„Denně aktuálně sklidíme na pět tisíc kilogramů rajčat a okurek,“ říká Jan Fučík, vedoucí provozu Farmy Bezdínek, kde pěstují především nejchutnější odrůdy cherry rajčat a dále novinku na českém trhu snack okurky, které jsou ideální jako rychlá a křupavá svačinka.

Na kvalitu produkce farmy denně dohlíží zkušený tým agronomů. Péči o rostliny se aktuálně věnuje na 120 zaměstnanců, zejména žen z blízkého okolí. Zelenina se podle Jana Fučíka dostane na pulty obchodů v optimálním případě hned následující den po sběru. Předpokládaný roční objem sklizně je až tři tisíce tun. Dodávky na trh budou celoroční. Na podzim plánují otevřít na farmě firemní prodejnu a také ukázkový skleník s návštěvnickým centrem pro veřejnost.

Skleníkový areál vyrostl na pomezí katastru Dolní Lutyně a Dětmarovic v loňském roce. Právě z nedaleké dětmarovické elektrárny se skleníky vytápí novým horkovodem. „Využijeme teplo, které by jinak bez užitku skončilo v chladících věžích elektrárny. Tedy tu energii, kterou dnes elektrárna vyrábí. Nestavíme žádný nový zdroj,“ říká Jiří Stodůlka, ředitel divize Agro ze skupiny NWT, která je autorem technologie skleníkového komplexu.

Jak která nemocnice léčí? Podívejte se, kde vám nejlépe odoperují žlučník
Zásah u muže v Havířově-Podlesí, který se zranil po pádu z okna.
Páteční tragédie v Havířově: muž měl skočit z okna po partnerské hádce