Můžete přiblížit akci, kterou v neděli pořádáte? Jde pro slezskou metropoli o výjimečnou událost?
Jan Krejčíř.Zdroj: DENÍK / František GélaV neděli se v Městských sadech a jejich okolí uskuteční tradiční závody na kolečkových bruslí, které jsou vyvrcholením Moravské in-line tour, které jsou letos zároveň Mistrovstvím ČR půlmaratonu. Závody jsou určeny však i široké veřejnosti a my se snažíme přitáhnout k tomuto sportu například i děti, které po celé léto učíme bruslit. Mohou si tak zažít jedinečnou atmosféru závodů, zasportovat si a pak případně fandit i těm, kteří bruslí na nejvyšší úrovni.

Co znamená tento šampionát pro opavské závodníky?
Opavské závody jsou závody v rámci celé ČR s nejdelší historií. Do jisté míry to souvisí i s naším oddílem LUIGINO, který je nejpočetnějším v Česku. Pro naše závodníky to znamená především to, že se mohou ukázat před svými příbuznými, kamarády. Máme samozřejmě i své favority, kteří budou bojovat o tituly MČR. Počátkem září se mistryní republiky v maratonu stala v kategorii seniorek Andrea Matušková, další závodníci se umístili na druhých místech, tak doufáme, že nám to cinkne i doma v Opavě. Děti, které do oddílu nastoupili před necelým rokem, si také poprvé budou moci vyzkoušet domácí trať.

PETER HORVÁTH je ve funkci ředitele Městské policie Opava od října 2016.
Opava: pokus o odvolání ředitele městské policie nebyl úspěšný

Můžete prozradit sportovním fanouškům, na co se mohou v Opavě těšit?
Protože se jedná o závody, které akumulují několik specifik, jako jsou český šampionát na jednadvacet kilometrů, finále MIT a ČP, kdy právě v opavském závodě bude rozhodovat konečný počet bodů. Tak se můžeme těšit na boj až do posledních metrů. Na trať se vydají také vysokoškoláci, kteří budou bojovat o akademické tituly.

Bude nějak v místě konání omezena doprava?
Zázemí závodů bude v Žižkové ulici a trať povede také přes Městské sady. Doprava bude tedy dotčena minimálně. Autobusy veřejné dopravy budou končit na náměstí Svaté Trojice, kam bude také situováno parkování pro osobní automobily.

Jste pořadatelem řady akcí v Opavě, jak náročné je uspořádat tento republikový šampionát?
Musím poděkovat všem, kteří se na uspořádání podílejí a pomáhají mi. Většina přípravných prací, včetně shánění financí, stojí na mé osobě, ale v den konání akce se zapojují všichni členové našeho týmu LUIGINO a mnoho další pomocníků. Vzhledem k tomu, že nepořádáme jen bruslařské akce, ale i cyklistické a běžecké, tak všichni členové našeho asi padesátičlenného týmu už jsou dostatečně zkušení. Pořádat mistrovství České republiky je pro nás samozřejmě i odměnou a vizitkou za naši každoroční organizaci této akce pro kolečkové bruslaře.

Jan Šimek

Sucho na jižní Moravě. Ilustrační foto.
Suché léto se podepsalo na úrodě: co zdraží a co zlevní?