Zítra slaví svátek Martin. Soused odvedle, ale i ten na bílém koni, o kterém nám říkali už ve škole.

Svatý Martin *narodil se v roce 316 na území dnešního Maďarska. Už v 15 letech se stal vojákem. Podle legendy potkal jedné mrazivé noci polonahého žebráka prosícího o almužnu. Neměl ale peníze, a tak rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu žebrákovi daroval. Poté měl vidění, v němž se mu Kristus zjevil oděný do stejného kusu pláště. Martin to vnímal jako znamení, aby přestal být císařským vojákem a stal se vojákem Kristovým. Později se nechal pokřtít a stal se biskupem. Říká se, že žil velice skromným životem. Zemřel 11. listopadu roku 397 v Candes. Je pohřben ve francouzském městě Tours, kde se k jeho hrobce dodnes sjíždí poutníci nejen z Francie, ale i Itálie či Španělska. Byl prohlášen za patrona vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů.

Každoročně na něj lidé vzpomínají u dobrého vína či pěkně propečené husy. A pokud nemají potřebu vzpomínat na maďarského vojáka, biskupa, patrona vína a osobnost, jejíž jméno nese přes čtyři tisíce chrámů po celém světě, je tento den minimálně dobrá příležitost k uspořádání hostiny ať už v kruhu rodiny nebo přátel.

Zasednout nad tradičním svatomartinským pokrmem, jako je nadívaná husa, a připít si prvním vínem nového ročníku můžete už zítra na nejrůznějších místech v celém kraji. Abyste měli jistotu, že když už se někam vydáte, budete se moci posadit k volnému stolu, je dobré předem si místo ve vybraném podniku rezervovat. „Máme rezervace až do 15. listopadu. Na zítřek se ale sem tam ještě volný stůl najde," uvedl provozní ostravské Hospůdky u Köhlera.

Svatomartinská husa Neodmyslitelně k 11. listopadu patří i pečená husa. Legenda praví, že když měl být svatý Martin jmenován biskupem, ukryl se ze skromnosti před touto poctou do husince k husám. Ty ho však svým kejháním prozradily, a proto skončily na pekáči. Existuje i jiný výklad tradice svatomartinské husy. Svátek svatého Martina byl důležitým mezníkem v hospodářském roce. K tomuto dni odcházeli děvečky a čeledíni ze služby, sčítaly se ztráty a výnosy, konaly obecní hromady. Hospodáři zabíjeli vykrmenou drůbež, která nebyla vhodná na chov. Pečení hus tak mělo ryze racionální důvody.

Husa na mnoho způsobů

Základ svatomartinského menu restaurace nemění. Ovšem způsob úpravy husy se ve většině případů liší. Zatímco naši předkové ji pekli s nádivkou, mnoho lidí nyní dává přednost lákavým novinkám, od kterých si slibují jedinečný gurmánský prožitek.

„Naše svatomartinská nabídka je poměrně široká. Lidé si mohou vybrat konfitované husí stehýnko s dýňovým zelím, husí pečínku se slováckou švestkovou omáčkou nebo pečenou kachní čtvrtku s cibulovým zelím. Jako přílohu nabídneme klasické bramborové šišky, bylinkové šišky i perníkové knedlíky s brusinkami," sdělil Radim Dvořáček z restaurace Stará Kuželna a dodal: „Pokrmy budeme hostům servírovat na stříbře a místo svatomartinského vína jsme se rozhodli pro mladé víno z Rakouska."

Na svátek svatého Martina lidé otevírají první víno ze sklizně daného ročníku, takzvané svatomartinské. Samotné označení se začalo používat už koncem 18. století na dvoře císaře Josefa II., protože se víno opravdu otevíralo i ochutnávalo v den svatého Martina. V tento den totiž vinařům končila služba u sedláků a dojednávala se na další rok právě nad sklenkou prvního vína a báječnými pokrmy.

*Na konci článku přinášíme několik receptů.

Svatomartinská vína se mohou otevřít jedenáctého v jedenáct

Značku Svatomartinské víno může letos používat 342 vín ze 107 vinařství, která splnila požadavky na kvalitu svatomartinského vína. O udělení značky se letos ucházelo celkem 430 vzorků. Vinaři odhadují, že by mohli dodat na trh 1,9 milionu láhví s typickým logem s Martinem na bílém koni.

Zítra, tedy 11. listopadu, se v 11 hodin začne prodávat letošní produkce z bílých odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, červeného Modrého Portugalu a Svatovavřineckého a růžová vína či klarety (bílá vína z červených hroznů) z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe. Nejvíce vinařů vyrobilo svatomartinské z odrůd Müller Thurgau (89), Modrý Portugal (červené; 59) a Svatovavřinecké (růžové; 59). V nabídce se objeví i sedm cuvée (ze směsi více odrůd).

„Navzdory deštivému počasí na konci léta lze konstatovat, že kvalita svatomartinských vín je velmi dobrá. Svědčí to o šikovnosti našich vinařů, kteří si i v náročných ročnících dokážou poradit a vyrobit výborná vína," řekl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

Svatomartinská vína jsou mladá, zrála jen krátce, specifická jsou proto svěží lehkou ovocitou chutí a příjemnou kyselinkou. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 12 procent. Z hlediska zbytkového cukru se musí jednat o vína suchá.

Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, připojil charakteristiky vín tohoto ročníku: „Velmi mě překvapila kvalita a charakter bílých a růžových svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aromatem, připomínajícím u bílých tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo- -jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu."

VÝBĚR Z AKCÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

Bruntál

Husí speciality 

Na svatomartinské menu mohou vyrazit lidé v Bruntále do místní oblíbené restaurace U Kata. V nabídce je už od soboty, hody zde potrvají do zítřka. Na jídelním lístku jsou husí speciality doplněné svatomartinským koláčem a dalšími dobrotami. A na zapití? Samozřejmě víno, a bude i to svatomartinské, červené, bílé i růžové. Jídlo mohou hosté začít studeným předkrmem, jako polévku si dát husí kaldoun, v nabídce je i teplý předkrm a pak už si gurmáni vychutnají hlavní jídlo svatomartinskou pečenou husu s červeným a bílým zelím a knedlíkem. Nebo zvolit jinou husí specialitu, stačí si jen vybrat. 

Bílovec

Náměstí ožije trhem

Martinský trh zaplní zítra od 8 do 18 hodin Slezské náměstí v Bílovci. Kromě stánků s rozličným zbožím bude připraven bohatý doprovodný program. Veřejnosti se otevře muzeum, zámek i vyhlídková věž kostela svatého Mikuláše. Chybět nebude povídání o svatém Martinovi, degustace vína či ochutnávka martinského pečiva. Den zakončí v 17 hodin lampionový průvod.

Frenštát pod Radhoštěm

Přijede svatý Martin se svou družinou

Tradiční Martinský trh chystají i o víkendu ve Frenštátě pod Radhoštěm. V pátek 14. listopadu od 12 do 22 hodin zahrají na tamním náměstí kapely a od 17 hodin se bude konat soutěž o nejlepší vařonku. V sobotu pak přijede svatý Martin se svou družinou a vyhlášena bude soutěž o nejlepší recept na svatomartinskou husu. Trh začne v 8 hodin ráno a potrvá do 17. hodiny. 

Frýdlant nad Ostravicí

Svatomartinské hody

Hostinec a penzion Na Harcovně v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, jehož bohatá historie sahá až do konce 18. století, tradičně pořádá oblíbenou akci Svatomartinské hody. Gurmáni si na aktuálním jídelním lístku mohou například vybrat pečené kachní stehno za 155 korun, šťavnaté kachní prso na tymiánu s dýňovým zelím a karlovarským knedlíkem stojí 179 korun, smažená husí játra s bramborovým pyré zdejší hosty vyjdou na 117 korun. V nabídce jsou samozřejmě i svatomartinská vína.

Opava

Slavnostní menu zakončí karamelizované hrušky a jablka

Svatomartinské husí menu budete moci ochutnat i v restauraci Kulturního domu Na Rybníčku, a to ve dnech 11. až 13. listopadu. Menu bude složeno ze tří chodů a začínat bude předkrmem, kterým je domácí paštika z husích jatýrek. Hlavní chod bude do zlatova pečené husí stehno, chlupaté a špekové knedlíky a zelí dvou barev. Jako poslední chod se bude podávat dezert v podobě karamelizovaného jablka a hrušky s krémovou zakysanou smetanou. K pití, samozřejmě, nebude chybět číše svatomartinského vína. 

Český Těšín

Oslaví příjezd Martina v parku

Svatý Martin byl patron koní, jezdců, vojáků, hus a vinařů. Jeho letošní příjezd Českotěšínští oslaví v parku Adama Sikory zítra od 15 do 17 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na seznámení se s legendou, poníky, soutěže, písničky, ke koupi bude svatomartinské pečivo. A návštěvníkům je doporučeno vzít si sebou lampiony, aby si mohli řádně užít také průvod. Vstupné je dobrovolné.

VYZKOUŠEJTE

Husí játra s mandlemi

Co potřebujeme:

50 g loupaných mandlí, špetku mletého

pepře, dvě špetky soli, 5 hřebíčků,

10 polévkových lžic husího sádla,

jedna husí játra

Postup přípravy:

Očištěná játra prošpikujeme spařenými a oloupanými (a na čtvrtky nakrájenými) mandlemi. Pak do nich ještě zapíchneme hřebíčky a nakonec je osolíme a opepříme. Sádlo rozpustíme (musí ho být tolik, aby byla játra zakrytá) a játra v něm pomalu dusíme doměkka. Až jsou měkká, necháme je v sádle i vychladnout a ztuhnout. Podáváme/mažeme studená.

Husa na ovoci

Co potřebujeme:

jednu husu, 3 lžíce dijonské hořčice,

2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky

česneku, 4 špetky soli, 3 špetky saturejky,

100 g loupaných mandlí, snítku rozmarýnu,

3 špetky pepře, 250 g čerstvého špenátu,

2 hrnky sušeného ovoce (meruňky,

jablka, hrušky, švestky)

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 250 °C. Odstraníme nadměrný tuk a kůži a krční dutinu. Husu propícháme vidličkou, zvláště na nohou a hrudi, kde je hodně tuku. Osolíme a opepříme dutinu i povrch husy. Do dutiny vložíme část meruněk, švestky, kousky jablka, hrušky (podle chuti). Svážeme nohy, aby držely tvar. Husu vložíme do pekáče prsní stranou dolů. Podlijeme vodou asi na jeden centimetr. Stáhneme teplotu a pečeme asi 40 minut. Husu otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 30 minut. Husu ještě jednou otočíme a pečeme deset minut. Mezitím smícháme hořčici, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a saturejku. Marinádou potřeme husu a dopékáme asi 50 minut. Na rozpálené pánvi orestujeme zbytek meruněk a mandle. Husu vyndáme z trouby, necháme vcelku nebo nakrájíme na plátky. Ozdobíme ovocem s mandlemi a snítkou rozmarýnu. Přílohou může být špenát.

Pečená husa na červeném víně a husí játra na špenátu

Co potřebujeme:

čtyřkilovou husu, 3 cibule, 100 g jater,

200 g špenátu, řapíkatý celer, 2 brambory,

250 ml červeného vína, 2 stroužky

česneku, 3 polévkové lžíce oleje, 3 kávové

lžičky soli, 2 kávové lžičky pepře,

2 polévkové lžíce octa, 3 vejce, 100 g mouky,

100 g strouhanky

Postup přípravy:

Husu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání červeným vínem upečeme v troubě doměkka. Řapíkatý celer nakrájíme, osolíme, obalíme postupně v mouce, vejcích, strouhance a osmažíme na oleji do zlatova. Z uvařených brambor vykrojíme perličky. Husu vyjmeme z pekáče, výpek zahustíme moukou a dochutíme červeným vínem, solí a pepřem. Na talíři porce husy, bramborových perliček a smaženého řapíkatého celeru přelijeme omáčkou z výpeku. Šalotku, cibuli a husí či kuřecí játra orestujeme na oleji, přidáme česnek, sůl, pepř, nahrubo nasekaný listový špenát a zakápneme balzamikovým octem.

Lucie Vláčilová + zpravodajové Deníku

Svatomartinské víno.