ZAZÁŘILI

BOHUMIL PÁNÍK
Muž, který vrátil Ostravě radost

Bohumil Páník.Zdroj: Deník
Baník má za sebou výjimečný rok. Tým, který má své fanoušky v celém regionu od Jablunkova až po Bruntál, vytěžil v kalendářním roce z 33 ligových zápasů 54 bodů! A hlavní zásluhu na tom má právě na první pohled nenápadný kouč Bohumil Páník. Ten nejprve tým na jaře senzačně zachránil a na podzim s ním pronikl zpátky mezi českou elitu.
Současné třetí místo v tabulce a skutečnost, že v týmu opět hrají mladí odchovanci (Holzer, Stronati, bratři Šašinkové), zvedlo celému Ostravsku pořádně náladu.

DENÍK: Fotbal je týmový sport.
Velkou zásluhu na vzestupu Baníku mají i sportovní šéf Marek Jankulovski a majitel Václav Brabec.

TOMÁŠ MACURA
Primátor obhájil své místo

Tomáš Macura.Zdroj: Deník
Vládní hnutí ANO potvrdilo svou dominanci na české politické scéně i v letošních obecních volbách. V Ostravě se mu pod vedením obhajujícího primátora Tomáš Macury zadařilo nadstandardně, když o šest desetin procenta pokořil skvělý výsledek Petra Kajnara (32,12 %) a jeho ČSSD z roku 2010. A navíc, na rozdíl od Prahy a Brna, dokázal v povolebních vyjednáváních poskládat novou radniční koalici. O tom, jak bude úspěšná, když v ní zasedli třeba poněkud nečitelní a politikou zatím moc nepolíbení Piráti, se bude rozhodovat teprve v příštích měsících a letech. V tuto chvíli se zdá, že Macura je jednoznačným vítězem.

DENÍK: Druhé volební období bývá vždy složitější. Kritici z řad opozice budou hlasitější, snad se Macura bude mít o koho ve své straně opřít.

DAVID MOJEŠČÍK
Sochař, který rozdělil Ostravu

David Moješčík.Zdroj: Deník
Ze dne na den se stal, tak trochu nečekaně, známým v celé zemi a jeho jméno zaplnilo veřejný mediální prostor. Socha ostravské pěvecké legendy Věry Špinarové u trolejbusové zastávky v Husově sadu v centru Ostravy rozdělila krajské město i lidi na sociálních sítích. Hysterická skupina se urazila a spustila za asistence médií silnou palbu, která možná povede až k odstranění díla Davida Moješčíka. Druhá skupina proti soše v zásadě nic nemá a není slepá k faktu, že se u sochy fotí stovky lidí, kterým nejen pekelně nevadí, ale mnohým se i skutečně líbí. První komunita je však zatím mnohem hlasitější – jsou v ní totiž staří známí kulturní referenti s patentem na jediný správný světonázor.

DENÍK: Ostravské „bizáro“ vystoupí na vrchol v momentě, kdy bude bronzovou sochu nakládat jeřáb.

OSTUDY ROKU 2018

LUBOMÍR VOLNÝ
Hlavně být vidět…

Lubomír Volný.Zdroj: Deník
Žádný jiný politik ani veřejně známá osobnost z našeho regionu neudělala Ostravě, respektive celému kraji takovou ostudu, jako poslanec za SPD. Bývalý ligový basketbalista NH Ostrava, učitel, ale taky podnikatel, který bohatne z tzv. byznysu s chudobou, patří k vůbec největším exotům v poslanecké sněmovně. Pozornost potenciálních voličů na sebe strhává hlavně na sociálních sítích. Vrcholem jeho trapnosti a snahy se v mediálním prostoru zviditelnit, byl jeho nedávný výrok k sedmému výročí úmrtí prezidenta Václava Havla, kterého nazval největším vlastizrádcem.

DENÍK: Pro Ostravu a všechny zdejší školou povinné děti je dobře, že už se Luboš Volný nevěnuje své pedagogické praxi.

EVŽEN MACHYTKA
Ředitelská kometa z FNO

Evžen Machytka.Zdroj: Deník
Opravdu jepičí život mělo působení Evžena Machytky na postu ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch hledal po odvolání dlouholetého šéfa porubské nemocnice Stavopluka Němečka loajálního spojence, který dokáže změnit poměry ve špitálu, ale zároveň ho neparalyzovat. Šlápl však úplně vedle. Machytka se totiž ve funkci pohyboval jako slon v porcelánu, v personální čistce dělal chybu za chybou, až mu již ani jeho přátelé blízcí hnutí ANO nemohli pomoci.

DENÍK: Poštvat proti sobě za pár týdnů ve funkci ředitele celý špitál i hejtmana a primátora, to se hned tak někomu nepodaří.

ADAM RYKALA
Individuum, které pohřbilo ČSSD

Adam Rykala.Zdroj: Deník
Letošní volby měly také své smutné hrdiny. Největší potupu v celé republice zažila ČSSD v Ostravě, kde v minulosti patřila vždy k nejsilnějším a nejvlivnějším stranám. Voliči pořádně vytrestali pár „týpků“ v největším obvodu na jihu města. Kdysi nejmladší poslanec parlamentu, který asi nejlépe symbolizuje pohromu v rozhádané ČSSD, se do zastupitelstva vůbec nedostal. Zároveň voliči nenaletěli na další hloupý nápad Adama Rykaly a dalších „intelektuálů“ z ostravské ČSSD, kteří přišli s podporou politického důchodce Jiřího Paroubka a jeho (nakonec velmi neúspěšnou) kandidaturou do Senátu.

DENÍK: Vše je o lidech. V Bohumíně získala ČSSD vedená Petrem Víchou 57,12 %, v Karviné pak s lídrem Janem Wolfem 44,15 %.

NEJLEPŠÍ POČIN ROKU 2018

FILMY A DOKUMENTY ČT
Česká televize svou produkcí v roce 2018 na Ostravsku rozhodně zabodovala. Z pestré nabídky si totiž musel vybrat každý. Hodně se mluvilo hlavně o čtyřech projektech, které jsou úzce spjaty s Moravskoslezským krajem. Dvoudílné filmy (Dukla 61, Metanol) a dokumenty (Banik!!!, Ostravské jaro 1968) sklidily pozitivní reakce kritiků i diváků.

PROPADÁK ROKU 2018

KONTINENTÁLNÍ POHÁR

Kontinentální pohár.Zdroj: Deník
Město Ostrava i Moravskoslezský kraj podpořily pořádání atletického Kontinentálního poháru desítkami milionů korun. Místo pozitivních reakcí však zůstaly jen rozpaky fanoušků i samotných závodníků. A to ze samotné akce, i z její organizace. „Tohle nemělo s atletikou nic společného. Přijel jsem na nádraží a nikdo nevěděl, že tu závodím,“ řekl nejlepší český koulař Tomáš Staněk.

Ilustrační foto.
Nenechte si ujít silvestrovské a novoroční ohňostroje v Ostravě