VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Která houba vás otrávila? Přístroj to určí jednoznačně

Deštivé počasí z posledních dnů dává novou naději houbařům. Sběr hub však nemusí přinášet jen radost. Řada lidí přes varování odborníků stále totiž sbírá i houby, které dobře neznají.

20.7.2018
SDÍLEJ:

Houby. Ilustrační foto. Foto: DENÍK/ Karel Rozehnal

Dříve byli lékaři schopni určit, že pacient požil muchomůrkovité houby, ale pro obrovskou podobnost spor je v některých případech nedokázali přesně identifikovat. Proto museli i preventivně nasadit širokospektrální léčbu s razantními účinky.

V posledních letech se toxikologie posunula výrazně kupředu. Příkladem je kapalinový chromatograf, přístroj, který v Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) používají od roku 2016. Ten rozpoznává toxiny velice rychle a s jistotou lékařům řekne, zda ve vyšetřovaném biologickém materiálu je amanitin, toxin charakteristický pro muchomůrku zelenou, či jiný toxin. To je klíčové pro rychlé nasazení adekvátní léčby a úspěšné vyléčení pacienta.

Toxikologická laboratoř ve FNO analyzovala s pomocí kapalinového chromatografu od roku 2016 až do současnosti desítky vzorků biologického materiálu, zaslané do laboratoře s podezřením na otravu houbami.

„Pokud člověk snědl houby a objeví se u něj potíže, měl by jít k lékaři a informovat jej, že v průběhu předchozích 48 hodin požil houby. Ideální je přinést s sebou i vzorky zvratků a stolice. To vše i s odebranými vzorky krve a moči pak analyzujeme,“ vysvětlil už dříve Petr Kurka, odborný pracovník v laboratorních metodách Ústavu soudního lékařství FNO.

Nejtěžší formy otrav nastávají po požití muchomůrky zelené. Podle lékařů se jedná o ojedinělé případy, ale setkávají se s nimi téměř každý rok.

Muchomůrka zelená je nebezpečná i průběhem otravy. „Plné klinické projevy otravy průjem a zvracení se totiž objevují až s určitým časovým odstupem po požití, zpravidla po šesti až 12 hodinách, bývají to však i desítky hodin. Pak se potíže utlumí a lidé mají pocit, že je vše v pořádku. Ovšem po 24 hodinách nastane druhá fáze. Pacient zvrací krev a má i krvavý průjem, protože už jsou postižena játra. Čím později druhá fáze nastane, tím je otrava nebezpečnější a záchrana problematičtější,“ upozornil Petr Kurka.

Ve FNO se při podezření na otravy houbami ale lékaři častěji než s muchomůrkou zelenou setkávají s dalšími jedovatými i nejedovatými houbami, které mohou způsobit zdravotní potíže. „Za poslední dva roky však nebyla v Moravskoslezském kraji zaznamenána ani jedna smrtelná otrava houbami,“ dodala mluvčí FNO Naďa Chattová.

Sbírat houby nebo ne na haldách? Houbaři by měli věnovat pozornost lokalitám, kde houby sbírají. Nevhodná jsou například místa poblíž rekultivovaných skládek. Mykolog Vít Balner říká, že on by se sběru hub na haldách vyhl. „Nevím, zda existuje hlubší výzkum o podmínkách v hlušinách kolem dolů, ale je prokázáno, že houby kumulují anorganické látky. Třeba i některé organické látky jako pesticidy. Houby mají schopnost zvyšovat obsah těchto látek až dvacetkrát. Hladina látky v houbě pak dalece překračuje únosné limity. Houba vypadá chutně a zdravě. Přesto je škodlivá,“ tvrdí mykolog. Jeho názor však nesdílí Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. „Pravda, houby mohou absorbovat toxické látky z půdy v trochu větším množství než okolní rostliny. To ale neznamená, že se v nich tyto látky koncentrují v nějakých nebezpečných dávkách. Ukázaly to rozbory hub posbíraných v rizikových oblastech. Těžké kovy a chemické látky, které v nich mohou být v malých množstvích, se navíc nestačí do těla absorbovat. Houby totiž obsahují velké množství vlákniny. Ta v zažívacím traktu zvětší svůj objem, protože na sebe váže vodu. Tím stimuluje stahy střev a zrychluje průchod trávicím ústrojím. Proto organismus nestihne zmíněné látky vstřebat,“ tvrdí Starnovská.

Autor: Břetislav Lapisz, Tomáš Januszek

20.7.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 20 000 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách VEDOUCÍ PRODEJNY - STŘÍDAČ. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO:Ing. Iva Opravilová, vedoucí pers.odd., tel. 553 697 305,e-mail: opravilova@odtempo.cz, adresa: Horní nám. 104/1, město, 746 01 Opava. Životopis se souhlasem užívání osobních údajů pro pracovně - právní účely zasílejte do 10.9.2018., SŠ, do funkce zaučíme, praxe v oboru výhodou., Pracoviště: prodejny Tempa, obchodního družstva, nástup ihned nebo dle dohody.. Pracoviště: Tempo, obchodní družstvo, Horní náměstí, č.p. 104, 746 01 Opava 1. Informace: Iva Opravilová, +420 553 697 305. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 105 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK, SERVÍRKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 105 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *KO: Kamrád René, tel.: 604 463 858. Životopisy zasílejte na email azpek@azpek.cz s označením ČÍŠNÍK, SERVÍRKA., Vyučení v oboru a praxe není podmínkou, ale výhodou. Spolehlivost, dobrá pracovní morálka, chuť pracovat a učit se novým věcem, příjemné vystupování., Pracovní doba: čtvrtek - neděle, pracoviště Bolatice, nástup možný ihned.. Pracoviště: Azpek, s.r.o., Sokolovská, č.p. 865, 747 23 Bolatice. Informace: René Kamrád, +420 604 463 858. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 000 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK, SERVÍRKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: *KO: Varyš Martin, tel.: 723 465 464, e-mail: varys-martin@seznam.cz. Životopisy zasílejte na uvedenou emailovou adresu. , SOU v oboru nebo praxe min 2 roky, požadujeme spolehlivost, komunikativnost, flexibilitu a chuť do práce., Pracoviště: Nová sladovna, KaVarna, OC Breda&Weinstein, pracovní doba: krátký - dlouhý týden, nástup ihned.. Pracoviště: Gastronomie opava, s.r.o. - oc breda&weinstein, U Fortny, č.p. 49, 746 01 Opava 1. Informace: Martin Varyš, +420 723 465 464. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: *KO: Jolana Pilchová, životopisy zasílejte na email: prace@tesjatky.cz, SOU v oboru, zkušenosti s prodejem masa a masných výrobků výhodou., Nástup možný ihned, pracoviště Opava.. Pracoviště: Slezské uzeniny, s.r.o. - pracoviště, Krnovská, č.p. 566, 747 07 Opava 7. Informace: Jolana Pilchová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 21. srpna 2018

Pochod proti ruské agresivitě a šok ze žraloka: prohlédněte si videa dne

Letošní bohatá úroda ovoce: kotle v pálenicích se nezastaví, stoupla poptávka po sudech. Ilustrační foto.
12

Bohatá úroda ovoce: kotle v pálenicích se nezastaví, stoupla poptávka po sudech

Zlomíme to, vítězství nás nakopne, věří Grussmann

Nováček fotbalové FORTUNA:LIGY vytěžil z dosavadních pěti zápasů pouze jediný bod. Naposledy schytal potupný debakl 1:6 v Mladé Boleslavi. Generální manažer Alois Grussmann věří, že tým se zvedne a začne vyhrávat.  

Opava skončila ve Slezském poháru poslední

Vítězem obnoveného Slezského poháru hokejistů se stal Havlíčkův Brod. Domácí Slezan obsadil poslední, čtvrtou příčku.

Kvalitní beach v Opavě

Beachvolejbalový Super cup na Kolofíkově nábřeží nabídl festival zápasů a velmi zajímavou podívanou. Pořadatelé z Happy sportu se opět vytáhli.

Antonín Zelenka: Před padesáti lety mě přepadlo velké zklamání

Jednadevadesátiletému Antonínu Zelenkovi, žijícímu v Opavě, připravil komunistický režim mnohá příkoří. Jednadvacátý srpen 1968 má spojen se začátkem deziluze, která se rozpustila až po dalších jednadvaceti letech.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT