Paní Josefa bydlí v DPS u cvilínského nádraží, pečovatelskou službu ale nevyužívá. „Nemám na to, a zatím jsem soběstačná,“ vysvětluje.

O umístění v domě požádala proto, že na bydlení v komerčním nájmu neměla peníze. Celý život pracovala jako servírka, sama však uznává, že s hospodařením měla problémy. Nyní jí ale trápí hlavně problémy zdravotní a psychosomatické. Trpí astmatem a také fóbií z malých prostor, kvůli které nemůže jezdit výtahem, což byl také důvod jejího požadavku na byt v přízemí nebo v prvním patře. Sen se jí časem splnil a ona byt v přízemí dostala.

BYT V PŘÍZEMÍ: ASTMA ALE I STRACH VĚTRAT

Radost však netrvala dlouho a sen se stal noční můrou. Byt má okna nízko nad zemí a paní Josefa v létě zjistila, že nemůže větrat. Bojí se mít otevřené okno, aby jí dovnitř někdo nevlezl. V uzavřeném, nevětraném prostoru se ale zhoršuje její astma a psychické potíže.

Opakovaně proto žádá město o výměnu bytu a nerozumí tomu, proč jí město nevyjde vstříc. „Byt v prvním patře se za dobu, co tu jsem již několikrát uvolnil, mně ho ale nedali,“ stěžuje si. „Zařiďte, ať mi ho vymění,“ pověřuje mě. „Noviny jsou tady přece pro lidi, mají pomáhat,“ dodává.

CO NA TO MĚSTSKÝ ÚŘAD

Obracím se na odbor majetku Městského úřadu Krnov s dotazem, zda je možné její žádosti vyhovět a pokud ne, tak proč. Vedoucí odboru správy majetku města Lenka Andršová mne seznamuje s vývojem událostí, které vedly k dnešní situaci.

„V květnu 2015 podala paní Losertová žádost o byt v domě s pečovatelskou službou. Byla zařazena do pořadníku žadatelů a o tři měsíce později jí odbor nabídl uvolněný byt. Tento byt paní Losertová odmítla s tím, že požaduje bydlení v přízemí nebo prvním patře,“ uvádí Lenka Andršová a vysvětluje, že žadatelka odmítnutím dost riskovala. Mohla přijít o místo na vrcholu pořadníku.

PRAVIDLA POŘADNÍKU

„Pořadník je stále aktualizovaný podle potřebnosti žadatelů, prioritou je doporučení odboru sociálního, jedná se o podporované byty. V případě, že žadatel odmítne nabízený byt, nemá jistotu, že další žádosti nebudou tak naléhavé, že se místa v pořadníku úplně nezmění. Byty k obsazení se nabízejí podle toho, jak jsou uvolňovány a není možné kalkulovat dopředu, jaké byty budou,“ vysvětluje.

V roce 2016 si paní Losertová podala žádost na přednostní přidělení bytu v domě s pečovatelskou službou, což je druhý způsob jak byt získat. Tyto žádosti projednává bytová komise.

Ta jí doporučila standardní postup, tedy čekat, až jí bude nabídnut uvolněný byt. To se stalo v říjnu 2016, opět ale nebyl v přízemí ani v prvním patře a žadatelka ho odmítla. O měsíc později se konečně uvolnil byt v přízemí. „Ten jí vyhovoval, uzavřeli jsme nájemní smlouvu,“ uvádí Lenka Andršová.

ŽÁDOSTI O VÝMĚNU

Brzy na to následovalo několik žádostí o výměnu bytu.

Všechny projednávala bytová komise (v dubnu, v květnu a v září 2017) a stanovisko bylo vždy takové, že v případě zájmu o výměnu bytu má paní Losertová předložit návrh, s kým chce byt vyměnit. Přednostní přidělení nového bytu bytová komise v případě paní Losertové nedoporučila.

Výměna tedy je možná, ale nikoli za prázdný byt. Dále je to v rukou nájemnice. Příběh může mít epilog v podobě šťastného konce, kdy si paní Josefa najde někoho, s kým půjde byt vyměnit.

PROLOG ANEB CO PŘEDCHÁZELO DPS

Podle informací vedoucí odboru majetku Jozefa Losertová, dříve Fojtů, užívala od roku 1998 městský nájemní byt. Z důvodu dlouhodobého neplacení nájemného jí byl soudně zrušen nájemní vztah. Byt vyklidila v roce 2007.

Dluh město Krnov vymáhalo soudně. Větší část této pohledávky město prodalo v dražbě.

Na začátku roku 2015 se Josefa Losertová začala zajímat o stav pohledávek, které má vůči městu. Rozhodla se uhradit poslední již zanedbatelnou část dluhu a pak si podala žádost o byt v domě s pečovatelskou službou DPS.

Ilustrační foto.
Bohdana Válková: Rádi bychom lidem zajistili dobrou atmosféru ve firmě