VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchtí se i obsluhuje v moderním, kyselica, hořká a pivo ale zůstávají

Šantán i Plesnivka už patří minulosti. Na vrcholu „beskydské královny“ nyní stojí chaty pojmenované po Petru Bezručovi a Emilu Zátopkovi.

12.8.2018
SDÍLEJ:

Lysou horu lidé preferují i kvůli nabídce pohostinských služeb.Foto: Deník/Pavel Sonnek

„Oba jsme v kultovním bufetu Šantán dělali brigády a pamatujeme i sousední turistickou ubytovnu nazývanou Plesnivka. Obojí šlo k zemi,“ popisují bratři Robin a Michal Kukuczkovi. První je v Bezručově chatě (obnovené Klubem českých turistů na místě Šantánu) provozním, druhý šéfkuchařem.

„Hory už si tu člověk při práci neužije. Stává se, že jsem v kuchyni od šesti od rána do jedenácti v noci,“ říká Michal s tím, že největší nával klientů zažívají v době od 11 do 14 hodin. Otevřeno mají ve všední dny už od osmi a o víkendech i svátcích od sedmi a ráno chodí skuteční turisté a přátelé Lysé hory.

Ti také nedají dopustit na zdejší gastronomickou klasiku: kyselicu, česnekačku, fazolačku i čočkovku. „Polévky jako něco lehčího do žaludku je tradice od časů Šantánu,“ uvádějí Kukuczkovi. A k nim si návštěvníci ze „staré školy“ poručí čepované pivo, hořký bylinný likér, slivovici, rum samotný nebo v čaji…

Jelikož i na Lysé hoře platí „Náš zákazník, náš pán!“, připravuje se v kuchyni Bezručovy chaty stále častěji smažený sýr s hranolky (poptávaný polskými turisty), zeleninové saláty či bezmasé pokrmy (žádané sportovci-vegetariány). A nejnovějším hitem se tady stává čepovaný birell s příchutí pomelo/grep.

„Některým přáním klientů ale nedokážeme vyhovět. Opravdu tady nemáme bazén a parkovat u chaty nebudou, povolenky ke vjezdu se nevydávají,“ vysvětluje provozní. Noclehy si v Bezručově chatě podle něj objednávají nejen páry vyhledávající romantiku, ale také party lidí chystají se nahoru za zábavou.

Ti, kteří do turistické chaty na Lysou horu jdou za prací, se vracejí po týdnu. „Bydlíme tady a střídáme se co sedm dní. V pondělí stálí zaměstnanci a v neděli brigádníci ti si pochvalují, že jim zůstává většina z vydělaných peněz. Nemají tu totiž moc příležitostí, kde je utratit,“ dodávají provozní se šéfkuchařem.

Lysá hora.

O klientelu v Bezručově chatě se stará denně minimálně deset lidí, a ti se mají skutečně co otáčet! Dlouhé fronty (někdy až ven) jsou běžné zde i v sousední chatě Emil Zátopek Maraton. Nejrychlejší občerstvení se nabízí ve stánku Tatranská vyhlídka, bohužel je též nejskromnější; především tekuté povahy.

S nejdůležitější tekutinou vodou je pak v nadmořské výšce 1323 metrů podle Kukuczkových nutné šetřit nejen ve flaškách turistů. „Pitná voda je z pramenu v asi tisícimetrové výšce pod vrcholem, užitková z našich nádrží na dešťovou vodu o obsahu pěti kubíků. Nejvíce jí spotřebují toalety,“ konstatují.

Lysou horu lidé preferují právě i kvůli škále pohostinských služeb. Nejvytíženější bývají víkendy v červenci a srpnu, vánoční svátky a poslední den roku. A ne všem se to líbí. „Lysou horu zprznili betonovými monstry a hospodami, aby nějaký český chudák náhodou nebyl na tři minuty bez piva,“ tvrdí Richard Halama.

Nedělejte bordel!
Fakt, že Lysá hora ztrácí kvůli davům návštěvníků své kouzlo a lidé už tady nemají tolik vyhledávaný horský klid a soukromí, by její milovníci s hořkostí snad překousli. Ale nepořádek, který se objevuje na turistických stezkách je rozpaluje doběla. „Hovada, noste si to domů!“ zlobí se Stanislav Rejn s tím, že každý výstup nasbírá plnou tašku smetí. „Nevyhazujte v přírodě bordel, jste lidi a ne prasata!“ přidává Jan Jelínek. „Potkáte mnoho v uvozovkách turistů, kteří bohužel neví, jak se chovat v lese, a proto o nich víte dlouho dopředu. A odpadky, ty nejsou dobrou vizitkou,“ konstatuje Marek Jerga.

Autor: Radek Luksza

Místo události:
12.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 20 000 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK, SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Mik Jaroslav, tel.: 736 736 310, Podmínkou praxe v oboru. , Jedná se o krtáký/dlouhý týden od 10-22hod.. Pracoviště: Jaroslav mik, Opavská, č.p. 2, 747 19 Bohuslavice u Hlučína. Informace: Jaroslav Mik, +420 736 736 310. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 100 Kč Pomocní dělníci ve výrobě POMOCNÝ DĚLNÍK, DĚLNICE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Koligová Pavlína, tel.: 553 694 105, strukturovaný životopis zašlete na e-mail: pavlina.koligova@arako.cz nebo na vera.ryskova@arako.cz., SOU, manuální zručnost, spolehlivost., Pracoviště Opava, nástup ihned., Náplň práce: obsluha automatického oplachového zařízení. Pracoviště: Arako spol. s r.o., Hviezdoslavova, č.p. 2897, 746 01 Opava 1. Informace: Pavlína Koligová, +420 553 694 105. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 8 500 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK, SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 8500 kč, mzda max. 12000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: paní Závodná tel: 731 102 595 - v případě zájmu zašlete životopis na e-mail: eva.jaksova@seznam.cz., Vzdělání nerozhoduje, praxe výhodou, vhodné i pro absolventy, zkrácený úvazek, možno domluvit dle potřeby. , Pracoviště: Hospoda U Slaninů, Opava - Kylešovice, nástup ihned.. Pracoviště: Kamil závodný - hospoda u slaninů, Hlavní, č.p. 302, 747 06 Opava 6. Informace: Eva Závodná, +420 731 102 595. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 30 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) ŘIDIČ/KA - VNITRODOPRAVA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ŘP sk. "C+E", profesní průkaz. Praxe není nutná. , Nástup možný ihned. Nutný dobrý zdravotní stav. Předem volat a domluvit si schůzku. Vnitrostátní doprava v rámci celé ČR, zpravidla každodenní návraty. Požadujeme solidní jednání. , Kontakt: Radoslav Jaroš, tel. 606 238 811. Pracoviště: Radoslav jaroš, Pod Poštou, č.p. 1204, 747 14 Ludgeřovice. Informace: Radoslav Jaroš, +420 606 238 811.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Alois Grussmann - Ilustrační foto

Zlomíme to, vítězství nás nakopne, věří Grussmann

HK Opava – HC Orlová 2:3
16

Opava skončila ve Slezském poháru poslední

Kvalitní beach v Opavě

Beachvolejbalový Super cup na Kolofíkově nábřeží nabídl festival zápasů a velmi zajímavou podívanou. Pořadatelé z Happy sportu se opět vytáhli.

Antonín Zelenka: Před padesáti lety mě přepadlo velké zklamání

Jednadevadesátiletému Antonínu Zelenkovi, žijícímu v Opavě, připravil komunistický režim mnohá příkoří. Jednadvacátý srpen 1968 má spojen se začátkem deziluze, která se rozpustila až po dalších jednadvaceti letech.

Dalibor Norský: Na sloupech se objevovaly nápisy „Proč?“

Dnes je to přesně padesát let, co ocelové pásy tanků a další technika vojsk Varšavské smlouvy v noci na středu 21. srpna překročily hranice a narušily suverenitu Československé republiky.

Vzpomínka novináře Jiřího Šmýda na 21. srpen v Ostravě

Již ráno se konaly velké demonstrace, sovětští vojáci byli zaskočeni, že je místo přivítání čekala nenávist. Jiří Šmýd byl v roce 1968 redaktorem pobočky Československé tiskové kanceláře v Ostravě. Ta měla sídlo v Ostravě v Puchmajerově ulici. Na invazi sovětských vojsk vzpomíná takto:  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT