků. Nadchlo mě, že nechyběly rodiny s dětmi. Byla to zatím nejhezčí akce tohoto typu pod širým nebem, kterou jsem kdy viděl," prohlásil Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař maďarské restaurace Costes, držitel prestižní michelinské hvězdy.

Autor: Michal Burda

7.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 140 Kč

Zámečníci strojů ZÁMEČNÍK - SVÁŘEČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 140 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Tůma Miroslav, tel.: 553 608 650 - možno domluvit osobní schůzku, e-mail: miroslav.tuma@ferram.cz., Požadujeme: znalost čtení technické dokumentace a orientace ve výrobní dokumentaci, praktické zkušenosti, samostatnost, zodpovědnost, pečlivost a spolehlivost. , Pracoviště Opava, nástup možný ihned.. Pracoviště: Ferram strojírna, s.r.o. - pracoviště okres opava, Vávrovická, č.p. 275, 747 07 Opava 7. Informace: Miroslav Tůma, +420 606 744 892.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 25 000 Kč

Řídící pracovníci stavebního provozu STAVBYVEDOUCÍ HSV. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Ziegler Petr Ing., tel.: 731 428 558, e-mail: petr.ziegler@femont.cz, po předchozí domluvě možno přijít i na pracoviště., VŠ nebo SŠ vzdělání v oboru, autorizace vítána, praxe v oboru min. 5 let., Práce na území ČR, případně v zahraničí (Slovensko), nástup ihned., Nabízíme stabilní pracovní prostředí a dobrý pracovní kolektiv.. Pracoviště: Femont opava s.r.o., Vávrovická, č.p. 274, 747 73 Vávrovice. Informace: Petr Ziegler, .

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 80 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov POMOCNÝ STAVEBNÍ DĚLNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Radomír Pustka, tel. 737 555 678 - volejte pouze PO - PÁ 8:00 - 16:00 hod., Vzdělání nerozhoduje, zaučíme., Nejprve dohoda o provedení práce a poté možná pracovní smlouva, po zaučení mzda 100 Kč/hod., nástup ihned, pracoviště Chuchelná a okolí.. Pracoviště: Radomír pustka, Křížkova, č.p. 289, 747 24 Chuchelná. Informace: Radomír Pustka, +420 737 555 678.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 900 Kč

Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČ -KA POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Hahnová Věra. Životopisy posílejte e-mailem: hahn@vinohahn.cz., Možnost práce na plný i zkrácený úvazek. Vyučení v oboru a praxe výhodou.. Pracoviště: Hahn trop s.r.o., Zámecká, č.p. 186, 747 31 Velké Hoštice. Informace: Věra Hahnová, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Ředitel opavského gymnázia získal zaslouženou cenu

Ilustrační foto.
39

Rájem motorkářů v Moravskoslezském kraji je Opavsko

Opilý muž zastavoval dopravu

Jako smyslu zbavený si počínal sedmadvacetiletý muž z Opavy. Před několika dny v odpoledních hodinách totiž „trochu“ přebral s alkoholem a v Pekařské ulici způsoboval problémy s dopravou.

Dolní Benešov: výměna světel vyvolala diskuse o zdraví

Větší bezpečnost, nebo přesvícené ulice? Takové otázky vyvolává nové osvětlení v Dolním Benešově.

AKTUALIZUJEME

Opava nedala Žižkovu šanci

/FOTOGALERIE,3x VIDEO/ Po dvou remízách v řadě brali opavští fotbalisté tři body. Na domácím trávníku porazili Žižkov 3:0. Před téměř čtyř tisícovkami diváků nedali týmu zpod televizního vysílače šanci.

Kamionem najedu do dětí, hrozil mladík z Ostravy. V plánu měl i natočení videa

Mladík z Ostravy po sobě chtěl zanechat spoušť v podobě rozmačkaných lebek. Kamionem najedu do dětí, hrozil na internetu. Vzorem mu byl terorista z Nice a Hepnarová.    

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT