„Neexistuje! Ani tady a nikde jinde v našich zařízeních,“ uvádí Jaroslav Kovář, jednatel společnosti SAREZA provozující v Ostravě mj. v těchto dnech momentálně jedny z nejpopulárnějších areálů – totiž kryté bazény i venkovní koupaliště.

Jeho slova potvrzuje i provozní mistr z Vodního areálu Jih, jenž se rozkládá mezi sídlištěm Zábřeh (s několika ubytovnami obývanými převážně sociálně slabými na dohled) a Bělským lesem. „Nikdo se nepokouší, holky z pokladny by mi to hlásily,“ říká.

Krnovské koupaliště, srpen 2018.
Tropy v Krnově? Koupaliště už otevřelo. Kdo a jak smí a nesmí dovnitř

Ještě před pátou hodinou odpoledne se před branou ve Svazácké ulici táhne slušná fronta, kasy tu jedou dvě a dovnitř vchází průřez všemi generacemi. Kmitá obsluha, plavčíci i prodavači ve stáncích a zůstává to tak prakticky až do konce v osm večer.

Fámy o tom, že „velkorysé“ úřady hradí prostřednictvím sociálních dávek i vstupy na koupaliště jsou ovšem jen fámy. „Hotovost, karty platební z banky, anebo čipové vydávané naší společností,“ uvádí ředitel SAREZA k možnostem, jak platit u pokladen.

Karvinské moře u Darkova.
Hurá k vodě! Koupaliště čekají o víkendu nápor návštěvníků

Výjimkou, jak se dostat ve Vodním areálu Jih k „padesátkovému“ plaveckému i relaxačnímu bazénu a vyhlášeným skluzavkám s tou dvacetimetrovou „kamikaze“ i jiným atrakcím, jsou zaměstnanecké poukázky. Firemní benefity určené právě na relaxaci.

„A tyto parametry naše poukázky nemají,“ poznamenává Kateřina Beránková z pražské centrály Úřadu práce (ÚP) ČR. I ona vyvrací možnost, že jednorázové kupony v hodnotách 20, 25, 30, 50, 100, 200 a 500 Kč mohou brát na bazénech či koupalištích.

Štěrkovna, tedy oficiální rekreační areál, je otevřena od soboty a sezona se rozjíždí, kolem se však rekonstruuje a blízkost stavby znamená i určitá omezení.
Koupání na štěrkovně v Hlučíně? Jen omezeně. Funguje i nudapláž

„Ty od nás se využívají jako jedna z forem výplaty dávek pomoci v hmotné nouzi. A to v zákonem daných případech,“ líčí Beránková. Za poukazy z ÚP zvané „socky“ se pořizuje výživa a další základní potřeby (mimo alkoholu a tabáku), ne volnočasové aktivity.

„Tento způsob výplaty má pomoci právě tam, kde příjemce využívá nebo by mohl využívat dávku v hmotné nouzi k jinému účelu, než ji Úřad práce poskytl,“ dodává Beránková. S tím, že běžné je šetření k ověření nároku na dávku i způsob, jak je dále využívána.