Organizátoři už oznámili, s čím se pochlubí Spojené státy. Na mošnovské letiště vyšlou hned tři giganty - tradiční strategický bombardér B-52 Stratofortress, tanker KC-135 Stratotanker, oba však při své české premiéře zastíní C-5M Super Galaxy.

Ani letošní ročník tak nebudou diváci ochuzeni o jedny z největších letadel na světě. Zatímco mezi návštěvníky oblíbený strategický bombardér B-52 a tankovací letoun KC-135 patří již mezi tradiční účastníky, transportní letoun C-5 se vrací na Dny NATO po dlouhých deseti letech, navíc premiérově v modernizované verzi Super Galaxy.

Hasiči ke cvičení využili nefunkční plynojem. Foto: HZS MSK
OBRAZEM: Hasiči cvičili na vysokém plynojemu

„Před deseti lety americký letoun C-5 Galaxy zahájil éru velkých letounů na Dnech NATO, když pomyslně otevřel cestu bombardéru B-52. Ten se zde poprvé ukázal rok poté a díky pravidelné účasti se stal jakousi ikonou naší akce,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Návštěvníkům tak letos budeme moci kromě atraktivního letového programu v čele se třemi akrobatickými skupinami nabídnout i jedinečné stroje na statických ukázkách,“ poznamenal Zbyněk Pavlačík.

Dny NATO 2018

C-5M Super Galaxy je nejmodernější verze největšího amerického dopravního letounu, který poskytuje americkému letectvu schopnost těžké mezikontinentální letecké přepravy. S rozpětím téměř 70 metrů je schopen pojmout až 130 000 kg nákladu, nebo šest bojových vrtulníků AH-64 Apache či 345 vojáků, a dopravit je na vzdálenost přes 9 000 kilometrů.

Zdroj: Libor Běčák
Ostravská část dálnice. Ilustrační foto.
Prodloužená Rudná dostala zelenou. Ostravskou dálnici budou stavět znovu!

Účast a prezentaci své techniky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR aktuálně potvrdilo 15 zemí, vrcholem dynamických ukázek bude vystoupení tří akrobatických skupin - francouzské Patrouille de France, švýcarské PC-7 Team a finské Midnight Hawks.

AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava, utkání 6. kola první fotbalové ligy, 18. srpna 2019 v Praze. Zleva Milan Baroš z Ostravy a Uroš Radakovič ze Sparty.
Baník měl zápas se Spartou podle komise dohrát bez Kuzmanoviče a Procházky
Válcovna. Ilustrační foto.
Ostravská huť dosáhla v roce 2018 čistého zisku 4,1 miliardy
Zásah proti demonstrantům v srpnu 1969
Viděl jsem, jak mu z hlavy teče krev. V srpnu 1969 stříleli Češi Čechy