„Obě předchozí výzvy byly úspěšné. Jelikož zájem žadatelů stále trvá, bude ode dneška dotační program navazovat třetí výzvou s částkou 40 milionů korun," sdělil Miroslav Nový, první náměstek krajského hejtmana s tím, že významnými částkami přispěly i firmy jako ArcelorMittal Ostrava, Třinecké železárny nebo OKD. Podávání žádostí bude možné minimálně do 28. června 2013.

Pilotní program kraje a ministerstva životního prostředí se spustil letos v únoru a lidé mohli získat dotaci 60 tisíc korun. V kraji s dlouhodobě nejhorší kvalitou ovzduší v zemi byl o příspěvek takový zájem, že krajský úřad už první den musel příjem žádostí pozastavit. Na dotované kotle bylo tehdy vyčleněno 20 milionů korun, kraj a ministerstvo se o náklady podělily rovným dílem. Ve druhé výzvě kraj a ministerstvo uvolnily dalších čtyřicet milionů korun, ale příspěvek na kotel se snížil na 40 tisíc korun. Peníze tak stačily přibližně na tisíc kotlů, o dotaci si dosud požádalo asi 950 zájemců. Výzva končí k 31. říjnu.

„Rád bych tímto apeloval na obyvatele, kteří dnes provozují už nevyhovující kotle na tuhá paliva, aby se vší zodpovědností vůči sobě i okolí zvážili změnu systému vytápění svých rodinných domů. V příštích několika letech tak budou muset stejně učinit, protože jejich kotel emisně nebude vyhovovat nové legislativě," řekl Novák. Právě lokální topeniště totiž patří ke zdrojům znečištění, které se významným způsobem podílejí na kvalitě ovzduší. Tuhými palivy topí v Moravskoslezském kraji zhruba 55 tisíc domácností, jež jsou rozmístěny na malé ploše.