Mládě makaka.Zdroj: Enrico GombalaPro zkušenou třináctiletou samici je mládě už čtvrtým potomkem. Učit se od ní budou další tři samice. „Zejména pro tři mladé samice, které ještě neměly mláďata, je pozorování péče o mládě zkušenou samicí velmi důležité. Jen tak mohou získat potřebné dovednosti a zkušenosti, aby v budoucnu samy úspěšně odchovávaly vlastní mláďata,“ vysvětlila vrchní chovatelka primátů Jana Kanichová.

Pohlaví mláděte chovatelé zatím neznají, v prvních dnech se mládě drží blízko u matky. Chovatelé v Zoo Ostrava od roku 1978 odchovali už dvaačtyřicet mláďat, v přírodě ale makak lví patří k ohroženým druhům. Podle odhadů žijí v přírodě méně než čtyři tisíce jedinců.

Domovem makaka lvího jsou zbytky tropického deštného lesa v jihozápadní Indii, kde žije v malých skupinách. Teritoria samců z různých skupin se v minulosti překrývala. Dnes ale vlivem zmenšování plochy lesa hrozí, že se jedinci častěji příbuzensky kříží, což ohrožuje životaschopnost populací. Makakové se také stávají oběťmi nelegálního lovu.

MARKÉTA SULKOVÁ

 

Automyčka. Řidiči využili teplejšího počasí k umytí svého auta po dlouhých mrazech od soli.
U automyček se tvoří fronty