To vše i další věci prověřovali od středy do včerejška pracovníci Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj (KVS).

Jak uvedl zástupce ředitele KVS Pavel Paciorek, cílem této kontrolní akce bylo upozornit chovatele prasat na hrozící nebezpečí a ověřit, zda jejich chovy jsou dostatečně chráněny.

„Výskyt afrického moru v našem kraji zatím hlášen nemáme. Je ale možné, že myslivci o víkendu vyrazí do honiteb a mohou případně něco objevit. Situace je poměrně vážná a jsme připraveni rychle reagovat," dodal Pavel Paciorek.

V České republice byl potvrzen historicky první výskyt afrického moru prasat (AMP) 26. června v populaci prasat divokých.

Ilustrační foto
Voda ke koupání vyhovuje, výjimkou je nádrž Brušperk

„Vyšetření prokázalo nákazu u dvou kusů uhynulých divokých prasat na Zlínsku. Zdroj nákazy a další okolnosti jsou aktuálně předmětem šetření Státní veterinární správy (SVS). Nákazou mohou onemocnět všechny věkové kategorie prasete domácího i divokého. Není však přenosná na člověka ani další živočišné druhy," informoval ve zprávě tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

SVS podle něj v současnosti připravuje mimořádná veterinární opatření. Na jejich základě bude kolem místa nálezu zvířete vymezeno pásmo (takzvaná zamořená oblast). V něm bude platit zákaz lovu divokých prasat a zintenzivní se jejich monitoring.

Zároveň bude vyhotoven soupis všech chovaných prasat domácích v tomto pásmu a chovatelé budou mít povinnost hlásit změny zdravotního stavu prasat domácích. Dopředu budou také muset informovat příslušnou krajskou veterinární správu o případné plánované domácí porážce prasete. 

Halda v Hrabůvce, květen 2017
Ekologové vyrazili na kontrolu haldy v Hrabůvce. Čekalo je zklamání