VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlovský gastrofestival vyvrcholil soutěží o nejlepší frgál

Velké Karlovice – Hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova získal první místo na jedenáctém ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál.

7.10.2012
SDÍLEJ:

Soutěží o nejlepší valašský frgál vyvrcholil v neděli 7. října 2012 na hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích třídenní Gastrofestival Foto: DENÍK/Burda Michal

Uskutečnila se v neděli 7. října v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Porotci letos ochutnali rekordních osmdesát tři koláčů, tedy o devět víc než loni.

Do hotelu Lanterna zamířily amatérské i profesionální pekařky. S nimi také desítky návštěvníků, kteří si nenechali ujít příležitost k ochutnávce a posezení za doprovodu lidové muziky.

„Ochutnal jsem již asi šest druhů frgálů. Mezi nimi švestkový, hruškový nebo makový. Všechny byly výborné. Zatím jsem nenašel žádný špatný," pochvaloval si v průběhu odpoledne jeden z hostů Vladimír Ryšavý ze Vsetína.

„Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, nechyběly ale ani makové, povidlové, borůvkové, ořechové nebo meruňkové," vyjmenovala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Ke zvláštnostem patřil podle ní frgál nektarinkový, dýňový nebo z bílého máku. Vůbec poprvé se objevil frgál mrkvový.

Porota hodnotila vzhled, tvar, chuť, vůni a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má v průměru třicet centimetrů, váží šest set gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto má být hodně tenké, v poměru s náplní jedna ku jedné, jen okraje mírně vyšší.

V čele poroty zasedl, stejně jako každý rok, Ladislav Frgal z Kroměříže. „Rozhodování bylo opět velmi těžké. Nejenže je soutěžních frgálů rok od roku víc, ale každý rok jsou lepší a lepší vzhledově i chuťově," konstatoval Ladislav Frgal. Ocenil, že se soutěže účastní stále víc soukromých pekařek a že její popularita roste i díky spojení s programem Karlovského gastrofestivalu.

Za vítězku, která v anonymním hodnocení poroty získala nejen první, ale i čtvrté místo, převzal cenu její manžel Vladimír Úlehla.

„Manželka se soutěže účastnila poprvé, takový úspěch vůbec nečekala, hlídá doma vnučku. Kvůli pečení dnes vstávala ve tři hodiny ráno, ovšem stálo to za to. Povoláním je účetní, peče jen pro sebe a rodinu. Nejraději právě hruškový, se kterým zvítězila," prozradil na svou ženu Vladimír Úlehla.

Letošní ročník zpestřila nová kategorie, věnovaná neobvyklým a kuriózním frgálům. Tedy takovým, které svými parametry nenaplňují podmínky soutěže, jsou ale mimořádné a zajímavé svou neobvyklou velikostí, tvarem nebo zdobností. Mezi kuriózními koláči zvítězil zdobný frgál Integrované střední školy z Valašského Meziříčí.

Mezi cenami pro vítěze byly například kuchyňský robot, mikrovlnná trouba a další domácí spotřebiče nebo dárkové poukázky na relaxaci od Resortu Valachy a Spa hotelu Lanterna.

Tradiční pekařskou soutěží zároveň vyvrcholil třídenní Karlovský gastrofestival. Gurmánská akce v průběhu víkendu přilákala do Velkých Karlovic na osm tisíc návštěvníků.

Gastrofestival nabídl návštěvníkům například mezinárodní farmářský trh valašských a maďarských producentů, galavečeře s renomovanými kuchaři včetně držitele prestižní michelinské hvězdy Miguela Rochy Vieiry.

Nechyběly kuchařské show, jarmark, lidové veselice a zejména široká nabídka nejen valašských specialit v místních hospodách a restauracích rozesetých po celém tři a půl kilometru dlouhém údolí Léskové.

„Mezi celkem deseti gastro zastávkami se návštěvníci mohli svézt vláčkem, historickým autobusem a koňskými povozy. Největší zájem byl o jehněčí, zabíjačkové či zvěřinové speciality," uvedla Martina Žáčková z Resortu Valachy.

Na farmářském trhu šly podle jejích slov na odbyt zejména valašské frgály, sýry a také maďarská vína a uzeniny z mangalice, vepřového masa stejnojmenného plemene, které je pro své vlastnosti nazýváno někdy také bio-prase.

Hosty Karlovského gastrofestivalu byli letos producenti a kuchaři z Maďarska, kteří nešetřili slovy chvály

„Jsem překvapený ohromným rozsahem festivalu a množstvím návštěvníků. Nadchlo mě, že nechyběly rodiny s dětmi. Byla to zatím nejhezčí akce tohoto typu pod širým nebem, kterou jsem kdy viděl," prohlásil Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař maďarské restaurace Costes, držitel prestižní michelinské hvězdy.

Autor: Michal Burda

7.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 100 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů OBSLUHA CNC OBRÁBĚCÍHO CENTRA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KO: Ing. Lebeda Rudolf, tel.: 777 213 254. Životopis zašlete na e-mail: info@opavskastrojirna.cz., SOU technického zaměření, čtení technické dokumentace, manuální zručnost, pracovitost, spolehlivost. , Pracoviště Opava, nástup ihned. , Jedná se i o manipulaci s břemeny nad 15 kg.. Pracoviště: Opavská strojírna s.r.o. - provozovna, Vávrovická, č.p. 301, 747 07 Opava 7. Informace: Rudolf Lebeda, +420 777 213 254.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní instrumentář 19 000 Kč

Zubní instrumentáři ZUBNÍ INSTRUMENTÁŘ/KA. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *KO: MUDr. Martina Majnušová tel.: 776 276 412, životopisy zasílejte na e-mail: zubniordi@centrum.cz. , Požadujeme: ÚSO, kurz zubní instrumentářky podmínkou, pečlivost, spolehlivost, komunikativnost, časová flexibilita., Pracoviště Opava.. Pracoviště: Mudr. martina majnušová, Na Pomezí, č.p. 592, 747 06 Opava 6. Informace: Martina Majnušová, +420 776 276 412.

Výroba - Výroba Seřizovači 140 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů CNC FRÉZAŘ - MECHANIK, SEŘIZOVAČ, PROGRAMÁTOR. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 140 kč, mzda max. 160 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SOU technického zaměření nejlépe s maturitou, praxe na CNC obráběcích strojích min. 2 roky, praxe s programováním řídicího systému FANUC, znalost seřízení stroje, nástroje, obrobku, znalost technologie třískového obrábění, výborná znalost čtení výkresové dokumentace, znalost práce s PC (Internet, Outlook). Samostatnost, zodpovědnost, pečlivost, trestní bezúhonnost, 1-směnný provoz, nástup ihned., Nabízíme: , mzda od 22000,- do 25000,- Kč + osobní ohodnocení, stravenky, 5 týdnů dovolené, příspěvek na penzijní a životní připojištění. Strukturovaný životopis pošlete na e-mail: ales.rataj@ke-arm.com.. Pracoviště: Ke-arm, s.r.o. - pracoviště hala iiib, Vávrovická, č.p. 280, 747 07 Opava 7. Informace: Aleš Rataj, +420 555 440 210.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Pomocní pracovníci v dopravě a 500 Kč

Pomocní pracovníci v dopravě a skladování Výpomoc při zásobování, manipulace s koberci a pomocné práce Opava. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 500 kč, mzda max. 3000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Prodejna KOBERCE TREND Zámecký okruh 19, Opava. Kontaktní osoba p. Gotzmann, p. Zástava. Vhodné pouze pro fyzicky zdatné uchazeče, neboť se jedná o manipulaci s koberci a dalším zbožím při závozu prodejny, nevhodné pro mladistvé, 95,-Kč/h, doba dle potřeby. Bližší informace přímo na prodejně KOBERCE TREND Opava. Pracoviště: Limex čr, s.r.o. - 028 - koberce trend opava, Zámecký okruh, č.p. 996, 746 01 Opava 1. Informace: , .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19. července 2018

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Ilustrační foto.

Držme našim borcům palce, studenti reprezentují v Číně

Páteční Deník s přílohou o Baníku Ostrava

Fotbaloví fanoušci Baníku Ostrava už netrpělivě vyhlížejí pondělní prvoligovou domácí premiéru s Jabloncem.

Sezona je finančně vykrytá, ubezpečuje Libor Witassek

Má nováček FORTUNA: LIGY z Opavy finanční problémy, o kterých se začalo v poslední době spekulovat?

Silné deště zvedly hladiny řek a přehrad, nezpůsobily ale větší škody

Vydatné středeční srážky v Beskydech se obešly bez větších škod, přesto měli hasiči plné ruce práce. Celkem padesátkrát museli od středečního rána do večera vyjíždět v Moravskoslezském kraji kvůli nepříznivému počasí, tedy silným dešťům a větru.

Po vodácích v Čechách teď ostrouhají i ti na Moravici. Důvod? Sucho

Jeden z nejoblíbenějších a hojně navštěvovaných sjezdů Moravice, maškarní, zrušilo Povodí Odry (POD) kvůli suchu. Podle vodáků ale situace není tak horká a rozhodnutí chtějí ještě zvrátit.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT