Ten, kdo už spotřeboval své zásoby potravin nakoupené před Vánocemi a vydal se do obchodů, často nevěří svým očím.

Třeba čtvrtku másla totiž někteří obchodníci nabízejí už za ceny začínající dvojkou. „To snad není možné. Ještě nedávno se psalo, že za máslo člověk zaplatí přes 60 korun. A tady je za 29,90, to vezmu raději hned tři kousky,“ svěřil se redaktorovi Deníku čiperný chlapík v prodejně Penny Market v Ostravě.

Penny Market má svou akční slevu u másla i na první straně svého letáku, kde je uvedeno, že máslo se prodává za 29,90 místo původních 44,90 koruny. Také Albert supermarket ve svém letáku na období od středy 10. do úterý 16. ledna informuje, že čtvrtka másla bude k mání za 29,90 koruny.

Ilustrační foto
Nejsou voliči? V Mariánských Horách zmizela téměř polovina volebních okrsků

Předseda představenstva Českého svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dotaz Deníku uvedl, že cena kolem 30 korun za čtvrtku másla neodpovídá hodnotě této potraviny. „Cena by se měla u čtvrtky másla pohybovat na hranici zhruba 43 až 44 korun. Taková cena by nebyla prodělečná pro výrobce ani pro obchodníky.

V současnosti začíná cena mléka klesat, přebytková smetana, která v letních měsících a na podzim chyběla, se nyní stává naopak nadbytkovým zbožím. Takže lze očekávat v dalším období stagnaci nebo mírný pokles cen u mléka a některých mléčných výrobků,“ vysvětlil Jiří Kopáček.

A že se cena čtvrtky másla snížila až pod hranici 30 korun, může být podle některých odborníků způsobeno i tím, že se obchodníci před Vánocemi zásobili máslem a nyní jej potřebují prodat. „Tak výrazné změny cen jsou extrémní a trhu to rozhodně nesvědčí,“ dodal předseda představenstva mlékárenského svazu.

ZLEVNILA I VEJCEDalší potravinou v prodejnách, u které došlo počátkem roku k výraznému zlevnění, jsou vejce. Ta se počátkem loňského listopadu v ostravských obchodech prodávala v rozmezí od 39,90 do 52,90 koruny za deset kusů. Nyní se dají nakoupit už za 29,90 koruny.

Ilustrační foto
Klasických „předváděček“ ubývá, „šmejdi“ mění svou taktiku