Ostrava: Zábřežský zámek i ostravská zoo 

Oblíbené letní kino funguje i o letošních prázdninách na nádvoří zámecké restaurace s minipivovarem v Ostravě-Zábřehu. Projekce se za dobrého počasí konají každou středu a neděli, začátek představení bývá ve 21 hodin, vstupné je 30 korun.

Dnes je na programu legendární český film Světáci, v neděli budou na zámku promítat snímek Adéla ještě nevečeřela. Další program najdete pravidelně na servisní stránce v Moravskoslezském deníku nebo na internetových stránkách www.zamek-zabreh.cz.

Sledovat film pod otevřeným nebem mohou lidé stejně jako loni také v ostravské zoo. V místním amfiteátru se už tento pátek mohou těšit na filmový hit posledních týdnů s názvem Doba ledová 4: Země v pohybu.

„Začátek promítání je ve 21.30. Vstupenku za devadesát devět korun si mohou zájemci koupit v pokladnách multikina CineStar nebo v pokladně zoo," sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Doplnila, že promítat se bude pouze za příznivého počasí. „V případě špatného počasí se promítání neuskuteční a peníze za vstupné budou lidem vráceny," řekla Kalousková.

Sledujete rádi filmy pod širým nebem? Hlasovat můžete do konce července v anketě na konci článku.

Ilustrační foto.Karvinsko: Zpravidla jen o víkendu

Letní kina jsou v každém velkém městě, vyjma Český Těšín. Orlovské letní kino však kvůli stavebním úpravám v této sezoně nepromítá. Na příští rok pak město plánuje generální rekonstrukci.

„Areál je zanedbaný, a proto bychom chtěli zrekonstruovat jeviště i promítací kabiny s VIP místností," říká orlovský místostarosta Radislav Mojžíšek. Podle něj se plánuje i zastřešení části jeviště.

Postupnou modernizaci mají v plánu také v Karviné. Podle ředitelky Městského domu kultury Karviná Olgy Humplíkové existuje několik variant. Za nejrozumnější z nich považuje částečné zastřešení. S digitalizací se ale s největší pravděpodobností v nejbližší době nepočítá. Od června však digitálně i ve 3D promítá kino Centrum.

Také v Havířově plánují letní kino zastřešit.

V Bohumíně prošlo letní kino rekonstrukcí již před sedmi lety. Opravily se lavičky, plátno i kabina. Ani tak však zatím nemají digitalizováno. I proto se rozhodli udělat letošní promítání tematicky. „Uděláme tři zhruba týdenní festivaly, z nichž každý se bude věnovat jinému tématu," řekl ředitel K3 Bohumín Karel Balcar. 

HAVÍŘOV:

Zkažená úča, komedie USA 20. 22. 7., 21.30 hodin.

Hon na čarodějnice, komedie USA, 27. 29. 7., 21.30 hodin.

www.havirov-city.cz/volny-cas_cz

KARVINÁ:

Prci, prci, prcičky: Školní sraz, komedie USA, 19. 22. 7., 21.30 hodin.

Lorax, animovaný film,USA, 26. 27. 7., 21.30 hodin.

Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka, komedie ČR, 28. 29. 7., 21.30 hodin

www.medk.cz/kina/letni-kino

BOHUMÍN:

Letní kino v červenci nehraje. Od 3. do 10. srpna probíhá v letním kině festival hororových filmů. Uvidíte mj. legendární dílo A. Hitchcocka Psycho, dále filmy Vlkodlak, Obřad, kazatel, Ďábel nebo Paranormal Activity 3. www.k3bohumin.cz/cz/kino/program

Frýdecko-Místecko: Amfiteátr zažívá renesanci

Do Frýdku-Místku se předloni po letech vrátilo letní kino. Projekt, který inicioval Filmový klub Frýdek-Místek, se setkal s tak velkým zájmem diváků, že se letos letní projekce budou konat s podporou radnic nejen ve Frýdku-Místku, ale i Frýdlantu nad Ostravicí. V centrech měst, prostorách frýdeckého stadionu TJ Slezan a frýdlantské hasičské zbrojnice vyrostou během letošního léta opakovaně areály s plátnem, maringotkou s klasickými promítačkami, dostatečným počtem míst k sezení i potřebným krytým zázemím pro diváky.

Ilustrační foto

Pro všechny zájemce bude připraven od 18 hodin doprovodný program, bohaté občerstvení a parkování zdarma. Návštěvníci, kteří mají rádi neformální atmosféru, si mohou s sebou přinést vlastní deky, karimatky, případně i kempinkové vybavení. Vstupné na všechna představení bude symbolické třicet korun , pro členy Filmového klubu Frýdek-Místek 20 korun. Rodina s dětmi zaplatí jen 70 korun. Začátky projekcí jsou naplánovány po setmění.

„Letní kino prožívá svou renesanci a těší se ohromnému zájmu diváků. Podpora tohoto druhu zábavy ze strany měst a obcí je smysluplná a věřím, že při rozmanité dramaturgii, kterou jsme letos zvolili, osloví nejenom děti, ale opravdu všechny věkové kategorie," dodává iniciátor letního kina Petr Korč. Více informací najdou zájemci na internetové stránce www.kinovlast.cz

27. července až 2. srpna: Frýdlant nad Ostravicí, areál hasičské zbrojnice: 27. 7. Muži v naději, 28. 7. Půlnoc v Paříži, 29. 7. Bláznivá, zatracená láska, 30. 7. Šmoulové, 31. 7. Rodina je základ státu, 1. 8. Probudím se včera, 2. 8. Modrý tygr.

15. až 19. srpna 2012, Frýdek-Místek, areál stadionu TJ Slezan: 15. 8. Modrý tygr, 16. 8. Máme Papeže, 17. 8. Bláznivá, zatracená láska, 18. 8. Probudím se včera, 19. 8. Stud.

Novojičínsko: Promítání trochu jinak 

Letní kina na Novojičínsku přijala nedávno mezi sebe nový přírůstek, a to tak trochu jiné letní kino ve Frenštátě pod Radhoštěm, takzvaný Minibiják Špalek.

Plátno rozvinuli pracovníci místního kulturního střediska a technických služeb v areálu frenštátského kempu. Diváci si mohli sednout na lavičky a také na špalky, které byly připraveny. A cože se promítalo? Kulturní středisko vsadilo na nestárnoucí klasiku režisérskou a hereckou dvojici Svěráka a Smoljaka. Napoprvé se promítal Jára Cimrman ležící, spící. „Reakce publika potvrdily, že sázka na Cimrmany byla trefou do černého. Když po jedenácté večerní film skončil, publikum spontánně zatleskalo. To bylo něco, co už se běžně při veřejných filmových produkcích nestává," přiblížil atmosféru letního kina ředitel kulturního střediska Marián Žárský.

Napříště se mohou obyvatelé Frenštátu těšit na další klasiku Rozpuštěný a vypuštěný , která se bude promítat 10. srpna. Více na: www.autokemp-frenstat.cz.

Letní kino v Novém Jičíně se zase pochlubí filmem Probudím se včera, a to 21. července od 21.30 hodin. Vstupné je osmdesát korun. O deset korun levněji pak vyjde film Harry Potter a Relikvie smrti 2. část, kterou kino uvede 28. července od 21.30 hodin. Programy na srpen a více informací na www.kinonovyjicin.cz.

Ani bílovecké kino se nenechalo zahanbit. Ve dnech 20. a 21. července promítá v amfiteátru u zámku thriller Nevinnost. O týden později, 27. a 28. července, pak akční Kontraband. Začíná se vždy v devět. Program kina Radost lze nalézt na odkazu www.kinoradost.com.

Ilustrační foto

Opavsko: Filmové pecky pod hvězdami

I tento rok si v rámci Opavského kulturního léta kromě hudby přijdou na své i milovníci filmu. Úderem deváté hodiny večerní se červencové i srpnové středy a čtvrtky promění v areálu Městských sadů a Ptačího vrchu ve filmový ráj pod hvězdami.

Jako v předešlých ročnících se i letos bude promítat v Městských sadech. K vidění budou převážně novější filmy, jako například Mamma Mia!, nebo Panic je nanic, které určitě pobaví nejen mladé teenagery. Prostory letního kina v Městských sadech můžete navštívit v některé červencové i srpnové středy.

Letošní novinkou bude určitě pojízdné retro kino, které zavítá na Ptačí vrch. Jedná se o projekt společnosti Richarda Vaculy Biograf 16, podpořený kulturním grantem Opavy. Na co se můžete těšit? Biograf 16 se zabývá promítáním originálních filmů ze starých promítaček Meopta z původních 16mm filmových kotoučů. K vidění budou filmové projekce v dnešních dnech již nedostupných filmových kopií, jako například Jára Cimrman ležící, spící, Hoří, má panenko nebo vás může oslovit i Noc německých filmů, kdy se bude promítat Dívka Rosemarie. Retro promítání je naplánováno na srpnové čtvrtky u plechového ptactva na Ptačím vrchu. V případě pokračující rekonstrukce parků bude projekce přesunuta do prostoru před Obecním domem. Ani za špatného počasí nemusíte zoufat, protože promítat se bude v Klubu Art. (ana)

Městské sady: 18. července, Mamma Mia!; 8. srpna Zahulíme, uvidíme; 22. srpna Perfect days I ženy mají své dny.

Ptačí vrch: 2. srpna Jára Cimrman ležící, spící; 9. srpna Dívka Rosemarie; 16. srpna filmové překvapení z archivu Zlatého fondu kinematografie; 23. srpna Takoví jsme byli; 30. srpna Hoří, má panenko. Začátky ve 21 hodin

Letní kino ve Vítkově

Tento i následující měsíc se ve Vítkově nese ve znamení letního kina. Promítání probíhá vždy v parku za místním kulturním domem, a ačkoli byly na letošek připraveny jen tři filmy, pořadatelé se snaží, aby si přišel na své každý. Již tento týden si tak tady například mohli dospělí vychutnat film s názvem …a bude hůř. Další díl letního kina je poté přichystán na středu 8. srpna. Od 21 hodin tu čeká na mládež legendární rodinný sci-fi snímek E. T. mimozemšťan.

Závěrečnou tečku za letošním programem vítkovského letního kina poté učiní film určený dětem, a to Mach a Šebestová k tabuli. Odehraje se zde v pátek 17. srpna ve 21 hodin. Ačkoli se pořadatelé budou snažit udržovat hlasitost zvuku na takové úrovni, aby nikoho neobtěžovala, přesto žádají obyvatele blízkého okolí o dočasné pochopení a shovívavost.

V Krnově právě začínají

Plátno pod širým nebem se rozvine v zahradě kina Mír v Krnově už ve čtvrtek 19. července. Celých čtrnáct dní si tak přijdou na své ti, kteří si oblíbili stříbrné plátno pod hvězdami.

K letnímu kinu sice patří sem tam nějaký žíznivý komár, ale vyváží to čepované pivo a dobroty ze stánku s občerstvením. Venkovní pohodu ocení také kuřáci a vozíčkáři, kteří díky bezbariérovému přístupu do zahrady s promítacím plátnem mohou navštívit letní kino i bez doprovodu. Program nabídne především oddechové filmy. První týden začíná promítání ve 21.15 hodin, druhý o patnáct minut dříve. V polovině srpna se promítací maringotka putovního letního kina přesune z Krnova do Vrbna pod Pradědem, kde se bude také promítat dva týdny.

„S letním kinem je to zrádné. Buďto prší a diváci nepřijdou, nebo naopak je příliš horko a raději zůstanou déle v chládku u vody nebo na zahrádkách. K atmosféře prázdnin letní kino patří, a proto se snažíme tuto tradici udržet," uvedl vedoucí krnovského kina Pavel Tomešek.

Program letního kina Krnov: 19. a 20. 7. Probudím se včera, 21.7. Pařba ve Vegas, 22.7. Pařba v Bankoku, 23. a 24. 7. Muži v černém 3, 25. a 26. 7. Útěk z MS-1, 27.7. Twilight sága: Rozbřesk 1. část, 27. a 28. 7. Bitevní loď, 30. a 31. 7. Líbáš jako ďábel.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU