Jmenují se Vanda Fusková a Oldřich Kodeš. Kromě toho, že je oba najdete na kandidátkách v okrese Karviná, mají společnou ještě jednu věc. Jsou nejstaršími uchazeči o hlasy voličů v našem kraji! Je jim už úctyhodných 92 let!

Vanda Fusková kandiduje za Soužití-Wspólnota v Petrovicích u Karviné, Oldřich Kodeš bude figurovat v Karviné na volebním lístku Karvinskakoalice.cz. V kolonce „povolání“ budou mít oba nejstarší kandidáti v kraji uvedeno, jak je vzhledem k věku zřejmé, slovo „důchodce“.

A právě senioři jsou druhou nejpočetnější skupinou „podle profese“, která bude o volebním víkendu 5. a 6. října usilovat o hlasy voličů. Celkově jich je na kandidátkách v Moravskoslezském kraji 2332, což dělá v přepočtu 11 procent ze všech kandidátů. Nejvíce důchodců jde do voleb v Ostravě, a to 581, dále pak na Frýdecko-Místecku (497), na třetím místě je v tomto ohledu už zmíněné Karvinsko, kde kandiduje 337 seniorů.

Odročené hlavní líčení s Petrem Kramným u okresního soudu v Ostravě.
Kauza Kramný pokračuje: na lavici obžalovaných tentokrát usedne novinář

Jak spočítali datoví novináři Deníku, vůbec nejpočetnější profesní skupinou na volebních lístcích jsou v našem kraji živnostníci a podnikatelé. Těch jde celkově v regionu do komunálních voleb 12,5 procenta, což je v součtu všech kandidátek 2627 lidí, již uvedli jako profesi svou živnost nebo to, že mají firmu.

Počty kandidátů v nejčastějších profesích

Zdroj: Deník

Zajímavé je, že nejvíce živnostníků a podnikatelů nekandiduje v moravskoslezské metropoli Ostravě, která je v tomto krajském žebříčku až třetí (516). První místo tady patří Opavsku (541), druhé opět Frýdecko-Místecku (530).

A která profese je v množství kandidátů třetí nejčastější? Na severní Moravě a ve Slezsku jsou to učitelé. Těch je na kandidátkách všech stran a hnutí napsano celkem 1356, což je bezmála 6,50 procenta. A když se podíváme na okresní žebříček, tak tady znovu vede Ostrava (301) před Frýdkem-Místkem (289) a Opavou (248). Nejméně učitelů se bude ucházet o hlasy voličů na Bruntálsku, a sice 146.

Dny NATO v Ostravě na letišti v Mošnově.
Vrcholem Dnů NATO bude průlet historických strojů za doprovodu Smetanovy Vltavy

A protože je náš kraj stále neodmyslitelně spjat s průmyslovou tradicí, není překvapivé, že hned další profesí v pořadí, která se často objevuje na kandidátních listinách, je technik. Konkrétně tuto práci uvedlo 1100 lidí, tedy 5,22 procenta ze všech kandidátů. I tady je pořadí podle okresů podobné s tím, že je první Ostrava (267), druhý Frýdek-Místek (242), třetí příčka patří poprvé Novému Jičínu se 171 techniky na volebních lístcích.

Na dalších místech v profesním žebříčku jsou pak v Moravskoslezském kraji zdravotní sestry, kterých kandiduje 545, tedy 2,58 %. Početná je i skupina řidičů (495 2,35 %), studentů (481 2,28 %) a dělníků (456 2,17 %).

Parkoviště v centru Ostravy. Ilustrační foto z 31. srpna 2018.
(R)evoluce v parkování. V centru Ostravy už to zdarma nepůjde

Jaké profese mají reálnou šanci uspět

Starostové, podnikatelé, dělníci, ale také sládkové, hrobníci či „diplomované kosmetičky“. Kandidáti těchto a dalších stovek profesí se ucházejí o zvolení v komunálních volbách.

Deník u této příležitosti zanalyzoval zastoupení povolání na kandidátních listinách ve všech regionech České republiky.

Jak srovnání dopadlo?

Dělníci v pohraničí

Třeba na dělníky narazí voliči především v pohraničních obcích, konkrétně v okresech Tachov, Domažlice či Bruntál. Naopak nejméně se dělníci snaží proniknou do zastupitelstev ve velkých městech a v jejich okolí – konkrétně v okrese Praha-západ, v hlavním městě či v Brně.

Celkem logické je – díky přítomnosti největší automobilky v zemi – vítězství Mladoboleslavska v podílu kandidujících techniků. A podobné je to s lékaři v Plzni a zdravotními sestrami v Hradci Králové – jedná se o krajská města s velkými fakultními nemocnicemi.

Ilustrační foto.
Váš nový starosta? Novák. Jiří Novák

Malé šance důchodců

Mnoho kandidátů v celé zemi uvedlo v kolonce povolání důchodce či penzista. Celkem se jedná o více než 21 tisíc lidí, tedy skoro deset procent kandidátů.

Když ale Deník zjišťoval, jaké profese mají solidní šance na zvolení, neb se jejich zástupci nacházejí na předních místech kandidátek, ukázalo se, že penzisté jsou spíše „výplní“ listin. V průměru se umísťují na jedenáctém místě. Ještě hůře jsou na tom studenti – na průměrné třinácté pozici.

Folklór. Ilustrační foto.
Nejspokojenější lidé žijí na Zlínsku, vyplývá z průzkumu Místo pro život 2018

Jako „maskoti“ kandidátek vystupují často i zdravotníci – lékaři jsou v průměru desátí, stejně jako zdravotní sestry. Naopak nejlépe mají k postům v zastupitelstvech nakročeno starostové či místostarostové, kterých v celé zemi kandiduje 4,6 tisíce. V průměru jsou na druhém místě kandidátek.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř