Velkým podnikům se od roku 2003 podařilo snížit emise prachu z pěti tisíc tun za rok na současné tři tisíce.

Do roku 2015 přitom chtějí zástupci průmyslových kolosů snížit svůj vliv o dalších více než tisíc tun prachu. Pomoci jim v tom má Operační program Životní prostředí, v němž je na projekty spojené s ekologizací průmyslu vyčleněno pět miliard korun. Firmy přitom mohou získat dotaci až na devadesát procent částky, kterou bude jejich opatření stát.

„Podali jsme žádosti o dotace celkem na devět staveb, jejichž celková hodnota je v řádech miliard. V případě jejich realizace bychom do roku 2015 snížili množství vypouštěného prachu o další třetinu," vypočítal Petr Baranek, ředitel pro životní prostředí v ArcelorMittalu Ostrava.

Podobná čísla uvedl i Miroslav Pietrosz, vedoucí odboru ochrany životního prostředí v Třineckých železárnách. Také jeho firma by chtěla do roku 2015 snížit množství prachu, jež vypouští do ovzduší, zhruba o třetinu. „V aktuální výzvě žádáme o dotace na deset projektů v celkové hodnotě zhruba dvě miliardy korun. Jde například o odprášení aglomerace číslo dvě či rekonstrukci licích hal na obou vysokých pecích," přiblížil Miroslav Pietrosz.

Kolik kdo vypouští prachu?

O dotace žádají i další průmysloví znečišťovatelé působící v regionu, jako třeba Dalkia, ČEZ nebo Evraz Vítkovice Steel. O rozdělení pětimiliardového balíku na konkrétní projekty by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech. Podle Miroslava Nováka, náměstka hejtmana kraje, který se včera se zástupci firem a odborníky na životní prostředí zúčastnil speciálního semináře, budou mít chystané projekty velký vliv na další zlepšení ovzduší v kraji.

„Pět miliard je částka, která může významně přispět k lepšímu ovzduší v našem regionu. Je ale třeba si zároveň uvědomit, že není přímá úměra mezi tím, jak se sníží množství prachu, a tím, jak se zlepší ovzduší. Jsou tady totiž ještě další faktory, které to ovlivňují, jako třeba povětrnostní podmínky či vliv sousedního Polska. To je ke znečišťovatelům bohužel mnohem benevolentnější než my," konstatoval náměstek Novák s tím, že do situace u našich severních sousedů by měla razantně promluvit Evropská komise.

Jak zlepšíme ovzduší? O této otázce v úterý diskutovali účastníci semináře, jenž se konal v Ostravě.