Vážení čtenáři,
na sklonku funkčního období nynější vlády pro vás redakce Deníku připravila seriál „volebních auditů", které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní „Panel Deníku": výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata. Začínáme penzemi…

Mezi seniory, kteří jsou se svým důchodem nespokojeni, pětasedmdesátiletá Marie Tichá nepatří. Naopak, působí velmi skromně a optimisticky. Dalo by se říct, že je pravým opakem mnoha svých vrstevníků.

Do penze odcházela ve čtyřiapadesáti letech, předtím byla zaměstnankyní bývalého jednotného zemědělského družstva (JZD).

INDEX DENÍKU POHLEDEM KRAJE
UDĚLALA VLÁDA SPRÁVNÉ ROZHODNUTÍ, KDYŽ ZRUŠILA II. PILÍŘ PENZIJNÍHO SPOŘENÍ?


Podle 72,7 procenta panelistů Deníku v Moravskoslezském kraji bylo zrušení II. pilíře dobr krok, o opaku je přesvědčeno 27,3 procenta dotázaných. Odpovídalo 66 lidí.

 


*Podle 63,9 procenta panelistů Deníku z celé ČR bylo zrušení II. pilíře dobrý krok, o opaku je přesvědčeno 36,1 procenta dotázaných. Odpovídalo 721 lidí - více zde .

„Musím přiznat, že teď se mám opravdu dobře. Důchod mi stačí. Je pravda, že si nemohu koupit všechno, co bych chtěla. Ačkoli jsem sama, mám dům, nestěžuji si. Opravdu jsem spokojený člověk," konstatovala Marie Tichá. Ještě když pracovala, nezapomínala si odkládat peníze stranou.

„Měla jsem důchodové spoření. Kdybych se měla zamyslet nad tím, zdali bych si předtím spořila více, udělala bych vše úplně stejně jako tehdy. Myslím, že jsem si šetřila dostatek peněz a nyní vycházím dobře," pokračovala ve svém vyprávění. Kladně hodnotí také to, jak se o seniory starají v Opavě.

„Dostupnost služeb je dobrá a samozřejmě vítám jízdné pro důchodce nad sedmdesát let v opavské hromadné dopravě zdarma," dodala.

LÉKY JSOU DRAHÉ

Jednou z oblastí, ve kterých senioři nechávají dost svých peněz, je zdravotnictví. Ačkoli byl od 1. ledna 2014 zrušen stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici, který platil od roku 2008, zaplatí za své zdraví důchodci i tak dost. Projeví se to například při návštěvě lékárny, což potvrdila i Marie Tichá.

„Léky jsou čím dál tím dražší. Já musím říct, že jsem díkybohu zatím poměrně zdravá. Za léky tedy moc neutratím. Ale až někdy v budoucnu nastane opačná situace, tak nevím, jak to bude a jak budu s důchodem vycházet. Zatím se tímto trápit nemusím," poznamenala.

Během našeho povídání Marie Tichá několikrát zopakovala, že je s výší svého důchodu spokojena. Nežije v žádném přepychu, ale úplně obyčejně. Skromnost by jí skutečně mohl leckdo i závidět. „Člověk by měl být spokojený s tím, co má. Když si věčně jen stěžuje, co pak má ze života?" položila Marie Tichá řečnickou otázku. Následně ale zdůraznila, že stát by na seniory určitě neměl zapomínat.

„Musím říct, že když se rozhlédnu po svém okolí, tak vnímám, že je hodně těch, kterým důchody prostě nestačí. Na druhé straně pokud někdo celý život pracoval jen například šest hodin denně, tak pak nemůže čekat, že jeho důchod bude extrémně velký. Všeobecně si ale myslím, že s důchody to až tak dobré není. Stát by se na tuto problematiku měl určitě zaměřit a neměl by na nás zapomínat," dodala k důchodům závěrem Marie Tichá.

UDĚLALA VLÁDA SPRÁVNÉ ROZHODNUTÍ, KDYŽ ZRUŠILA II. PILÍŘ PENZIJNÍHO SPOŘENÍ?

Nejviditelnějším krokem Sobotkovy vlády v oblasti reformy penzí bylo zrušení II. pilíře, který zavedla Nečasova vláda. Od roku 2013 bylo možné přesměrovat do druhého pilíře tři procenta z vyměřovacího základu příjmu, tedy poslat je do vlastního spoření ve fondech. K tomu bylo ještě potřeba přidat částku ve výši dvou procent ze svého. Možnosti využilo přes 83 tiíc lidí, kteří vyvedli 1,19 miliardy korun. Žádnou náhradu za II. pilíř vláda nezavedla.

Z ODPOVĚDÍ PANELISTŮ:

Zdeněk Heiser. Zdroj: Archiv respondenta

Zdeněk Heiser, vedoucí galerie, Havířov

Ano, stačí povinné odvody a tzv. III. pilíř = penzijní spoření či penzijní připojištění, zbytek záleží na každém jednotlivci, jakou formu „spoření či investování" si zvolí.





 

Radovan Burkovič. Zdroj: Archiv respondenta

Radovan Burkovič, spoluzakladatel JOB Centra, Ostrava

Ne, je správné podporovat zodpovědnost občanů a jejich spoření na stáří, nejlépe jednoduchými slevami na daních z jejich výdělků ve smyslu, „co si uspořím na stáří s výběrem v důchodu, to nemusím zaplatit dnes na daních". 




Tomáš Bindr. Zdroj: Archiv respondenta

Tomáš Bindr, architekt, Opava

Ano, kolik lidí by dokázalo odpovědět na rozdíly v jednotlivých pilířích? Čím jednodušší věci jsou, tím lépe.







Marta Nováková. Zdroj: Archiv respondenta

Marta Nováková, podnikatelka a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Ne, vláda nevytvořila alternativu a odložila důchodovou reformu na další vlády.