Věřící, zájemci o historii i turisté obdivující památky si mohou prohlížet kostely s průvodcem díky dotaci 1,2 milionu, kterou kraj poskytl Biskupství ostravsko-opavskému.

Dotace, kterou 16. března schválili krajští zastupitelé, otevře od května do října na 6 dnů v týdnu také poutní chrám Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně a farní kostel sv. Martina v Krnově, který je vyhlášený především díky výstupům na věž. Uvnitř věže je ukrytý miniaturní byt věžníka a také pohled na krnovské náměstí stojí za to.

Unikátní zrestaurované středověké malby lze díky projektu obdivovat v kostele sv. Benedikta v Krnově Kostelci i v kostele sv. Michaela v Hrozové na Osoblažsku. Také tyto fresky, které patří k nejstarším a k nejlépe dochovaným v celém kraji, se otevřou díky projektu Otevřené chrámy.

Krajskou dotaci využije Biskupství ostravsko-opavské především na financování průvodců v kostelích a propagaci projektu. Provozní náklady budou biskupství a farnosti platit ze svého.

„Chrámy a kostely jsme do projektu vybírali tak, aby v největších městech kraje byl celoročně otevřen alespoň jeden kostel. Aby byly v letní sezóně a o víkendech otevřeny nejvýznamnější poutní chrámy a historicky pozoruhodné a turisticky atraktivní kostely," vysvětlil projektový manažer Biskupství ostravsko-opavského Miroslav Přikryl.

Otevřou se kostely v Ostravě, Opavě, Karviné, Havířově a Frýdku-Místku. „Mezi turisticky atraktivní kostely řadíme kostely na místech s velkou koncentrací návštěvníků, například Štramberk a Hukvaldy. Také dřevěné kostely, kostely se zpřístupněnou kostelní věží, třeba kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, kostel sv. Martina v Krnově, kostel sv. Hedviky v Opavě a kostely s unikátními restaurovanými středověkými malbami, jako jsou kostel sv. Benedikta v Krnově Kostelci a kostel sv. Michaela v Hrozové," vyjmenoval Miroslav Přikryl.

Kompletní seznam všech kostelů bude zveřejněn v dubnu. Kostely budou návštěvníkům otevřeny bezplatně.