Po deseti dnech klidu od uhašení ohniska nákazy v jedné vesnici na Chrudimsku s přesahem do firmy Junker v Holicích s téměř 20 nakaženými přibyli nyní na okrese Chrudim čtyři další nakažení.

„Je to rodina z Moravskoslezského kraje, která přijela na dovolenou na Chrudimsko. Tady na sobě všichni její členové postupně zjistili nákazu, kterou potvrdilo následné testování,“ uvedla epidemioložka Olga Hégrová z pardubické krajské hygienické stanice.

Ilustrační foto.
Pacienti s koronavirem zahltili nemocnici v Havířově, ta musí odmítat další

Vedle toho přibyli v posledních deseti dnech dva další sporadické, izolované případy. Jeden už zkraje týdne opět na Chrudimsku, druhý včera na Pardubicku.

„V druhém případě se jedná o pozitivní testování člověka, který si nákazu přivezl z Ukrajiny,“ dodala Hégrová z krajské hygieny.

Rodina rozšířila statistiky Pardubického kraje

Hygienici na rozdíl od Ministerstva zdravotnictví zařazují infikované podle místa výskytu, tudíž rodinu z Orlové přiřadili ke statistikám Pardubického kraje. Ministerstvo naopak svá data řadí podle trvalého bydliště pacientů. Podle ministerstva je v kraji od počátku epidemie přesto více případů covid-19, hlavně kvůli lidem z kraje žijících přechodně v jiných regionech, než podle hygieniků. Ministerstvo udává od března 323, hygienici 322 nakažených. Aktuálně nemocných je podle hygieniků 24 lidí, zbytek jsou vyléčení. Nejvíce aktuálně nemocných je na Chrudimsku , a to 18, na Pardubicku pak 6, na Svitavsku 1 na Orlickoústecku už jsou všichni vyléčení.

Ilustrační foto.
Horníky na Karvinsku čekají další testy, i ty zdravé. Poslanci kritizují vládu

Ministerstvo zdravotnictví včera rozhodlo, že lidem po karanténě a pacientům bez příznaků se nebude dělat druhý, uschopňující test. Budou považováni za neinfekční, ačkoliv test může ukázat pozitivitu. Podle zjištění totiž vir u většiny lidí přežívá jen osm až deset dnů, pak už je mrtvý.